קרדיולוגיה בילדים

מדידת לחץ דם

קרדיולוגיה בילדים

זרימת הדם בגוף היא אחד הדברים היותר מעניינים ומופלאים בגוף האדם, בעוד שאצל עוברים המערכת שונה וחכה הרבה יותר, במאמר זה נסקור את מערכת הלב והדם בגוף האדם הבוגר, מערכת הדם העוברית, ובעיות לב וכלי דם בילדים.

זרימת הדם בגופנו מהווה את הבסיס והמקור לחיים, אם זה בשמירה על חמצון התאים והרקמות באופן שותף ותמידי, ואם זה בשינוע תוצרי מזון ממקום למקום, העברת תאים לבנים לשמירה והגנה על הגוף ועוד. מערכת הדם כולה מורכבת מהלב, כלי הדם, ונוזל הדם עצמו, ונפרט בקצרה

 

  • הדם: הדם עצמו מורכב מתאי דם ומנוזל הדם, בתאי הדם ניתן למצוא את התאים האדומים (אריטרוציטים) שתפקידם להוביל חמצן ו CO2, התאים הלבנים (לויקוציטים, שלהם 5 תתי סוגים שונים) שתפקידם לשמור על הגוף מפני פתוגנים (מעוררי מחלה), וטסיות הדם (טרומבוציטים) שאחראיים על הקרישה. נוזל הדם מכיל בעיקר מים (92%), ובנוסף הוא מכיל גם חלבונים ותוצרי קרישה נוספים.
  • כלי הדם: במערכת כלי הדם בגוף ישנם 3 סוגים של כלי דם שונים בגוף כשעורקים הם כלי הדם החזקים יותר והם מובלים דם מהלב לכל חלקי הגוף, לרוב הם מכילים דם הנושא חמצן, הוורידים הם כלי הדם המחזרים את הדם ללב, לרוב דם עם CO2, ונימים או קפילרות – הם כלי הדם הקטנים בהם מתבצע חילוף החומרים (חמצן ופחמן דו חמצני) בין כלי הדם והרקמות עצמן,
  • הלב: תפקידו להעביר דם לא מחומצן מהגוף לריאות, ולהעביר דם מחומצן מהראיות לכל הגוף. לשם כך הלב מחולק לחלק ימני וחלק שמאלי.

מחזור הדם בגוף: נתחיל בצד ימין של הלב, דם מגיע מ 2 הוורידים הגדולים ווריד נבוב תחתון ווריד נבוב עליון לחלק הימני של הלב, לעליה הימנית. בזמן התכווצות העליות הדם עובר לחדר הימני (דרך המסתם הטריקוספידלי), בזמן התכווצות החדרים דם עובר מהחדר הימני לריאות (דרך המסתם הפולמונרי), בריאות מתבצע שחלוף הגזים שבו הדם מקבל חמצן מהריאות ומשחרר את ה CO2 שהביא איתו מהגוף, מהריאות הדם חוזר לחלק השמאלי של הלב – לעליה שמאלית דרך ורידי הריאה, ומשם בזמן התכווצות החדרים הדם עובר לחדר השמאלי (דרך המסתם המיטראלי) החדר השמאלי הוא החלק היותר משמעותי בלב היות והדם שמגיע אליו הוא דם מחומצן ותפקידו להזרים ולהעביר את הדם עם החמצן בעוצמה לכל הגוף. בזמן התכווצות החדרים דם עובר מהחדר השמאלי לאבי העורקים (דרך המסתם האורטלי) ומשם לכל הגוף,

ביציאת הדם מאבי העורקים מס' מילימטרים מעל בסיס אבי העורקים ישנם שני פתחים קטנים שהם בעצם היציאה לשני העורקים הכליליים (הקורונרים) המספקים דם לשריר הלב עצמו, (RCA+LCA) מילוי עורקים אלו בדם מתבצע בעיקר בשלב הדיאסטולה בשונה מכל הגוף שדם מגיע אליו דווקא בשלב הסיסטולה.

מקשת אבי העורקים יוצאים שלושה עורקים המספקים דם לפלג גוף העליון (הסדר הוא משמאל לימין):

ברכיוצפליק – העורק הראשון שיוצא מקשת אבי העורקים ממנו יוצאים שני עורקים נוספים: העורק התת בריחי של יד ימין, והעורק הקרוטידי של צד ימין

העורק הקרוטידי השמאלי – העורק האמצעי שמספק דם לחלק השמאלי של הראש והפנים.

העורק התת בריחי השמאלי – מספק דם לזרוע וליד שמאל

 

מאבי העורקים הדם מועבר לרקמות השונות דרך עורקים שונים, הדם מעביר לרקמות את החמצן ותצרי המזון אותו הם צריכים ומעבירים לדם את ה CO2, הדם חוזר דרך הוורידים לעליה ימין ושוב הדם מתחיל את מחזור הדם,

 

אחרי שהבנו את מחזור הדם בגוף אנחנו צריכים להבין איך עובר שלא נושם, מקבל דם וחמצן? אם הוא לא נושם – האם דם מועבר לריאות? ובעצם איך דם זורם בליבו של העובר בעודו ברחם האם?

מחזור הדם העוברי:  חבל הטבור הוא זה שבעצם מחבר פיזית בין השלייה ורחם האימא לבין העובר עצמו, חבל הטבור מעביר לעובר את כל מה שהוא צריך אם זה חמצן ותוצרי מזון שונים, בחבל הטבור ישנם שלושה כלי דם, ווריד אחד שהוא מרכז החבל ומסביבו שני עורקים קטנים יותר שמלופפים עליו, גם פה על פי ההגדרה שוורידים מחזירים את הדם ללב, ועורקים מוציאים מהלב החוצה – הווריד הוא זה שמוביל את הדם עם החמצן מהשלייה לכיוון הלב של העובר, והעורקים הם אלו שמחזרים את הדם חזרה החוצה לכיוון השליה.

בעצם, דם מחומצן מגיע מכיוון השלייה דרך ווריד הטבור (Umbilical Vein) ומתחבר לווריד הנבוב התחתון שבעצם מחזיר את הדם לעליה ימין בלב, (ישנה נקודת חיבור נוספת לכבד, לשם הדם מעביר חמצן ותוצרי מזון שונים) מעליה ימין הדם צריך לזרום החוצה לכל האברים השונים בגוף, לשם כך הוא חייב לעבור לחלק השמאלי של הלב מבלי להיכנס לריאות (היות והוא כבר מגיע מחומצן) ישנם שלושה דרכים בהם דם מועבר מהחד הימני לצד השמאלי של הלב:

  1. ישנו נקב בין העלייה הימנית לעליה השמאלית – Foramen Ovale, שבו דם במקום לזרום מעליה לחדר ימין הא זורם מעליה ימין לעליה שמאל, המעבר הזה לרוב בנוי בצורה חד כיוונית כך שדם זורם רק מעליה ימין לעליה שמאל.
  2. מה שלא הצליח לעבור דרך ה Foramen Ovale לעליה שמאל יורד לחדר שמאל ונכנס לעורק הריאה, רק שעורק הריאה לא מעביר את כל הדם לריאות אלא הוא מחובר בחיבור מיוחד שלא קיים במבוגרים וזה בעצם השקה בין עורק הריאה לאבי העורקים – Ductus Arteriosus ובעצם גם החדר הימני מעביר דם ישירות לאבי העורקים בדיוק כמו חדר שמאל
  3. הכמות הקטנטנה שכן הצליחה להיכנס לריאות תחזור דרך וורידי הריאה לעליה השמאלית כרגיל, רק שהפעם הדם נכנס עם חמצן ויצא עם חמצן.

עכשיו, הדם מועבר מהחדר השמאלי לאבי העורקים ומשם לכל הגוף וכך בעצם רקמות העובר מקבלות חמצן ותוצרי מזון מהאם מבלי שהעובר יצטרך לנשום. מהרקמות הדם חוזר בדרכו הטבעית לווריד הנבוב התחתון והעליון ושוב כשהוא ללא חמצן הוא מגיע לעליה ימין ומתחיל את המסלול שוב ושוב כשבמקביל באזור האגן יש את ה Umbilical Arteriosus  שזה בעצם המקום בו יוצאים שני העורקים המובילים את הדם חזרה לשליה. יוצא מכך שהעלייה הימנית מקבלת דם וחמצן דרך הווריד הטבורי ודם לא מחומצן דרך הוורידים הנבובים, מה שאומר שאם שני סוגי הדמים הללו מעורבים יחד הסטורציה של העובר נמוכה מהרגיל כ 80%,  לשם כך ישנו מנגנון פיצוי פיזיולוגי שכולל ייצור המוגלובין מיוחד בעל זיקה משמעותית יותר לחמצן וכך בעצם נכון שיש פחות רוויה של חמצן בדם אבל יש יותר המוגלובין והוא מעביר יותר חמצן. (לאחר הלידה, כבר אין צורך בכמות דם כל כך גבוהה העובר מתחיל לפרק את הדם ואת ההמוגלובין, ההמוגלובין מתפרק לבילירובין וזה בעצם יוצר את "צהבת הילודים".

 

סיכום השינויים בין מערכת הדם של העובר למערכת הדם של מבוגרים:

  • נקב בין עורק הריאה ואבי העורקים – בתוך כ 15 שעות מהלידה הנקב הזה מתכווץ ונסגר, עד 3 ששבועות מזמן הלידה תהיה סגירה פיזיולוגית מושלמת.
  • נקב בין עליה ימין לעליה שמאל – ברגע שמתחיל זרימת הדם לריאות ומהריאות לעליה שמאלית, הלחץ הגבוהה שהיה בימין עובר לשמאל כרגע והוא היותר דומיננטי עכשיו ודם לא מצליח לעבור לעליה ימין בגלל הפתח החד כיווני (לוקח זמן עד לסגירה סופית ויתכנו מעט דליפות)
  • חיבור שני עורקי הטבור לשני העורקי הפמורלים וחיבור הווריד הטבורי לווריד הנבוב התחתון – עם חסימתו המוחלטת של חבל הטבור ע" הקליפס, הווריד הטבורי ושני העורקים הטבוריים מתחילים להתנוון ולהפסיק לתפקד

עליה בכמות כדוריות הדם האדומות – פוליצטמיה – עם הלידה מתחיל פירוק של כל עודפי ההמוגלובין שיוצרו במהלך ההיריון היות וכרגע הם לא נחוצים,

  1. היות ויד ימין מקבלת את הדם המחומצן יותר מאשר יד שמאל – מומלץ לבדוק סטורציה ליילוד רק ביד ימין
  2. היות ובדקות הראשונות הדם העשיר בחמצן והדם העני בחמצן מעורבים יחד ייקח זמן עד שהסטורציה תעלה למעלה מ 96

בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה

צרו קשר >

בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה