תרומת טסיות דם

תרומת טסיות דם

11/04/2019

תרומת טסיות דם

טַסִּית דָּם (בלועזית: תְּרוֹמְבּוֹצִיט) היא שבר תא המהווה את אחד המרכיבים של הדם. תפקיד הטסיות הוא בקרישת הדם שבה משתתפים גם חלבונים הנמצאים בפלזמת הדם. הטסיות מצטברות במקום בו כלי הדם נפרץ או נקרע, סותמות את החור כמו "פקק" ומפרישות חומרים המעודדים את ריפוי כלי הדם שנפגע. בנוסף, טסיות הדם מפרישות חומרים שונים המפעילים את המשך תהליך הקרישה.

טסיות הדם נוצרות במח העצם ביחד עם כדוריות הדם האדומות ותאי הדם הלבנים.
ריכוז הטסיות בדם נע בין 150,000 ל-400,000 טסיות למיקרוליטר (מילימטר מעוקב) דם. ייצור הטסיות מואץ על ידי טרומבופויאטין, הורמון המופרש בעיקר על ידי הכבד, שנקשר לטסיות בזרם הדם.
אורך חיי הטסיות נע בין שבוע ל-10 ימים. בתום תקופה זו, הטסיות מעוכלות על ידי הטחול.

מי זקוק לתרומת טסיות?

עירוי טסיות דם הוא טיפול שמטרתו למנוע דימום אצל אנשים עם ספירת טסיות נמוכה או תפקוד טסיות נמוך. לעיתים קרובות תהליך זה מתבצע אצל חולי סרטן הדם המקבלים כימותרפיה (כמו לוקמיה ומיאלומה נפוצה), מושתלי מח עצם, אנשים הסובלים מאנמיה אפלסטית או אנשים המצפים לניתוח נרחב כמו ניתוח לב-חזה ובעלי ספירת טסיות נמוכה. עירוי טסיות ניתן גם במקרים של דימום פעיל משמעותי על-מנת לסייע לעצור אותו.
גופי בריאות במספר מדינות בעולם ממליצים לתת עירוי טסיות מניעתי לאנשים במצבי כשל של מח העצם על-מנת להוריד את הסיכון לדימום ספונטני. ההמלצה היא לעשות זאת כאשר ספירת הטסיות בדם היא מתחת ל-10,000 טסיות למיקרוליטר (ממ"ק) דם.

תרומת טסיות

איסוף טסיות לטובת הכנת מנת עירוי טסיות נעשה על ידי הפרדתן מתרומת דם מלא (ממספר מנות), או על ידי הפרדתן משאר מרכיבי הדם (מתורם יחיד), בתהליך מיוחד הנקרא פרזיס.
במנת דם מלא אחת אין מספיק טסיות בשביל מנת עירוי טסיות אחת, ולכן יש צורך בסינון הטסיות ממספר תרומות דם כאמור. הדבר מעלה את הסיכון לתופעות לוואי הקשורות בזיהומים שעלולים לעבור בעירוי, וכן מקשה מאוד על התאמת סוג הדם של התורמים ושל החולה.
בתהליך הפרזיס, לעומת זאת, ניתן לאסוף מספיק טסיות מחולה אחד.
לטסיות חיי מדף של 5 ימים בלבד ולכן יש צורך באספקת תרומות תמידית.

תרומת טסיות בתהליך אפרזיס

אפרזיס הוא תהליך בו מופרדות הטסיות משאר מרכיבי הדם, וחלק מהן נאסף לשקית תרומה (השאר מוחזר לתורם). ההתרמה נערכת במכונה השואבת כמות קטנה מדם התורם, מפרידה ממנה את הטסיות ומחזירה לתורם את כל השאר בתהליך שאורך כשעתיים, ושאינו מלווה בתחושת חולשה כמו בתרומת דם רגילה. כל הציוד בו משתמשים הוא חד פעמי והתהליך אינו מסכן את התורם. גופנו מחזיר לעצמו את כל הטסיות שנתרמו בתוך 24 שעות
התרומה עצמה אורכת כשעתיים ובמהלכן ניתן לאכול, לשתות, להשתמש במחשב נייד, לצפות בטלוויזיה או פשוט לישון
תופעות לוואי אפשריות – בזמן איסוף הטסיות, כדי למנוע קרישה בצינורות המכונה, משתמשים בחומר נוגד קרישה מסוג "ציטראט". חומר זה עלול לגרום לירידה ברמת הסידן בדם. כתוצאה מכך, עלולות להופיע תופעות לוואי קלות כמו תחושת נימול סביב הפה ובקצות האצבעות. על מנת למנוע זאת, תקבל/י במשך תהליך התרומה טבליות סידן למציצה. (לדוגמא: TUMSכל 20 עד 30 דקות לערך ).

 

המאגר הארצי לתורמי רכיבי דם

כיום בארץ יש צורך בכ – 30,000 מנות טסיות בשנה, כאשר בפועל בתי החולים מצליחים לייצר כ – 10,000 מנות בשנה.

העול העיקרי להשגת התרומה "נופל" על בני המשפחה של החולים, שנאלצים, בנוסף להתמודדות עם בן משפחה חולה, על כל המשתמע מכך, לגייס תורמי טסיות.
בעקבות כך, הוקם המאגר הארצי לתורמי רכיבי דם.
את המאגר מתפעלים איחוד הצלה, עמותת "שותפים לחיים" ועמותת "קשר דם", והוא פעיל כיום ב – 4 בתי חולים, רמב"ם (בצפון), איכילוב (במרכז), הדסה (בירושלים) סורוקה (בדרום).
מטרת המאגר בראש ובראשונה, לספק את הצורך הקבוע בבתי החולים, וכשלב שני, להוריד את הנטל מבני המשפחה של החולים.

 

להצטרפות למאגר ניתן להכנס ללינק, למלא שאלון, שמסנן מי מתאים ומי לא, ו… לבוא לתרום ולהציל חיים.

 

להצטרפות לחצו כאן

 

 


בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה

צרו קשר >

בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה