קצת על אספירין

פעילות איחוד הצלה

קצת על אספירין

אחת התרופות הבודדות אשר בסמכות החובש לתת במקרה של חשד לכאבים בחזה ממקור לבבי היא האספירין, תרופה ממשפחת נוגדי צימוט טסיות ונוגדי כאב שמטרתה העיקרית למנוע "אגרגציה" כלומר חיבור של טסיות אחת אל השנייה בתהליך ייצור קריש הדם.

במטופל הסובל מכאבים בחזה ממקור לבבי בהנחה שמדובר באוטם שריר הלב יתכן והגורם לכאבים בחזה הוא קריש דם שנוצר בתוך עורק קורונרי בעקבות פציעה שלו, מטרת האספירין להאט את תהליך ייצור הקריש ולהפסיק עד כמה שאפשר את יצירת הקריש החוסם את העורק הקורונרי.

שימושים נוספים לאספירין: ניתן למצוא את האספירין כתוסף לתרופות שונות כמו אקמול פוקוס לדוגמא מישום שיעילות האספירין היא גם להורדת חום, לדיכוי דלקת, לשכוח כאבים ועוד.

ולכן אספירין ניתן למטרות שונות ובמינונים שונים – כלומר מינון מסויים מהתרופה מסייע כנגד כאבים והורדת חום, מינון נמוך יותר מסייע במצבים בהם דרושה הפעילות נוגדת הקרישה של האספירין ואילו מינון נמוך יותר נחשב לטיפול מונע – קבוע.

 

אספירין וטסיות דם

על טסיות הדם ישנם מספר אנזימים הגורמים לפעילות שונה והפרשת חומרים שונים, אחד האנזימים מכונה COX 1 ותפקידו להפריש חומר המכונה טרומבוקסאן שהוא מכווץ כלי דם ומסייע בקשירת הטסיות אחת לשנייה, במקרה של דימום או פציעה מופרשים חומרים שונים המגרים את האנזים COX 1 וגורמים לו להתחיל לעבוד במטרה לכווץ את כלי הדם ובכך להפחית דימום ובמטרה לקשור בין טסיות (אגרגציה) במקום ולסגור את הדימום.
כאשר מטופל עובר אירוע לבבי איסכמי שבו כלי דם קורנרי נפצע ויש "שפעול" של טסיות דם זה אומר שבמקום כבר יש רקמת פלאק וגם ככה גם בלי האירוע מדובר באזור שהוא צר יותר מהרגיל, עכשיו יש גם פציעה שמתחילה לייצר קריש דם, שפעול של הטסיות גורם לעוד יותר היצרות של כלי הדם ולהגדלה וזירוז של יצירת קריש הדם.

מתן של אספירין גורם לחסימה של האנזים COX 1 ובכך למניעת כיווץ כלי הדם ולמניעת אגרגציה כלומר מניעת היצמדות טסיות, שניהם יחד מסייעים בזרימת הדם לאזור החסום "האיסכמי" ובכך אמורים להפחית את הכאב.
אספירין משפיע לצמיתות על טסיות הדם כלומר הוא נקשר לאנזים COX 1 ולא ניתן לשחרר אותו כלל, אולם חיי הטסיות הם סה"כ כ 10 ימים וזהו פרק הזמן בו הגוף ייצר טסיות חדשות שיחליפו את אלו הפגומות. ולכן במתן אספירין מניעתי המטופל נוטל כל יום אספירין במינון מופחת.

סוגי אספירין

אותה התרופה ואותו החומר בדיוק מגיע בצורות שונות, היות ואספירין במבנה הכימי שלו הוא חומר חומצי וכחומר שכזה בשימוש ממושך הוא עלול לגרום לנזק למערכת העיכול על כן ישנם טבליות כמו "קרטיה" או "מיקרופרין" שהן מצופות בחומר שעמיד לחומציות הקיבה וכך התרופה לא מתמוססת בקיבה ולא גורמת לה נזק ומאידך התרופה ממשיכה בצינור העיכול ונספגת במעי הדק וכך היא גם גורמת לפעילות הרצועה וגם מפחיתה את הנזק החומצי שלה.
גודמד – אם תשימו לב התרופה המצויה במחסני הציוד ואותה איחוד הצלה מנפיק לכוננים תחת השם אספירין היא "גודמד" תרופה זו היא אספירין אך לא מצופה, והיא מיועדת להמסה מתחת ללשון תכשיר זה מכיל "גליצין" שהוא חומר המשפר את מסיסות התרופה תחת הלשון ומשפר את הספיגה שלה.

 

אינדיקציות למתן אספירין ברמת החובש

אז מתי חובש רשאי לתת אספירין?

כאשר ניכרים כאבים בחזה ממקור לבבי עם המאפיינים של כאב איסכמי כלומר

כאב חזק:

כאב שלרוב יתואר בסולם הכאב כ 9-10, כאב שונה מהרגיל בעוצמה. בחולים שכבר עברו אירוע לבבי אפשר לברר האם הכאבים מזכירים להם את האירוע הקודם. חשוב לזכור שגם טכיקרדיה משמעותית גם גורמת לכאבים בחזה ומאידך כאבים בחזה גם יכולים לגרום לטכיקרדיה ולכן חשובה פה אנמנזה מכוונת מה קדם למה.

כאב מפושט:

כאב המאפיין אירוע לבבי איסכמי בדרך כלל יהיה מפושט והחולה יסמן עם אגרוף קמוץ במרכז בית החזה, עם יד מפשוטת על בית החזה או עם 2 ידיים על בית החזה. (הידעת? שלושת הסוגים מוגדרים כסימן ע"ש לוין כסימן מכוון לאוטם שריר הלב)

כאב לוחץ:

הכאב המאפיין כאבים בחזה ממקור לבבי הם בעיקר כאבים לוחצים, בעוד שכאבים אחרים כגון דוקרים או שורפים יכולים להתאים לכאבים ממקור שרירי, נשימתי או כאבים שמקורם במערכת העיכול .

 

כאב מקרין:

מתנה נוספת שקיבלו החולים הסובלים מאירוע לבבי איסכמי זה שהכאב לא נשאר במקום אחד אלא הוא מקרים לאזורים אחרים ולעיתים האזור המוקרן הופך להיות הדומיננטי על פני הכאב המקרין. כלומר, לעיתים מטופל מספר שכואבות לו מאוד השכמות או שיש לו כאב שיניים מאוד מוזר וחזק או שיש לו חולשה וכאב מאוד משמעותי בידיים ובעיקר בחלק הפנימי כאשר בנוסף לזה ישנם גם כאבים בחזה. אנחנו רואים את זה קצת אחרת, לנו הבעיה העיקרית כרגע זה הכאבים בחזה שהוא זה שגורם גם לכאבים בחזה וגם לכאבי שיניים וכ"ו

כאב המלווה בבחילות והקאות:

לעיתים כאבים בחזה ממקור לבבי יגרמו לגירוי של עצב הוואגוס ובעקבותיו נראה גם בחילות משמעותיות ובעיקר הזעה וחיוורון ואולי אפילו הקאה. לרוב ההקאות הן בודדות אבל התלונה המרכזית בעניין הזה יהיה הבחילות.
כאב שלא משתנה במגע: היות וכאב שמשתנה במגע משמע הוא חיצוני משמע אפשר לגעת בו לרוב יהיה מדובר בכאב ממקור שרירי משרירי בית החזה שגורם לכאב.

כאב שלא משתנה בתנוחה:

כאבים הקשורים בדלקת של קרום הלב – פריקרדיטיס לרוב יהיו מזוהים עם שינוי תנוחה והקלה בישיבה קדימה בעוד ששכיבה תחמיר את הכאבים בחולים אלו.

 

כאב שלא משתנה בנשימה:

כאבים הקשורים במערכת הנשימה יכולים לנבוע מפגיעה או דלקת בקרומי הריאה, פגיעה בצלעות, מחלות ריאה שונות, דלקות זיהומים ועוד במצבים שכאלו הכאב ישתנה ויחמיר לפי הנשימה.

 

לסיכום

ישנם מספר נקודות שיכולות לכוון אותנו לכך שהכאבים בחזה יהיו ממקור לבבי ונקודות אחרות שיעזרו לנו לכוון את הכאב לאזורים אחרים בגוף. אולם חשוב לזכור כלל חשוב מאוד! וזה שכל הנאמר הוא רק בגדר כלי עזר ואין לנו להחליף את הדברים בכתב מול מה שעיננו רואות משום שישנם מצבים שיכול להיות שמדובר באמת באירוע לבבי אך לא יהיו סימנים קלאסיים כגון אצל נשים חולי סוכרת קשישים או אלכוהוליסטים שם יתכן מצב של אוטם שקט כלומר אוטם שלא מתבטא בצורה הקלאסית של אוטם כפי שתיארנו ולכן חשוב להגדיל ראש ובמידת הצורך גם להתייעץ עם המוקד הרפואי.

קונטראינדקציות למתן אספירין ברמת החובש:

התווית הנגד המרכזית שכל מטפל חייב לזכור לפני טיפול באספירין ובגדול בכל תרופה זה שאסור לתת תרופה מתי שלא צריך ואסור לתת תרופה ובטח לא אספירין כשאולי יש סיכוי שהיא תגרום לנזק יותר מתועלת.

בין כלל המצבים בהם אסור לתת אספירין ישנם מספר מצבים שחשוב להדגיש:

אלרגיה לתרופה

מטופלים הסובלים מאלרגיה לאספירין עלולים להגיע למצב של תגובה אלרגית מסכנת חיים בגלל חשיפה לתרופה. עכשיו רק נחשוב איך נראה חולה עם אירוע לבבי איסכמי שכרגע עורק קורונרי שלו סגור ברמה כל שהיא, הלב שלו סובל מחוסר בחמצן עד לרמה של כאבים לוחצים מפושטים וחזקים מאוד בחזה ובנוסף לכל הנ"ל הוא גם דרכי הנשימה שלו מתחילות להתכווץ גם כן, הוא מתחיל להתגרד ומופיעה לו פריחה על העור (וזה רק "אלרגיה") ולכן משנה זהירות בחולים שאלרגיים לאספירין.

חובה לשלול דימום פעיל

על מנת לא לגרום להמשך הדימום והחמרתו חובה לוודא שאין דימום פעיל כל שהוא, חשוב להדגיש כי בעיקר לחולים שכבר לוקחים תרופות להאטת הקרישה יתכן דימום מוחי מינורי שיכול להימשך עד חודשים רבים. גם פה חייב לוודא שאין שום דימום פעיל

חובה לשלול ניתוח או טראומה גדולה בשבועיים האחרונים

מטופל יכול להיות לאחר פרוצדורה משמעותית בתקופה האחרונה של עד שבועיים לאחור ולהתחיל לדמם מאותו האזור בגלל מתן מנה מוגדלת של אספירין. על מנת לא לגרום לנזק.

כו"כ חשוב לוודא מספר דברים לא פחות חשובים כגון

שמדובר במטופל בוגר מעל גיל 16, שלא מדובר באישה בהריון (אם היא בתקופת הפוריות שלה כדאי לבדוק שוב האם מדובר בכאבים בחזה ממקור לבבי) האם החולה סובל מאי ספיקת לב,

אי ספיקת לב קרויה CHF – Chronic heart failure (מופיע כ CHF במסמכים הרפואיים) במצבים אלו במידה ואכן מדובר באירוע לבבי יש ליצור קשר עם המוקד הרפואי בטלפון 1221  – קו מוקלט ולהתייעץ עם הרופא.

במאמר הבא נדגיש את עניין מתן אספירין לילדים ונשים הרות ונרחיב גם בעניין תופעות לוואי שיש לאספירין

 


בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה

צרו קשר >

בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה