קנאביס – חלק א'

קנאביס – חלק א'

22/11/2018

מה זה קנאביס?

אחד מסוגי הסמים הנפוצים ביותר שנמצאים בסערה תקשורתית ובמחלוקת זה הקנאביס, הוא משמש כבסיס לסמים מסוכנים יותר, ומאידך משמש כתרופה למחלות שונות שלא תמיד מבינים איך הוא עובד,

כמו לכל חומר גם לקנביס יש יתרונות וחסרונות, סם זה גם נצרך ע"י אוכלוסייה רחבה כסם קל והשפעותיו על הצרכן הבסיסי יכולות לנוע ממצב רוח מרומם ועד למצבים מסכני חיים. במאמר זה נעבור על הסכנות הטמונות בשימוש בקנביס, על הנזקים ועל הדברים הפחות טובים שיש בו בדגש על הקשר לרפואה הדחופה.

Photo by Esteban Lopez on Unsplash

חשוב לציין כבר בתחילת הדברים שעיקר הנזק והסכנות צפוי להימצא בעיקר אצל צרכנים שלא זקוקים לקנאביס מבחינה רפואית ונוטלים אותו לצורכי הנאה.
אז נתחיל עם קצת מושגים מעולם הסמים:

קנביס – מקור החומר הוא בצמח הקנאביס סטיביה, זהו צמח דו מיני (כלומר יש צמח זכר וצמח נקבה) העלים והגבעולים מכילים שרף הכולל כ60 חומרים פעילים מצמח הקנאביס, אולם עיקר ההשפעה נובעת מחומר אחד המכונה THC שהוא "החומר" שיש בקנאביס ואליו מיוחסות ההשפעות הרפואיות השונות כגון מניעת בחילות והקאות וכן ההשפעה הנפשית המרוממת המיוחסת לקנאביס. הצמח ממין נקבה מכיל ריכוז גבוה יותר של החומר הפעיל. מצמח זה מפיקים גם את המריחואנה והחשיש.

 

מריחואנה – תערובת של עלים מיובשים וכתושים, גבעולים, זרעים ופרחים של צמח הקנאביס, כולם מעורבים יחד, תערובת זו נצרכת ע"י עישון בדרך כלל וצבעה חום – אפור. תערובת המריחואנה יכולה להכיל כ 1-5% מהחומר הפעיל THC תלוי בטיב התערובת ובריכוז, תערובת מריחואנה נצרכת במגוון דרכים כגון עישון, שתייה כחליטת תה, אכילה, ואפילו בשאיפת אדים במקטרת מים. למריחואנה שמות שונים בשוק הסמים כגון: גראס, ווד ועוד

חשיש – זהו כבר מיצוי של הקנאביס וריכוז הTHC ממילא יהיה גבוה יותר ולכן גם השפעה גבוה יותר, חשיש מופק מחלקים מצמח הקנאביס שדומים לשערות קטנות העשויות בלוטות ומכילות את שרף הצמח המופיע על העלים והגבעולים של הצמח, השערות הללו נאספות בעיקר מפרחיה של הנקבה הפורחת והבוגרת של צמח הקנאביס. זנים מסוימים של קנאביס מגודלים במיוחד בשל היכולת שלהם לייצר כמות גדולה של אותן השערות ולכן נקראים "צמחי חשיש". החשיש הוא מוצק, המגיע ברמות קשיות וגמישות שונות, ומתרכך תחת חום. צבעו נע בין חום אדמדם לשחור. הוא יכול גם להיות זהוב או ירקרק אם הוא מכיל חלקי צמח מיותרים. השימוש בו הוא בדרך כלל על ידי עישון אולם אפשר גם ע"י אכילה ושתיה. ריכוז החומר הפעיל THC יכול להגיע עד לכ10%.
צ'אראס וגנג'ה – חומרים אלו מופקים בדומה לחשיש אך בשיטת מיצוי יעילה יותר והם מגיעים לריכוז גבוה יותר משל החשיש.

שמן חשיש – השמן הוא תוצר זיקוק משוכלל של שרף הקנאביס זהו נוזל בצבע שחור שיכול להגיע עד לריכוז THC של 60%.
קנבינואידים סינטטיים – נקראים גם סמי פיצוציות והם חומרים שונים המפעילים את הקולטנים לקנאביס המצויים כדרך טבע במוח, החומר בסמי הפיצוציות הינו בעל השפעה דומה להשפעת הקנאביס אך לעיתים בעוצמה גבוהה בהרבה, אותם החומרים נמכרים תחת שמות שונים. ברגע שנכנס שם מסוים לפקודת הסמים והוא אסור במכירה מיד משנים אותו במעט ומשנים לו את השם ובכך הוא כבר לא אותו החומר וכביכול הוא לא אסור במכירה עד להחלת החוק גם על הסם החדש ולכן ניתן למצוא סוגים שונים מחומרים שהם מאוד דומים כגון: מבסוטון, נייס גיא, סבבה, ספייס, למון גראס ועוד ועוד שמות. חומרים אלו לצערנו נמכרים בפיצוציות לכל דורש ללא כל פיקוח על תהליך ההכנה, הרכיבים, גיל המשתמש, מחלות רקע, תרופות נוספות שהוא נוטל, או האם הוא צורך זאת יחד עם אלכוהול. ניתן להשתמש בחומרים אלו בעישון, בשתייה כחליטת תה, חשוב לזכור שמשך ההשפעה של קנבינואידים סינטטיים יכולה להתחיל תוך 5 דק' ולהימשך עד לכ 6 שעות.
השפעת החומרים על מערכות הגוף השונות:

ספיגת התרופה כתוצאה מעישון – אז בראש ובראשונה עישון קנאביס גורם לנזקים כמו כל עישון ואולי אפילו יותר גרוע מסיגריה (עצם העישון ולא דווקא השפעת החומר), בנוגע להשפעת החומר על הגוף אז עישון גורם לספיגה של כ 60% מהחומר הפעיל THC דרך הריאות לדם תוך מס' דקות ומשך ההשפעה שלו ל 2-3 שעות.
ספיגת התרופה כתוצאה מנטילה פומית – בבליעה כתוצאה מנטילה פומית החומר הפעיל הנמצא במריחואנה או חשיש THC עובר תהליך של חילוף חומרים בכבד ונספג מהמעי לזרם הדם בשיעור נמוך יותר משך עישון – רק 6-20% מה THC מצליח להיספג, תחילת ההשפעה יכולה להימשך כ 30-50 דק' אולם ההשפעה יכולה להימשך עד ל כ12 שעות.

לקנאביס ושאר החומרים השפעות שונות על מערכות הגוף חשוב היות וניתן להגיע למצבים רפואיים שונים הקשורים לנטילת הסם או הנלווים לו כגון תאונת דרכים או נפילה או חבלה בעקבות שימוש בקנאביס ומאידך גם תופעות גופניות שונות עלולות להופיע בגלל נטילת החומר ולכן חשוב לנו לדעת ולהכיר את ההשפעה של החומרים על מערכות הגוף.

השפעת המריחואנה על מערכת הלב וכלי דם: מריחואנה גורמת להרחבת כלי דם ומכאן ניתן לצפות לירידה קלה בלחצי הדם, הירידה בלחצי הדם מעוררת מנגנון פיצוי של טכיקרדיה על מנת לתקן את הירידה בלחצי הדם. מכאן שאם החולה שוכב ולחצי הדם הנמוכים יחסית מספקים אותו – כאשר הוא יקום בפתאומיות יהיה לגוף קשה לייצר לחץ דם מספק גם למצב של עמידה ולכן בעמידה מהירה ממצב שכיבה יתכן ונמצא ירידה חדה בלחצי הדם שייתכן ותגרור אחריה עלפון (orthostatic hypotension). בנוסף הרחבת כלי הדם תגרום גם לכלי הדם בעיניים להתרחב ולכן נראה את הנימים בעיניים מורחבים יותר והעין תהיה אדומה יותר .

השפעת המריחואנה על מערכת הנשימה: בשימוש חד פעמי – הרחבת הסמפונות, אולם בשימוש כרוני זה גורם להיצרות הסמפונות עד למצב של דלקת ריאות.

השפעת המריחואנה על מערכת העצבים המרכזית: למריחואנה שלוש השפעות עיקריות על מערכת העצבים המרכזית . תחושת עילזון, תחושת רוגע,  ותחושת הזיות. בהתחלה מופיעה חרדה קצרה, הכוללת לפעמים פחד מוות, אי  שקט ופעילות ייתר. אולם בהמשך תוך מספר דקות (תלוי בצורת השימוש) מתחילה תחושת רוגע ושלווה  ומיד אחר כך תחושת עילזון.  במינון גבוה מופיע גם לחץ ושטף בדיבור. לעיתים גם מעוף מחשבות, ואף הופעת הזיות – בעיקר הזיות ראיה של צבעים, צורות גיאומטריות, דמויות ופני אנשים וכדומה. כמו כן , קיים עיוות בתפיסת הזמן לדוגמא 10 דקות נתפסות כשעה, בנוסף ישנה עליה משמעותית ברגישות לתחושות ובחוויה החושית – כלומר קולות מתעצמים, הנאות ממגע מתעצמות, ההנאה מאוכל מתעצמת, המראות מסביב מתעצמות וגדלות וגם ההנאה מגע מתעצמת. אחרי כשעתיים מתרחשת עייפות, ירידה, ודעיכה של חלקה מהחוויות עד שבסוף זה פוחת לגמרי.

מניעת בחילות והקאות: למריחואנה שימושים רפואיים נוספים, בחילות והקאות הן חלק מהשפעות הלוואי של הטיפול הכימי והקרינתי בחולים אונקולוגיים, למריחואנה השפעה נוגדת בחילות והקאות בחולים שקיבלו טיפול כימי וקרינתי. המשמעות הטיפולית היא שהחולים האלו זקוקים למזון ושתייה אך כאשר הם סובלים מבחילות קשות ונוראיות הם לא מצליחים לאכול ולכן גם מרזים ויורדים במשקל וקשה לגופם להילחם במחלה – אולם כאשר הם צורכים מריחואנה שמונעת את הבחילות וההקאות ומעוררת בהם תיאבון הם אוכלים יותר טוב. בנוסף  למריחואנה השפעה המעוררת תיאבון המריחואנה גורמת לעליה במשקל הגוף באנשים הלוקים בתת – משקל
שיכוך כאבים : למריחואנה השפעה משככת כאב, המריחואנה יעילה לשיכוך כאב קל עד בינוני, ויעילותה גוברת כאשר הטיפול משולב עם משככי כאב אחרים.

סיכום: במאמר זה ניסינו לשפוך מעט אור על קנאביס לא ממקום של טוב או רע אלא במהותו כתרופה עם השפעות על הגוף ותופעות לוואי וזאת במטרה ליצור קשר ולהבהיר את הסימנים והסימפטומים הקשורים לשימוש בסם. כאשר אנחנו מטפלים בחולה והסימנים הכלליים לא מסתדרים לנו ואנו יודעים שהוא צורך קנאביס, או להיפך כאשר הגענו לנער שזו הפעם הראשונה שהוא צורך קנאביס והוא נורא חרד או טכיקרדי אנחנו יכולים להבין למה.

במאמר הבא נדבר על התמכרות, תופעות לוואי וסכנות שבשימוש בקנאביס.

 


בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה

צרו קשר >

בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה