דפיברילציה מוקדמת

דפיברילציה מוקדמת
שיתוף

חשיבות ההחייאה על ידי עוברי אורח

 

מתוך מגזין בקצב מבצעי – עלון הרפואה הדחופה של 'איחוד הצלה'   > להורדת הגיליון <

צלמים: יחיאל גורפיין, שמולי הרשקופ, שירה הרשקופ, אבי נעם, שלומי מזרחי, משה מזרחי.

הנתון המדהים והמדאיג בתחום ההחייאה הוא כי מידי שנה כעשרת אלפים אנשים יקבלו דום לב מחוץ לכותלי בית החולים. אחוז גבוה מהם לא ישרוד ויהווה טראומה למשפחה בשל הפטירה הדרמטית והפתאומית.

הדקות הראשונות לאחר התמוטטות הן קריטיות. בכל דקה שחולפת מרגע האירוע, ללא טיפול, פוחתים סיכויי ההישרדות של מי שקיבל דום לב ב-10%.

ארבע הדקות הראשונות לאחר התמוטטות הן הדקות הקריטיות: אם לא תבוצע החייאה ברגעים אלה אזי הסיכון לנזק מוחי בלתי הפיך עולה משמעותית וסיכויי ההישרדות צונחים דרמטית. זו הסיבה לחשיבות הניכרת בביצוע החייאה על ידי עוברי אורח עוד לפני הגעת האמבולנס.

על פי ההערכות ניתן היה להציל עד 70% מחולים, שנפטרו בשל דום לב, אילו בוצעה בהם החייאה בתוך 4 דקות מרגע האירוע. המספרים גבוהים עוד יותר בילדים: עד 90% ממקרי המוות הפתאומי בילדים נגרמים בשל הפסקת נשימה והמומחים מעריכים כי ניתן היה להציל את רובם באמצעות החייאה פשוטה.

אם מישהו מתמוטט במרחב ציבורי הרי שכונן "איחוד הצלה" יגיע למקום תוך שניים שלוש דקות. אותן דקות קריטיות יכולות להיות מצילות חיים אם עובר אורח מתחיל לבצע בהן את ההחייאה הנדרשת. צריך לדעת כי פעולות ההצלה של כל אזרח הן די פשוטות. ישנן שלוש פעולות שצריכים לבצע: זיהוי המצב, אזעקת עזרה, התחלת עיסויים ידניים וכמובן כשיש דפיברילטור לחבר דפיברילטור.
על פי ההנחיות החדשות החייאה על ידי עוברי אורח מתבצעת כיום באמצעות עיסויי לב בלבד ללא הנשמה. זאת כדי למנוע הדבקה במחלות ומשום שיעילות ההחייאה נמצאה טובה גם באמצעות עיסויים בלבד, עד להגעת הצוות הרפואי כמובן.

הצגת דפיברילטור במהלך קורס החייאה

האגף לאחריות קהילתית

הנהלת "איחוד הצלה" רואה בהצלת חיי אדם ערך עליון. תפיסת ההפעלה של הארגון הינה התנדבותית/קהילתית ומכוונת הגשת עזרה רפואית דחופה בסביבת המחיה של המתנדבים בקהילה, במקום העבודה שלהם, בדרכים ובכל מקום בו הם נמצאים. עם השנים הארגון צמח והתפתח ברמה הארצית וכיום נמצאים 6000 מתנדבי/ות הארגון כמעט בכל עיר, ישוב וכפר ומגישים סיוע רפואי בתוך 90 שניות מהתרחשות של כל אירוע רפואי.

הרצון לקצר גם את זמן התגובה המדהים הזה הביא להקמתו של האגף לאחריות קהילתית אשר כשמו מבטא את האחריות של "איחוד הצלה" כלפי בריאותם וחייהם של אזרחי ישראל תוך הפיכת כל עובר אורח למגיש עזרה מצילת חיים.
דבר זה יכול להעשות באמצעות הכשרה המונית מתאימה לכל אזרח, בכל גיל ובכל קהילה בישראל וכן באמצעות הצבת ארונות החייאה עם דפיברילטורים וציוד החייאה נוסף במקומות ציבוריים כמו פארקים, מגרשי ספורט עירוניים, מוסדות חינוך, בתי מגורים עם 100 דיירים ומעלה ובמקומות עבודה.

קורס משפחה בטוחה להורים צעירים

קורס משפחה בטוחה להורים צעירים

קמפיין גדול בתוך הרשויות המקומיות ובקהילה

יישום ההחלטה שתוביל לקיצור זמן התגובה ולהגשת עזרה ראשונה, בידי עוברי אורח, מצריך שיתוף פעולה ברמה הארצית מול כל הרשויות המקומיות, המועצות האזוריות והמקומיות. המשמעות המעשית של שיתוף הפעולה הזה תביא להצלחה גדולה יותר בהצלת חיים במקרים של התקפי לב.

האגף לאחריות קהילתית יבצע מיפוי ויפנה לכל עיריה ומועצה אזורית ומקומית וכן אל ועדי הבתים של עשרות אלפי הבתים המשותפים כמו גם לבתי עסק, מפעלים ומשרדים ויציע מגוון שירותים ובהם הכשרה מקצועית באמצעות קורסי החייאה קצרים ופשוטים וקורסי "משפחה בטוחה". בנוסף לקורסים, שנועדו להוסיף מתנדבים למערך הקהילתי, יציע האגף למקם דפיברילטורים וציוד החייאה במקומות ציבוריים נגישים.

תגובת הרשויות בפרט והציבור בכלל למבצע שבאחריות האגף החדש היא סוחפת והביאה כבר בתחילת הקמפיין להצבת עשרות רבות של ארונות החייאה עם דפיברילטורים. בעיר העתיקה בירושלים יש עשר ארונות כאלה המפוזרים בכל פינה. ריבוי הארונות הללו בעיר העתיקה נובע מכך שברחובות הצרים של העיר העתיקה לא מסתובבים עם רכב. כולם הולכים שם ברגל. מכאן החשיבות של פריסה מסיבית של ארונות החייאה המאפשרת את הנגישות אל הציוד והפיכתו של כל אזרח מזדמן למציל חיים תוך שניות בודדות. באזור שבו היתכנות הפיגועים גבוהה יש לכך ערך מוסף מעבר להגשת עזרה בזמן התקף לב.

ההיענות מצד הרשויות היא לא בירושלים בלבד. היום נפוץ מאוד בעיריות השונות להקים מתחמים של כושר שבהם מוצבים מכשירי כושר שונים המאפשרים להפוך את המתחם לחדר כושר פתוח. המודעות להצבת ארונות החייאה עלתה לאור הסיפורים שהתפרסמו לאחרונה על אנשים צעירים אשר התמוטטו גם במקומות שהעיריות הפכו לאזור ספורט וכושר וכן במגרשי כדורגל.

אצל קובעי המדיניות במגזר המוניציפאלי גוברת ההכרה שהפניה של "איחוד הצלה" אינה עסקית אלא פניה של גוף התנדבותי המציע לציבור נכס מציל חיים.

האחריות והשליחות של הארגון היא שלום הציבור, בריאותו ושיפור סיכויי ההשרדות לכל יחיד שמקבל באופן פתאומי התקף לב במרחב הציבורי. המטרה של האגף היא לקחת את השליחות של "איחוד הצלה" ולחזק אותה בשטח בצורה הרחבה ביותר שניתן. נכון, יש כיום 6000 מתנדבים בכל מקום בארץ אבל בשורה התחתונה לא ניתן להציב בכל מטר מתנדב עם ציוד לכן המטרה היא שכאשר אזרח מתמוטט חלילה אזי ימצאו בתוך הקהילה מספר אנשים שיודעים לבצע את פעולות ההחייאה הבסיסיות ביותר עד להגעת הכוננים והצוותים הרפואיים המקצועיים.

האחריות הקהילתית היא בדומה לאחריות תאגידית בחברות העסקיות שמטרתה לתרום לקהילה. עצם העובדה שאני מייצג את "איחוד הצלה" ואת הערכים שלו מאפשר לי יותר נגישות והרבה יותר פתיחות מצד מקבלי ההחלטות אצל הגורמים שהזכרנו. ההסתכלות היא לא עסקית אלא הסתכלות עקרונית של הצלת חיים. כשהכסף הוא לא מה שמדבר אלא הערך של עזרה לזולת – זה מה שמחבר את מקבלי ההחלטות ברשויות המקומיות לסיפור של "איחוד הצלה" ביתר קלות. ההיענות בהתאם.

ועוד קטנה אחת… בניגוד לקניית ציוד מחברות מסחריות שאצלן הכסף, כרווח, מחולק כדיבידנדים. הרווח האמיתי ברכישת הציוד מ"איחוד הצלה" הוא שהכסף כולו חוזר להצלת חיים בקהילה ולא למטרות רווח. לכן על ידי רכישה של ארון החייאה + דפיברילטור מקבל ההחלטות ברשות המקומית תורם בעצם לקהילה שלו ולכלל הציבור בישראל.

האגף לאחריות קהילתית יחרוש את הארץ לאורכה ולרוחבה וינגיש לרשויות ולציבור את ההכשרה הנדרשת וכן את ארונות ההחייאה שניתנים להשמה במקומות ציבוריים נגישים.

זמינות הדפיברילטור משמעה הצלת חיים

ארון דפיברילטור חכם

"איחוד הצלה" השיקה לאחרונה טכנולוגיה חכמה לפתיחה מרחוק של ארון החייאה המוצב במרחב הציבורי ואשר בתוכו דפיברילטור. הארון בולט בשל צבעו הכתום. בשעות הערב והלילה הותקנה על כל ארון מנורה אדומה מהבהבת שמקלה על הזיהוי והאיתור המהיר של מיקום הארון.

אם מישהו חלילה מתמוטט ויש מי שמתקשר למוקד לבקש עזרה הוא יופנה ישירות לארון הקרוב ביותר.

מדובר בארון חכם. בחזית הארון כתוב: לפתיחת הארון חייג 1221. האזרח מתקשר למוקד. המוקד יפתח את הארון מרחוק עם בקר הנשלט מהמוקד. אם הדיגיטל לא עובד מכל סיבה שהיא יש בצד הארונית גם מנעול מכני.

בנוסף ובמקביל, התכנון הוא לבצע פעילות יזומה ומקדימה כך שקורסי הדרכה בנושא החייאה יוצעו לתושבים הגרים ברדיוס של שני קילומטר מהמיקום בו מוצג ארון דפיברילטור. זאת מתוך הנחה שהתושבים הללו הם אלו שעוברים ומשתמשים במרחב הציבורי הזה.
המטרה של התחלת החייאה על ידי עוברי אורח, מיד אם התמוטטות החולה, נראית כמשימה כמעט בלתי אפשרית. אבל אמרו את אותם הדברים כשאלי ביר, נשיא "איחוד הצלה", הצהיר בזמנו על זמן של 90 שניות להגעת מתנדב אל מקום אירוע. אמרו…
ו… התבדו.

 

קורסי "משפחה בטוחה"

החשיבות של ההחייאה המוקדמת ע"י עוברי אורח הביאה את איחוד הצלה ליזום את פרוייקט "משפחה בטוחה".
הפרויקט מתבצע בקהילה בכל רחבי הארץ, במטרה ללמד כל אזרח את הכללים הבסיסיים בהגשת עזרה ראשונה ופעולות מצילות חיים עד הגעת צוות בכיר ומיומן. עשרות אלפי גברים ונשים עברו עד היום את ההכשרה ורבים מהם אף הצילו חיים בעזרת הידע שרכשו.
במסגרת פרויקט "משפחה בטוחה" נערכו ונערכים מאות קורסים כשהמטרה העיקרית היא להעניק להורים לילדים הכשרה בסיסית בהגשת עזרה ראשונה מצילת חיים במקרה חירום רפואי.
קורס "משפחה בטוחה" הינו בעל חשיבות עצומה כשהמטרה היא לקדם את נושא ההחייאה והעזרה הראשונה והצלת חייהם של ילדים ומבוגרים במסגרת המשפחתית.

דפיברילטור בכניסה לכותל המערבי

קורס משפחה בטוחה

  • הקורס בן 4 שעות
  • החייאה בסיסית
  • טיפול בחנק – מבוגר
  • טיפול בחנק בתינוק
  • טיפול באירועי חירום שונים העשויים להתרחש בחיי היומיום, . כגון: התכווצויות חום, כוויות, עצירת שטף דם.

הקורס מיועד לכלל האוכלוסייה ובעיקר להורים, גננות, מטפלות, צוותי חינוך בבתי ספר, מוסדות חינוך ועוד.

יניב שחר

בשנה האחרונה השנה 6,500 מתנדבי איחוד הצלה
טיפלו ביותר מ- 625,000 מקרים רפואיים בזמן הגעה של 160 – 90 שניות!

אנחנו משוכנעים שבעזרתכם אפשר להגיע יותר מהר

אולי גם יעניין אותך