אביב הגיע פסח בא

חנק היימליך צילום: משה אסולין

אביב הגיע פסח בא

ערב חג הפסח, ריחות האביב כבר באוויר, ההכנות לחג בעיצומן ואנו מתנדבי איחוד הצלה דרוכים ומוכנים גם בשעות אלו לתת מענה לכל אירוע, במאמר זה נחדד ונזכיר דברים הידועים בנוגע לסכנות הרלוונטיות לתקופה הזו של האביב וטרום החג. ההכנות לחג, מזג האוויר, מצוות החג ועוד עלולים לייצר מגוון רחב של מצבי חירום בהם נצטרך להגיב.

בראש ובראשונה מדובר בתקופה בה ילדים קטנים שבמהלך השגרה נמצאים במסגרות חינוכיות, בזמנים האלו של חופשת חג הפסח הילדים נמצאים בבית, אבל לא סתם בבית כמו בשאר ימות השנה – אלא בבית "על גלגלים" בית שבו הוציאו אתת התרופות מהארון, הזיזו את הספרייה, השאירו חומר ניקוי פתוח כל אלו מעוררים סקרנות אצל הילדים והתינוקות והם לא חוששים להתנסות בטעימות ממוצרים שונים שלעיתים עלולים לגרום לנזקים חמורים כגון:

 

הרעלה בבליעה

במקרה של שתייה או בליעה של חומר רעיל עלינו כמטפלים לזהות באיזה חומר מדובר והאם ידועה השפעתו על הגוף (תרופה, חומר ריסוס) יש לתת טיפול תומך להשפעתם של אותם החומרים. בנוסף לכך הטיפול הכללי במקרה של הרעלה בבליעה כולל שטיפה של הפה במים על מנת למונע המשך פגיעה בריריות הפה ומניעת המשך הספיגה דרך הפה, הושבה והרגעה של הנפגע, מתן טיפול תומך ל A הכולל הערכת נתיב אוויר של הנפגע, האם ישנן כוויות בפה או בלוע, האם יש קושי בדיבור או צרידות חדשה שיכולה להעיד על איום על נתיב אוויר. מתן טיפול תומך ל B תוך הערכת קצב הנשימות, עומק ויעילות הנשימה, התרשמות מכיחלון פריפרי או מרכזי ומהסטורציה. במקרה הצורך להתערב במתן חמצן או סיוע ותמיכה נשימתית. מתן טיפול תומך ב C הכולל הערכת דופק ולחץ דם, צבע עור טמפרטורה ולחות של העור, במקרה ולחץ הדם נמוך מ90 יש להתערב באמצעות מתן נוזלים, השכבה והגבהת הרגליים. בנוסף חשוב לעקוב אחר קצב הלב היות וחומרים שונים עלולים להאט או להאיץ בקצב הלב ולעורר הפרעות קצב. מתן טיפול תומך ב D הכולל הערכות חוזרות של מצב ההכרה והתפקוד הנוירולוגי התקין, חשוב לזכור כי הרעלה מחומרים שונים עלולה לגרום לירידה בהכרה ובמקרים מסוימים גם לעורר פרכוסים.

חשוב מאוד במקרה של הרעלה ליצור קשר עם מוקד ההרעלות שפעיל 24/7 בבית החולים רמב"ם בטלפון 04-7771900 המוקד נותן מענה בכל הנוגע להרעלות. במקרה של פינוי הנפגע לחדר המיון יש לקחת את הבקבוק החומר הרעיל עם תווית הרכיבים לבית החולים. להעריך כמויות כמה מהחומר נבלע, ובמידה ויש הקאה לנסות לתעד האם החומר (רואים את זה בעיקר בתרופות) יצא החוצה בהקאה או לו. בנוסף גם פה חשוב לברר מתי אירעה ההרעלה על מנת לאפשר לצוות המטפל בבית החולים להחליט על דרך הטיפול הראויה בהתאם לזמן ההרעלה (הטיפול משתנה לפי הזמנים: כאשר החולה הגיע סמוך לזמן ההרעלה בזמן כזה שהחומר עדיין בקיבה ניתן לטפל באמצעות "זונדה" להוצאת החומר החוצה עוד טרם ספיגתו, במקרים אחרים משתמשים בפחם פעיל שתפקידו לנטרל את החומרים הרעילים בקיבה. במקרים קשים יותר בהם לא ניתן להוציא את החומר החוצה מנסים בעזרת תרופות וחומרים שונים לסתור את פעולתו בתוך הגוף. במקרים קשים עוד יותר או כשאין תרופות הסותרות / מנטרלות את החומר הרעיל נותנים טיפול תומך למה שגורמים החומרים לדוגמא אם החומר גורם לדופק מהיר נותנים טיפול להאטת הדופק, אם החומר גורם לירידת לחץ דם נותנים טיפול להעלאת לחצי הדם וזאת עד תום זמן השפעת התרופה.

חנק / בליעה

סידור ועיצוב הבית מחדש בערב חג הפסח חושף פינות נידחות שאין אליהם גישה במהלך השנה ובתדירות גבוהה לעיתים נמצא שם כדורי תרופה שנפלו ונעלמו לשם, מטבעות, חפצים קטנים ועוד. כאשר במהלך הניקיונות והסידורים אנו מזיזים את אותם רהיטים מתגלים החפצים הקטנים, הילדים הקטנים שנמצאים בבית מגלים את אותם פינות נידחות ועל פי מחקרים שונים דווקא נמשכים לפינות אלו היות והם לא ביקרו בהם, חשיפה שכזו עלולה לגרום להכנסת החפצים לפה ול2 סכנות מרכזיות. הסכנה הראשונה זה חנק מגוף זר שיכול להיות חנק חלקי שבו אנחנו מעודדים להשתעל או חנק מלא שבו נצטרך לבצע תמרוני היימליך או לחיצות חזה וטפיחות בין השכמות בהתאם לגיל ולפרוטוקול. במקרים אחרים תיתכן בליעה של אותו גוף זר אשר עלולה לגרום לסיבוכים קשים בעיקר כאשר מדובר בסוללות קטנות שעלולות להתפרק במערכת העיכול ולגרום לנזקים כימיים קשים, זה יכול להיות מגנטים שעצם שהותם במעיים עלולים לגרום לסיבוב ושינוי צורת המעי עד למצב של חסימת מעיים. סכנה נוספת טמונה בחפצים חדים כמו סיכות ביטחון, מספריים קטנות, סכינים מזעריים שעלולים לפגוע גם בדרכי העיכול העליונות אך גם לדימום ופציעה של הקיבה והמעיים – הטיפול בכל הנ"ל מלבד השגחה על ABC נעשה בבית החולים.

פגיעה בעיניים

חשיפה לחומרי ניקוי שונים עלולים לגרות את העיניים בעקבות האדים שלהם גם ללא מגע פיזי, בטח ובטח כאשר מדובר במגע פיזי, הסכנות כוללות פגיעה בראיה, נזק לרקמת העין ובמקרים קיצוניים גם עיוורון ונזק בלתי הפיך. טיפול מוקדם ונכון ככל האפשר יכול למנוע חלק מהפגיעות. הטיפול כולל בראש ובראשונה בטיחות אישית וסביבתית, הרחקה של הגורם הפוגע, הוצאת הנפגע למקום נקי ומאוורר, שטיפה של העיניים במים זורמים למספר דקות ופינוי של הנפגע עם החומר לבית חולים.

כוויות כימיות

במהלך הניקיונות לפסח משתמשים לעיתים בחומרי ניקוי כימיים חזקים במיוחד העלולים לגרום לכוויות על העור, הטיפול הכי טוב מתחיל במניעה הכוללת מסכת פנים וכפפות ייעודיות לחומרים שכאלו. במקרה של חשיפה וכוויה יש לשטוף את החומר מהאזור הפגוע בעזרת מים זורמים בלבד, אסור לשלב בשלב השטיפה חומרים אחרים העלולים לגרות את העור או לייצר תגובה לא רצויה עם החומר השני. לאחר השטיפה בהתאם לחומרת הפגיעה להעביר את הנפגע לקבלת טיפול רפואי.

שימוש בחומרים כימיים חזקים בעיקר בשילוב של חומרים מסוגים שונים עלול לעלות עננה של החומרים לאוויר ולגרום לקוצר נשימה, גם פה הטיפול כולל הרחקה מהאזור בו נמצא החומר למקום מאוורר ונקי, הושבה, הרגעה, ABC ובעיקר הערכה נשימתית מלאה מתן חמצן בעת הצורך. חשוב לזכור כי מחלות נשימתיות שונות כמו COPD ואסטמה עלולות להחמיר בשאיפת אדי חומרי הניקוי גם בכמות קטנה. הטיפול יכלול מתן חמצן והזעקת צוות ALS להמשך טיפול תרופתי בהתאם לצורך.

כוויות

שריפת חמץ, הגעלת כלים, אפיית מצות ועוד ממצוות החג מהוות מוקד רגיש לכוויות ולעיתים אפילו כוויות קשות, להלן תזכורת לעשה / אל תעשה.

במקרה של כוויה יש להפשיט את מקום הכוויה בעדינות ולהסיר תכשיטים ובגדים ממקום הפגיעה לפני שיידבקו, מה שכבר נדבק אין לתלוש אבל להסיר את שאר חלקי הבד על מנת שגם הם לא יידבקו.
יש לשטוף את המקום במים זורמים עדיפות למים סטריליים במידת האפשר או מים זורמים מהברז לזמן של כ 5-10 דקות על מנת לקרר את האזור
במקרים של כוויות קלות אין מניעה שהמטופל עצמו ימרח על המקום משחות המיועדות ומאושרות ע"י משרד הבריאות לשימוש בכוויות קלות (כגון: אלווה, ביאפין וכו')
לאחר הטיפול הראשוני יש להפנות את הנפגע לרופא על מנת לקבל המשך טיפול לכוויה, מתן אנטיביוטיקה למניעת זיהום במקום ומתן חיסון טטנוס בהתאם לצורך ולנהלים.

 

ישנם דברים שאסור לבצע במקרים של כוויה ועלולים להחמיר את המצב:

  • אסור לתלוש בדים או חפצים שכבר נדבקו למקום הפגיעה, ולכן גם אסור לחבוש כוויה בתחבושת בד שאינה ייעודית לכוויה (בע"ה בקרוב יחזרו לשימוש חבישות הברנשליד ועל כך יצא מאמר בנפרד)
  • אין לקרר כוויה במים קרים מאוד, מי קרח וכדו' הדבר עלול להחמיר את מצב הכוויה עוד יותר ולכן העדיפות היא להשתמש במים בטמפרטורת חדר לזמן ממושך.
  • אין להשתמש בתרופות סבתא מסוגים שונים (ויש הרבה) הסכנות העיקריות בתרופות סבתא לכוויות הן בעיקר זיהומים אך תיתכן גם החמרה של הכוויה עצמה.
  • האביב כבר פה ואתו סכנות נוספות כמו אלרגיות לפריחה שעלולים לעורר התקפי אסטמה ואירועים של פריחה על העור.
  • פגיעות מבעלי חיים ארסיים שבתקופה זו מתחילים להתעורר, נזקי מזג האוויר כגון התייבשות ומכת חום ועל כך נפרט בהמשךאיחולנו שההכנות לחג וחג הפסח יעברו בשלום וללא כל פגיעה.

 

 


בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה

צרו קשר >

בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה