תזונה נבונה לפני ואחרי צום יום הכיפורים

מתנדב איחוד הצלה רגע לפני כניסת יום הכיפורים יוצא לקריאת חירום צילום: בועז בן ארי

תזונה נבונה לפני ואחרי צום יום הכיפורים

מומחי תזונה ממליצים להתחיל בהכנות לצום יומיים מראש במהלך יומיים אלה יש לשתות בבוקר, על קיבה ריקה, כוס מים חמים עם חצי לימון סחוט ושתי כפות שמן מכבישה קרה. השיקוי מועיל לניקוי הגוף ולשיפור זרימת הדם, מאפשר לכבד ולמיצי המרה לפעול באינטנסיביות, ומחזק את המערכת החיסונית ומערכות אחרות בגוף כמו כן, רצוי להגביר את כמות המזונות הבסיסיים שצורכים לפני הצום כדי לא ליצור חומציות יתר.

בין המזונות המומלצים לאכילה לפני הצום: פירות, ירקות ודגנים. חשוב לשתות כמות גדולה של מים או תה צמחים ולא להכביד על מערכת העיכול.
כמו כן, יש להקפיד על שילוב מזונות כדי למנוע גזים ותהליכי ריקבון במערכת העיכול, צירופים נכונים של מזונות גורמים לעיכול טוב יותר של המזון ולספיגה מוצלחת יותר.

פדיון כפרות וזמני כניסת יום כיפור

צירופים מומלצים:

סלטי ירקות עם חלבון מהחי (דגים, הודו, עוף, ביצה או עם דגנים (אורז למשל או עם ירקות מבושלים)

שמירה על רמת הסוכר בדם

יש להקפיד על אכילת פחמימות, דגנים, ירקות עמילניים ופירות במנות קטנות במהלך היום שלפני הצום כדי לשמור על רמת הסוכר הנאותה בדם. אין להסתמך על הארוחה המפסקת בלבד אלא יש לאכול את המזונות העשירים בפחמימות ב- 4-3 ארוחות קטנות החל מהבוקר.

 

ביום שלפני יום הכיפורים

מומלץ לאכול כמה ארוחות קלות, תזונה המבוססת על מוצרי מזון טבעיים לא מעובדים הכוללים רכיבי מפתח תזונתיים וחומרים התורמים לבריאות ומגנים עליה: יותר ירקות פירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, שמן זית וכמויות קטנות יותר של מזונות בלתי מעובדים דלי שומן מהחי כמוצרי חלב עוף בשר ודגים . זו הזדמנות טובה לערוך היכרות עם מזונות אלה ולהתרגל לאכול אותם גם בשאר ימות השנה.
כדאי להרבות בשתיית מים ולצמצם צריכת משקאות מכילי קפאין כמו תה, קפה, קולה ומשקאות אנרגיה.

כדי למנוע את תחושת הצימאון במהלך הצום:

חשוב מאוד לצמצם בצריכת נתרן באמצעות צמצום התיבול במלח, באבקות מרק וברטבים בתבשילים ובסלטים, להימנע מהגשת חמוצים ומזונות מעובדים עתירי מלח בסעודה.

הסעודה המפסקת

רצוי לכלול בסעודה סלט ירקות, ירקות מבושלים, מנה חלבונית כמו עוף/דג/קטניות ותוספת עמילנית (כמו תפוחי אדמה, אורז ופסטה מלאים). לקינוח אפשר לאכול פרי או פרוסת עוגה. יש להקפיד לשתות הרבה מים לפני ולאחר הארוחה ולא לשתות משקאות מכילי קפאין.
על מנת למנוע את תחושת הצימאון במהלך החג חשוב מאוד לצמצם בצריכת מלח ומזונות עתירי מלח! רצוי לצמצם את התיבול במלח, באבקות מרק וברטבים בתבשילים ובסלטים ולהימנע מהגשת חמוצים ורטבים עתירי מלח בסעודה.
חשוב שהארוחה לא תהיה מופרזת ולא תגרום להרגשת כבדות ועייפות בלתי רצויות שמירה על מאזן הנוזלים בגוף.
חשוב להקפיד על שתייה מרובה במהלך כל היום שלפני הצום – ליטר וחצי נוזלים לפחות. קפאין ואלכוהול הם חומרים משתנים ולכן רצוי להמעיט בצריכתם ככל האפשר, גם ביום הקודם לצום. תנאי עומס-חום גורמים לאיבוד רב של נוזלים ולכן רצוי שלא להיחשף לשמש אלא לשהות במקומות קרירים. פעילות גופנית מגבירה את איבוד הנוזלים ולכן כדאי להימנע ממנה.

צום ותרופות

לאנשים הנוטלים אספירין באופן קבוע מומלץ להימנע מנטילת התרופה ביום הצום (יש לשוב וליטול אותה מיד לאחר סיום הצום). אנשים הנזקקים לטיפול תרופתי קבוע צריכים להקפיד על שתייה של חצי כוס מים לפחות עם כל מנת תרופות. לאלו הנוטלים תרופות משתנות או תרופות להורדת לחץ דם מומלץ להמשיך בשתייה גם בזמן הצום.
לאנשים שמצבם הבריאותי אינו יציב )סובלים מכאבים בחזה, עברו התקף לב בשנה האחרונה, סובלים מאי ספיקת לב 'וכו) מומלץ להימנע מצום. במקרה שבמהלך הצום נתקפים בחולשה ובתחושת עילפון מתקרב, יש לשכב מיד תוך הרמת הרגליים. אם ההרגשה אינה משתפרת תוך דקות ספורות, מומלץ להתחיל בשתייה, ובמקרה חמור יותר, להפסיק את הצום.

לאחר הצום

גם את זה צריך לעשות נכון. רצוי להתחיל לאחר הצום בשתייה: כוס אחת או שתיים של משקה ממותק, אפשר גם קפה או תה בליווי פירות יבשים, עוגיות וכו'. לוי ממליץ לאכול בתום הצום 300-200 גרם פרי, רק לאחר חצי שעה עד שעה לאכול ארוחה מלאה, וגם בה להעדיף מאכלים קלים.
בכמה עדות נוהגים לשתות משקה מזין, המשמן את המעיים ומספק "זריקת "מרץ לאחר הצום. היוונים קוראים למשקה,"מיצו", התורכים מכנים אותו "סומדה " , והעיראקים "פיפטדה"

כמו כן, יש להימנע משתיית אלכוהול מיד בתום הצום.
מומלץ לצאת לטיול רגלי קצר של רבע שעה אחרי הארוחה המפסקת, כדי לסייע בעיכול האוכל. הסובלים ממחלות כרוניות כגון: חולי לב, סוכרת, לחץ דם ועוד חייבים להיוועץ ברופא המטפל באשר לצום.
בהגיעכם לקריאה במהלך יום הכיפורים, הוסיפו לתשאול האנמנזה כיצד התכוננו לצום, האם הפסיקו ליטול תרופות קבועות, והאם התייעצו עם רופא מטפל לפני הצום בדקו אפשרות להתייבשות וכן להיפוגליקמיה.
והכי חשוב, שמרו על עצמכם.

שיהיה צום קל ומועיל

 

 


בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה

צרו קשר >

 

בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה