פגיעות בעיניים ובאף

פגיעות בעיניים ובאף

14/01/2018

פגיעות בעיניים ובאף

נקודה מעניינת וחושבה זה פגיעות בפנים ובמערכת החושים לעיתים זה קורה בקטטה או אירועי אלימות שונים, ולעיתים בתאונות עבודה, בחשפה לחומרים כימיים ובכל מקרה קיצוני אחר שיכול לפגוע בפנים הנזק הוא לעיניים בעיקר אך גם לאיברים וחושים אחרים בפנים, לעיתים טיפול פשוט או הבנה של מה שאנחנו עושים / ממליצים לעשות יכול להציל את איכות החיים של הנפגע.

 

פגיעות עיניים

נסיבות הפגיעה בעיניים קשורות לרוב בגיל הנפגע. בעוד שפגיעות בילדים מתרחשות בדרך כלל בבית הספר או בבית והם קשורות לרוב למשחק עם חפצים חדים. פגיעות במבוגרים מתרחשות בד"כ במקום העבודה והם כוללים פגיעה מחומרים כימיים, מחומרים חמים, מחלקיקי מתכת ועוד, יתכנו פגיעות גם במהלך פעילות ספורטיבית, תאונות דרכים, פעילות מלחמה או טרור, וכן במהלך אירועי שמחה כגון פגיעה מזיקוקים וכדו'

מערכת ההגנה של העיניים כוללת מבנה גרמי של עצמות הפנים המצח והלסת העליונה שיוצרים את ארובת העין המגנה על העין במקרה של חבלות, במרכז הארובה ממקום גלגל העין שמוחזק ע"י שרירים ומוגן באמצעות העפעפיים שמעוצבבים בצורה רפלקסיבית להיסגר ברגע שמשהו מתקרב או מסכן את העין, וכו"כ לשמור על לחות ושטיפה של העין ע"י הדמעות.

כוויות בעניים

קיימות 3 סוגי כוויות בעיניים: כוויות חום / קור, כוויות מקרינה על-סגולית (UV), וכוויות כימיות.

  • כוויות תרמיות הן נדירות יחסית, וזאת בשל ההגנה של העפעפיים על העין. לרוב הן קשורות לכוויה קשה בעין מאש גלויה, בה נגרם נזק קשה לעור הפנים והעפעפיים.
  • כוויות מקרינה על-סגולית שכיחות יותר ונגרמות בעיקר מחשיפה ממושכת לקרני UV כגון במהלך ריתוך ללא משקפי מגן, בחשיפה ממשוכת לשלג או לים ללא משקפי מגן, העניין שלא רואים את הכוויה מיד, רק לאחר מס' שעות, בפועל נוצר נזק לתאים החיצוניים של העין והנפגע מתלונן על טשטוש בראיה, כאבים בעיניים, במקרים קיצוניים יותר הנפגע יראה כתמי אור מהבהבים, או כאב בתנועת העין – סימנים אלו מצריכים פינוי דחוף לבית חולים לברור וטיפול ראשוני (לרוב הטיפול הוא באנטיביוטיקה למניעת זיהומים בעין הפגועה. תרופות להרחבת האישון על מנת להרפות את שרירי העין ולתת לה לנוח. ולפעמים גם סטרואידים בטיפות על מנת לדכא את התהליך הדלקתי ולזרז את ההחלמה), לנו ברמת השטח אין כל כך איך לעזור לו מלבד לכסות את העיניים בגזה סטרילית רטובה בנוזל עירוי סטרילי – המטרה להורי מהפעילות של העיניים, ולמנוע זיהומים דרך הקרנית הפגועה.
  • כוויות כימיות גורמות לנזק קשה ביותר למשטח העין החיצוני, ומחייבות שטיפה מרובה במים והפניה דחופה לחדר מיון. לא משנה אם זה חומר חומצי או בסיסי, ברגע שהו בא במגע עם משטח העין החיצוני הוא עלול להרוס באופן תמידי את תאי הציפוי החיצוני של הקרנית, ולגרום בשלב מאוחר לסיבוכים קשים כגון התמוססות של הקרנית, עכירות של הקרנית, עליית הלחץ התוך-עיני והתהוות קטרקט (עכירות העדשה). פגיעות אלו עלולות לגרום לאובדן תמידי של הראיה. הטיפול ארוך הטווח בכוויה בעין כרוך בניתוחים מורכבים לשחזור משטח העין החיצוני, כגון השתלת קרנית, והשתלת תאי ציפוי לקרנית במקום התאים שאבדו. יש לשטוף את העין הפגועה למשך 15-30 דק' במים זורמים עדיפות לסטריליים ונקיים על מנת למנוע זיהומים נוספים בעין ולפנות את הנפגע לבית חולים בהקדם וכמובן כמו בכל מקרה של הרעלה יש לשמור על הבטיחות שלנו אם מדובר בחשיפה לגז או לחומר נדיף אחר, לעדכן את המוקד ב 1221, ולפנות אותו עם החומר לחדר המיון או לפחות עם ה MSDS (גיליון הבטיחות) של החומר.

 

פציעות עיניים חודרות

לרוב הסיבות השכיחות הן תאונות בבית, תקיפה, ותאונות ספורט. היקף הנזק הוא תוצאה של גודל הגוף הפוגע, הרכבו ומהירות הפגיעה בעין. גורם נוסף המשפיע על חומרת הפגיעה היא מידת הזיהום התוך עיני הנכנסת לעין יחד או בעקבות חדירת הגוף הזר. גופים הגורמים לפגיעות חודרות הם סכינים, עטים, עפרונות, צעצועים, וגופים עפים כגון כדורי צייד או נתזי מתכת.

היקף הנזק התוך עיני תלוי בעומק החדירה. גוף זר שחדר לקרנית ויצא מיד (כגון סכין) יכול לגרום לפגיעה בקרנית, אך יכול גם לפצוע את העדשה התוך עינית, ולגרום לעכירות בעדשה (קטרקט). חדירה עמוקה יותר יכולה להגיע לזגוגית ולרשתית. במקרים אלו תיתכן פריצה החוצה של הזגוגית, דימומים ברשתית ואף הפרדות הרשתית שעלול להוביל לעיוורון ולנזק בלתי הפיך במידה ולא מטופל במידי. חומרים מסוימים כמו ברזל ונחושת, עלולים להתפרק בתוך העין, ולגרום לנזק רב, ולכן בכל חשד לגוף זר בעין בעיקר בברזל או מתכות אחרות יש להמליץ על פינוי בדחיפות.

הטיפול בפציעות חודרות

בחשד לפציעה חודרת, יש להימנע מכל מגע או לחץ על העין. אין לחבוש את העין, מכיוון שפעולה זו עלולה להפעיל לחץ על גלגל העין הפתוח, ובכך להרחיב את הפצע הפתוח ולגרום ליציאת רקמה נוספת דרכו. ניתן להניח על העין מגן פלסטיק קשיח, שאינו נוגע בעין, יש להעביר את הנפגע במהירות האפשרית, רצוי בשכיבה, למרכז הרפואי הקרוב ביותר עם רופא עיניים תורן (עדיף להיעזר במוקד על מנת לברר בית חולים ייעודי לטובת העניין).

במידה ומדובר על גוף זר קטן שלא בולט החוצה ולא תקוע בעין כגון חרק או חלקיק של עץ או מתכת אין להפעיל לחץ על העין אין לגרד או לשפשף את העין. רצוי להימנע מניסיונות לשליפת הגוף הזר כדי למנוע נזק לקרנית או לגלגל העין, במידה שהגוף הזר תקוע בגלגל העין יש לכסות את העין בפד גזה סטרילי ולפנות את הנפגע לחדר המיון הקרוב להמשך טיפול. במקרה ורואים שהחלקיק הזה לא תקוע אלא מונח על העין וגורם לגירוי וכאבים יש לשטוף את העין במים זורמים במשך 15 דקות. וכל כמה דק'  בין השטיפות יש לבדוק אם הגוף הזר נשטף החוצה או שהוא עדיין בעין, גם אם החלקיק יצא רצוי לפנות לבדיקת רופא גם לאחר הוצאת הגוף הזר, כדי לשלול נזק, שריטה או זיהום.

פגיעות עיניים קהות

לרוב נובע מאירועי אלימות בפנים, אך יתכן גם כפגיעת טראומה מכדור משחק ועוד מה שקורה זה שהעצמות מסביב בולמות את המכה וחלק ממנה "זולג" לרקמות הרכות בתוך ארובת העין וגורם לפגיעה ודימום פנימי קטן שמתבטא בעיגול שחור / כחול סביב העין, ניתן לראות את זה גם אצל קשישים שנוטלים נוגדי קרישה מסוגים שונים שלפעמים נופלים ו/או מקבלים מכה בפנים ונוצר להם עיגולים כאלו.

לרוב סימן זה כשלעצמו לא מצריך טיפול אבל עלול להעיד על פגיעה חמורה יותר מאחור בעיקר אצל אותם קשישים שנוטלים נוגדי קרישה כי יתכן את אותו הדימום בתוך הגולגולת, או במקרה של תאונת דרכים שסימן זה יכול להעיד על עוצמת הקינמטיקה. במידה ונוצרו אותם עיגולים סביב העין מבלי שהייתה מכה בעין אך כן הייתה מכה בראש זהו סימן קריטי המעיד על פגיעת ראש קשה, סימן זה מכונה "עיני רקון".

פגיעות באף:

שבר באף: בדרך כלל האף נשבר כתוצאה ממכה עוצמתית שגרמה לחבלה בעצמות האף ובסחוסי האף. הגורמים הם לרוב מעשי אלימות, נפילה מגובה רב, תאונת דרכים, ספורט אלים כמו אגרוף ושאר אומנויות לחימה.

הסימנים הם קודם כל אנמנזה מכוונת וקינמטיקה בנוסף ניתן להתרשם מחסימה של אחד מנתיבי האוויר או חסימה של שני נתיבי האוויר באף, הפרשה מוגברת של נזלת מהאף, קושי לנשום דרך האף, שטפי דם באזור האף או מסביב לעיניים – שיכולים להעיד גם על העוצמה של הפגיעה, כאבים בדרגות חומרה שונות, המתגברים בעיקר בזמן שנוגעים באף, התעקמות או עיוות של האף.

בכל מקרה שבו הפגיעה באף גורמת לקשיי נשימה, ישנה חשיבות  עליונה לפנות לטיפול רפואי בדחיפות האפשרית בישיבה. בנוסף לכך מומלץ מאוד לגשת לבירור רפואי אם הצורה של האף השתנתה, ללא קשר לנפיחות המקומית

דימום מהאף

דימום מהאף נשמע כמו דבר שבשגרה שקורה לכל ילד, זה נכון אך זה גם קורה להופיע אצל מבוגרים ולהגיע למצב מסכן חיים, דימומים קורים לרוב בחורף שאז יש ירידה בלחות וירידה בטמפרטורה, לעיתים ובעיקר אצל נערים גם יובש ואובך אפילו באוויר החם גורמים לדימום מינימלי מהאף.

כלי הדם מספקים את הדם לאף יוצאים מעורקי הקרוטיד, שחציו עולה למוח וחציו (הפנימי) מזין חלקים שונים בפנים כמו האף, אך באזור האף הוא מתחלק לעוד תתי חלוקות וכך יוצא שהאף מקבל דם משמונה כלי דם שונים. ישנם שני אזורים רלוונטיים לנו והם החלק הקדמי של האף והחלק האחורי והעמוק יותר, כשהחלוקה הגסה היא שצעירים מדממים בעיקר מהכלי דם בחלק הקדמי של האף, ואילו מבוגרים מדממים בעיקר מהחלק האחורי של האף.

גורמים: ישנם גורמים רבים לדימום העיקרי הוא טראומה ממכה, משבר באף, מהחדרת אצבעות וחפצים. לעיתים ישנם שינוים מבניים באף שגורמים לפגיעה בכלי דם השונים (והרבים), יתכנו זיהומים שונים שיעודדו דימום, שאיפה של חומרים כימיקלים, ובמקרים קיצוניים יותר גם גידולים שונים יכולים לדמם מהאף.

גורמים נוספים: שאולי לא קשורים ספציפית לאף אך במידה ויהיו דימומים בנוכחות אותם גורמים נוספים זה יהפוך מ"סתם דימום מהאף" לכזה שמצריך קריאה לאמבולנס. זה יכול להיות מחלות שונות כמו לוקמיה, ייתר לחץ דם, מחלות של חסר קרישה כמו המופליה ומחלות קרישה אחרות, חסר בויטמין C, או בויטמין K, יכול להחמיר אצל נשים בהריון בגלל חסר בחומצה פולית, יכול להיות נלווה למחלות שונות שמצריכות טיפול בתרופות נוגדות קרישה, וגם אצל אלכוהוליסטים בגלל החסר בויטמינים השונים הקרישה אצלם הרבה יותר איטית.

חשוב לברר באנמנזה כמה זמן היה דימום? מה הם גורמי הסיכון? כיצד התחיל? האם זו הפעם הראשונה? האם בוצעו ניתוחים באף? אם כן – לפני כמה זמן?  מעבר לזה חשובה הערכה למצב של היפוולמיה ע"י בדיקה של דופק רדיאלי, התרשמות מצבע עור, לחות וטמפרטורה, ומדידת לחצי דם. בעיקר אצל מבוגרים שהדימום הוא פנימי ומכלי דם גדול יותר, לרוב חלק מהדם נבלע למערכת העיכול (ניתן לראות בהקאות דם טרי שעוד לא הספיק להתעכל) ככה שההתרשמות מכמה דם יש בשטח יכול להיות פחות רלוונטי.

מבחינת טיפול: בדימום מהאף בעיקר אצל ילדים שנובע לרוב מטראומה והכנסת אצבעות או חפצים לאף יש ללחוץ על החלק העליון של סחוסי האף מתחת לעצם, שלרוב הדימום נובע משם, הלחיצה כמו לחיצה על פצע מדמם ביד או ברגל אמורה לסייע למערכת הקרישה לעצור את הדימום בצורה טבעית, ועל כן לחיצה של כמה שניות לא רלוונטית – יש ללחוץ מספר דקות (3-4) ברציפות.

בעבר הייתה דעה להרים את הראש למעלה, זה לא נכון ואפילו מסוכן – בכדי לא להגיע למצב שדם זולג לקנה הנשימה וגורם לאספירציה אנחנו מבקשים מהנפגע להוריד את הראש למטה.

ניתן להניח קרח או כל דבר אחר קר על מקום הפגיעה על מנת לכווץ כלי דם ולזרז את עצירת הדימום, (קריוטרפיה – שיטה ידועה עוד מימי היפוקרטס, כיום משתמשים בה לצרכים שונים אבל היא עדיין עובדת על האף),

גוף זר באף: מחזה שיותר שכיח בילדים קטנים או תינוקות ומאופיין בהחדרת חפצים שונים ומשונים לאף, החל מסוללות, עלים, מגנטים, צעצועים קטנים, ובקיצור הכל מהכל.

מה עושים? מושיבים מרגיעים ומפנים לבית חולים, בשום אופן לא מנסים להוציא זה עלול לגרום לפציעה ודימום שעלול להסתבך, רק חשוב להדגיש ללמד ולבקש מהילד לנשום מהפה, במידה והילד משתעל / מתעטש זה טוב ויכול להוציא את החפץ החוצה – להשגיח ולהסתכל.

 

 


בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה

צרו קשר >

 

בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה