אנפילקסיס
הקושי המרכזי בטיפול בהתקף אלרגיה הוא בהבחנה בין התקף קל (reaction allergic uncomplicated) לבין התקף קשה שהוא – אנפילקסיס. לעיתים קשה אף להבחין בין אנפילקסיס לבין אירוע על רקע נשימתי או לבבי. ולכן נדון באבחון מצבי אלרגיה ואנפילקסיס ונחדד את סכמות הטיפול בהם.
תגובה אלרגית היא מצב שבו מערכת החיסון מגיבה בחריפות יתר לנוכחות גורם זר (אלרגן) בגוף. חומרת התגובה נעה מסימנים קלים ביותר, דוגמת פריחה, ועד הלם וסכנת חיים מיידית. התגובה האלרגית יכולה להופיע בטווח של שניות או דקות מרגע החשיפה לאלרגן ועד מספר שעות לאחר החשיפה. תגובה שמתחילה מסימנים קלים עלולה להפוך לאחר זמן להלם אנפילקטי. זכרו: מעל %50 ממקרי המוות כתוצאה מהתקף אלרגי מתרחשים ב-60 הדקות הראשונות להתקף.
אבחנה
התקף אלרגיה יכול להיות מלווה בפריחה ממוקדת/מפושטת , גרד, חיוורון והזעת יתר, נפיחות בחלקי גוף שונים (במיוחד סביב העיניים, הפה והצוואר) קושי נשימתי עד היעדר נשימה, סימני הלם נוספים. במטופל עם קושי נשימתי או סימני הלם, הימצאות פריחה היא העדות הטובה ביותר לכך שההתקף הוא אלרגי ולא נשימתי או לבבי, אולם היעדר פריחה אינה מבטיחה שלא מדובר באנפילקסיס. התקף קל יתבטא לרוב בסימנים במערכת איברים אחת בלבד.
קריטריון סמסון משמש לאבחון אנפילקסיס. לפי שיטת אבחון זו, ישנה סבירות גבוהה לאנפילקסיס אם מתקיים אחד משלושת המצבים הבאים:
- התקף אקוטי בטווח של דקות עד שעות, עם מעורבות של העור, רקמות ריריות, או שניהם (למשל, פריחה, גרד או אדמומיות, נפיחות בשפתיים, בלשון או בענבל) בצירוף לפחות אחד מהבאים:
א. הפרעה נשימתית (לדוגמא : דיספנאה, סטרידור, היפוקסמיה, צפצופים)
ב. לחץ דם ירוד או סימנים נלווים (לדוגמא : היפוטוניה, קריסה, סינקופה, אי שליטה בסוגרים) - לפחות שניים מהבאים, המופיעים במהירות, לאחר חשיפה לגורם שסביר כי הוא אלרגני עבור אותו המטופל (דקות עד שעות):
א. מעורבות של העור והריריות (לדוגמא : פריחה, גרד ואדמומיות, נפיחות באזור הפה)
ב. הפרעה נשימתית (לדוגמא : דיספנאה, סטרידור, היפוקסמיה, צפצופים)
ג. לחץ דם ירוד או סימנים נלווים (לדוגמא: היפוטוניה, קריסה, סינקופה, אי שליטה בסוגרים)
ד. סימנים מתמשכים במערכת העיכול (לדוגמא: התכווצויות שרירים בבטן, הקאות, שלשולים) - ירידה בלחץ הדם לאחר חשיפה לאלרגן ידוע עבור אותו המטופל (דקות עד שעות)
א. תינוקות וילדים – ל"ד סיסטולי נמוך (בהתאם לגיל) או ירידה של יותר מ-%30 בל"ד סיסטולי.
ב. ל"ד סיסטולי נמוך מ-90 ,או ירידה של יותר מ-%30 מלחץ הדם הרגיל של המטופל
טיפול בהתקף אלרגיה קל
התקף אלרגיה קל עלול להידרדר בהמשך לאנפילקסיס. יש לטפל להקלת סימני ההתקף ולדאוג לפינוי לשם המשך מעקב בבית חולים.
טיפול באנפילקסיס – התקף קשה
עבודה לפי סכמת ה-ABC ,עם הדגשים הבאים: העדיפות העליונה בטיפול בהתקף אלרגיה היא פתיחת ושימור נתיב אוויר.
כאשר מטופל בהתקף אלרגיה סובל מנפיחות בפנים, יש להניח שישנה נפיחות גם בדרכי הנשימה. במטופל מגיב ונושם, אין לעכב טיפול באפיפן! (הסבר על שימוש באפיפן יופיע בהמשך) לאחר אבטחת נתיב אוויר יש להעשיר בחמצן את המטופל המתקשה בנשימה או להנשים מטופל שאינו נושם. השלב הדחוף הבא הוא בדיקת דופק ולחץ דם; עליה בדופק ובמיוחד ירידה בלחץ הדם מעידים על הלם אנפילקטי. זכרו: לחץ דם נמוך במטופל עם אנפילקסיס הוא סימן לפגיעה המודינמית קריטית – טפלו מיד!
שימוש באפיפן
אפיפן (EpiPen) הוא שמו המסחרי של מזרק אוטומטי המכיל אפינפרין ומשמש לטיפול בהתקפי אלרגיה. אפינפרין פועל להצרת כלי דם ולהרחבת דרכי הנשימה, ובכך מקל את הנפיחות ואת קשיי הנשימה המופיעים בעת ההתקף; זהו הטיפול המהיר והיעיל ביותר. בשל כך, אין לעכב את השימוש בו עבור מטופל מגיב ונושם.
ישנם שני סוגי מזרקים (במינונים שונים) – מזרק למבוגר ומזרק לילד, המכיל מחצית מהמינון למבוגר.
בהתאם לחוק )החזקת תכשיר אפינפרין במוסדות חינוך ובמקומות ציבורים, התשע"ח- 2018, (חלה על כלל מוסדות החינוך) בתי ספר,גנים, פעוטונים, צהרונים, מעונות יום( החובה להחזיק מזרק אפיפן. החל משנת 2019 , ובהתאם לחוק החזקת תכשיר אפנפרין, מקום ציבורי (שאינו מוסד חינוכי) רשאי לרכוש ולהחזיק מזרקי אפינפרין ללא צורך במרשם רופא במידה ובשל מאפייניו יש חשש שהשוהים בו יהיו חשופים לחומרים שעלולים לגרום לתגובה אלרגית מסכנת חיים (כגון מסעדות)
הקפידו להשתמש במזרק המתאים למטופל שלכם.
הקפידו לא לגעת בחלק הכתום בקצה המזרק, כדי לא להפעילו בטעות.
משכו את הנצרה בקצהו השני של המזרק. אחזו את המזרק באגרופכם – הימנעו מלשים אגודל על קצהו העליון של המזרק.
דחפו את המזרק בחוזקה אל ירכו של המטופל למשך 10 שניות, על מנת לוודא כניסת הנוזל אל השריר.
שימו לב, המזרק מיועד לפעולה גם מבעד לבגדי המטופל.
לעיתים נשאר מעט נוזל בתוך המזרק – הדבר תקין.
הקפידו להשליך את המזרק המשומש אל פח המחטים.
יש לבדוק מצב נשימתי וקרדיווסקולרי מיד לאחר ההזרקה. אם אין שיפור במדדים בתוך 5 דקות מההזרקה, יש לבקש אישור מהמוקד הרפואי למתן מזרק אפיפן נוסף.
שימו לב!! כאשר מזריקים לילדים רצוי לצבוט קלות נתח מהירך שלהם טרם ההזרקה ולהצמיד את המזרק לאזור שתפסנו בכדי למנוע מפגש של המחט עם העצם, בעיקר בילדים קטנים ורזים.
סדר פעולות
1 .פתח את המזרק מאריזת הפלסטיק
2 .הסר את הנצרה (המנע ממגע בקצה – מקום יציאת המחט)
3 .הצמד את קצה המזרק בזווית 90 מעלות לצד החיצוני של ירך המטופל. ניתן מעל הבגדים
4 .לחץ בחוזקה למשך עשר שניות לפחות (המחט מוחדרת באופן אוטומטי לתוך השריר והחומר מוחדר פנימה)
5 .הוצא את המזרק
6 .עסה את המקום לעשר שניות
7 .השלך המזרק
יש לכם שאלות? רוצים לקבל מידע על נושאים מסוימים? יש לכם רעיון לנושא לדבר רפואה הבא?
כתבו לנו [email protected]
אגף רפואה – מטה מבצעים