דבר רפואה שבועי – העברת מטופל לדרג הבא
מחקרים רפואיים רבים הראו כי שרשרת הטעויות הרפואית הגדולה ביותר התרחשה עקב דיווח/העברת מידע רפואי לקוי בין כל הדרגים. החל מקבלת מידע מבן משפחה ועד לרופאים בכירים המעבירים בניהם מטופל. מה שגרם לניתוחים מיותרים ומתן תרופות שגוי לחולים.
אופי הפעילות שלנו כצוותי שטח ובמיוחד כמגיבים ראשוניים מצריך ברוב הפעמים "העברת מקל" ודיווח מסודר לדרג הטיפולי הבא שמקבל אחריות על המטופל ומכאן החשיבות ללמוד ולטייב את הדיווחים ואת העברת המידע בעת העברת המטופל לדרג הבא.
אופן דיווח נכון בהעברת חולה/פצוע לצוות רפואי מפנה, צוות רפואי בכיר בשטח או לבית חולים
כיצד מדווחים נכון?
1. מין החולה/נפגע (זכר/נקבה).
2. גיל החולה/נפגע
3. היסטוריה רפואית רלוונטית לאירוע (מחלות עבר, ניתוחים, רגישות לתרופות וכו…)
4. מצב הרפואי הנוכחי של החולה/נפגע (סימנים וסימפטומים)
5. אבחנה רפואית במידה וקיימת( היפו, אוטם, פגיעת ראש וכו…)
6. הטיפול שניתן על ידך והאם שינה/שיפר את מצבו של המטופל
7. בעיות חריגות שצצו במהלך הפינוי.
לדוגמא: (1)יצחק (2)כבן 40, (3)ללא כל מחלות בעברו רגיש לפניצילין (4)סובל מכאבים בחזה מזה כ-20 דקות, מזיע חיוור (5)אני חושד באוטם בשריר הלב(6) עוצמת הכאבים פחתה לאחר מתן אספירין(7)במהלך הפינוי החלו בחילות
מין החולה
נתון חשוב בהערכות הצוותים בעת קבלת החולה/נפגע מכיוון שהאנטומיה משתנה בין זכר לנקבה, דבר שיש לייחס לו חשיבות רבה בעת ביצוע פרוצדורות שונות. כמו כן ולא פחות חשוב, יש להתייחס ברצינות רבה לצנעת הפרט – דבר הרגיש יותר אצל נשים.
גיל החולה
יש לצאת תמיד מנקודת הנחה שתינוק הוא לא מבוגר קטן או גרסה מוקטנת של מבוגר. על הצוותים להיערך בהתאם אם בציוד מיוחד ואם בכך שלילדים יש צרכים מיוחדים השונים ממבוגרים.
רקע רפואי רלוונטי
הרקע הוא חלק בלתי נפרד מהטיפול הנוכחי ויש לקחת בחשבון כל תרופה קבועה או טיפול מצדו של החולה/נפגע וזאת בכדי לא לגרום לכשל באחד מאבריו או מתן תרופה הנוגדת את אחת התרופות שבו הוא כבר מטופל. כמו כן הרקע הספציפי של הבעיה הנוכחית חשובה בכדי להגיע להחלטה על אופן ודרך הטיפול . ככל שהמטפל מיומן ומנוסה יותר, קל "לזקק" את הרקע הרפואי ולמצוא את הרקע הרפואי הרלוונטי במיוחד בחולים כרוניים ומורכבים עם רקע רפואי עשיר טיפ: נסו להפריד בין מערכות, אם לדוגמה הבעיה כעת מערבת את מערכת הנשימה הרקע הרפואי הרלווטי יהיה קשור למערכת זו ולא רקע בבעיות השריר שלד, דרכי עיכול, נוירולוגיה, וכו.
מצבו הרפואי הנוכחי
מצבו של החולה/נפגע יכול להתדרדר או להשתפר לאחר מתן תרופה או טיפול כזה או אחר. דבר אשר יכול לעזור לצוות המקבל את המטופל להתרשם ממצבו הכללי של החולה/נפגע ובעזרת כך לקבוע את מצבו ההמודינמי.
אבחנה/חשד רפואי
האבחנה שהגעתם אליה לאור מה שבדקתם ולפי הסימנים והסימפטומים של המטופל. שימו לב אבחנה רפואית לעיתים קרובות יכולה לקבוע את גורלו של החולה/נפגע. חשוב מאוד לזכור אשבחנה שגויה של הבעיה ממנה סובל החולה/נפגע יכולה להוביל לשרשרת טעויות חמורה בטיפול דבר אשר יכול להוביל בסופו של דבר למות החולה/נפגע. השתמשו תמיד במילים חשד ל.. וזה בסדר גם לומר איני יודע מה יש לו, לא ברור לי, לא הצלחתי להגיע לאבחנה
הטיפול שניתן
כלל הטיפולים שניתנו על ידך וכיצד זה השפיע על המטופל. אם צוות לפניך טיפל בדגש להוסיף גם את הטיפול שניתן על ידם
הדיווח הרפואי בין צוות השטח לצוות המיון
לא אחת נתקלים בתנועת המבט הנודד של האחות הקולטת את החולה/נפגע במטרה לחפש מיטה פנויה והתעלמותה מהדיווח הרפואי שנימסר לה. האחות הממיינת עמוסה במשימות והקשב שלה מצומצם לכן חשוב מאוד לדאוג שהצוות שמעביר את החולה/נפגע לאחות הממיינת יקפיד על צמצום העברת המידע הרפואי למשפט קצר וענייני על החולה ושלא יהיה ארוך יותר מעשר מילים. בהמשך לדוגמא הקודמת: "בן 40 בריא כאב בחזה מזה 20 דקות חשד לאוטם"
יחד עם זאת, לאחר קבלת המיטה והאחות המקבלת של האתר/המיטה מגיעה, יש להעביר את הדיווח הרפואי בצורה מופרטת, מלאה, אמינה ומקצועית. אם ישנה אפשרות תינתן העדפה להעביר את הדיווח הרפואי גם לאחד מרופאי המיון בנוסף לדיווח שנמסר לאחות.
לסיכום
בעת העברת חולה לצוות הרפואי במיון יש להקפיד על מספר כללים פשוטים:
1) דיווח ראשוני מתומצת אבל ענייני עד לקבל המיטה במיון.
2) העברת דיווח רפואי מקצועי אמין ומפורט לאחר העברת החולה למיטה במיון.
3) זכרו העברת דיווח רפואי מקצועי ואמין יצמצם את מספר טעויות השרשרת ויצילו חיים. העברת דיווח ענייני מקצועי וקצר יבטיח המשך טיפול מיטבי במטופל. דיווח שאינו ממוקד ומבולבל יגרום לצוות המקבל לחזור על שאלות וטיפולים שכבר ניתנו.
יש לכם שאלות? רוצים לקבל מידע על נושאים מסוימים? יש לכם רעיון לנושא לדבר רפואה הבא?
כתבו לנו [email protected]
אגף רפואה – מטה מבצעים