אלי ביר – נשיא ומייסד איחוד הצלה
אלי הוא מייסד איחוד הצלה, ארגון המתנדבים הלאומי.
אלי זכה להכרה נרחבת בזכות המהפכה שהביא בתחום המענה הרפואי הראשוני בכל מקרה חירום באמצעות טכנולוגיות חדשניות והתנדבות מבוססת קהילה. ב7 לאוקטובר 2023, יום הטבח הגדול בדרום הארץ, בלטה פעילות מתנדבי איחוד הצלה, אשר נכנסו לעומק התופת והצילו את חייהם של אלפי אנשים, נשים וטף.
בעודו ילד רך בשנים (בשנת 1978) היה אלי בן החמש עד לפיגוע בקו 12 בירושלים.
המראה של אנשים מתעופפים מן האוטובוס הבוער, צועקים ומתחננים לעזרה, אך מחכים זמן רב מידי, שתל בנפשו הרגישה את ההחלטה לעסוק בהצלת חיים כאשר יגדל.
כבר בגיל 15, הוא החל, יחד עם עוד כמה חברים, ללמוד קורס עזרה ראשונה, והתנדב במערך רפואת החירום בישראל באמבולנס.
במסגרת התנדבותו, כנער, הוא ראה, איך אנשים שזקוקים להצלה מידית מחכים זמן רב להגעת האמבולנס. לעיתים קרובות קבעו הדקות הקריטיות הללו את גורלם של הזקוקים להצלה.
כאשר הגיע לגיל 17, החליט, שכאן מקומו כאזרח לשנות את המציאות. מתוך הבנה, שעם ידע בסיסי שיכול כל אחד לרכוש בעזרה ראשונה, אפשר להציל חיים.
בכל רגע נתון יכול חלילה אדם בסביבתנו לאבד הכרה, אם נדע כמה כללים בסיסיים בעזרה ראשונה נוכל להצילו הרבה לפני הגעת האמבולנס.
בשנת 1989 היה ממקימי ארגון הצלה בירושלים, כאשר הרעיון היה להגיע מתוך הקהילה לאותו אדם הזקוק לחמצן או לטיפול מיידי מציל חיים, במקום לחכות דקות ארוכות לאמבולנס כאשר לפעמים הנזק לרקמות ולמוח הוא בלתי הפיך וחלילה אף גורם למוות.
בשנת 2006 לאחר מלחמת לבנון השניה איחד אלי את ארגוני ההצלה השונים שקמו בישראל והקים את "איחוד הצלה" הפרוסה בכל רחבי הארץ.
בזכות מערך זה ובזכות הטכנולוגיה ומערך האופנועים (אופנולנסים) ירד זמן ההמתנה לעזרה ראשונה מיידית לממוצע של 3 דקות בישראל.
אלי הפך עם השנים למומחה בהקמת ארגוני מתנדבים להצלת חיים והוא מוזמן לפורומים מכובדים בעולם כדי לספר וללמד את אופן הקמת מערך החירום בראשו הוא עומד על מנת לאפשר לגופים כאלו לקום במדינות נוספות בעולם.
בשנת 2010 קיבל אלי פרס היזם החברתי של השנה מהפורום הכלכלי העולמי בדאבוס על הפיתוח הטכנולוגי הייחודי (ה LifeCompass) בשרות הצלת חיים של איחוד הצלה
בשנת 2011 קיבל אלי את אות נשיא המדינה למתנדבים על פועלו בהקמת ארגון "איחוד הצלה" ע"י נשיא המדינה שמעון פרס במעמד כ 1000 איש בבית הנשיא בירושלים.
בשנת 2012 קיבל אלי ממלכת ירדן רניה את התואר המכובד "מנהיג צעיר עולמי" YGL שניתן ליזמים צעירים לקידום האנושות, הפרס ניתן בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס.
ב 2013 נתן אלי הרצאה בוושינגטון על איחוד הצלה בתוכנית TEDMED המפורסמת ועלה לבמה כשהוא נוסע על אופנולנס. ההרצאה שודרה בשידור ישיר ב76 מדינות.
בזמן שאינו מסתובב ברחבי הגלובוס למטרות גיוס כספים לאיחוד הצלה, הוא מתגורר בשכונת רמות בירושלים, נשוי ואב לחמישה ילדים וארבע נכדים.
ב7 לאוקטובר 23, התגלה 'איחוד הצלה', אותו ייסד אלי ביר במלוא הדרו ועוצמתו.
דווקא בתוך כל הקושי, ולמרות הסכנה שהוסברה לכולם והמראות המזעזעים שראו, הגיעו לדרום מאות מתנדבים והצילו חיי אדם באלפים. רופאים, פרמדיקים, נהגי אמבולנסים וחובשים של איחוד הצלה להגיע לשם בכל מחיר.
זאת, על אף שהסכנה הוסברה לכולם ולמרות הקושי העצום והמראות הנוראיים שהיו שם.
בימים ובשבועות שלאחר מכן, נוכחה האומה כולה דרך התקשורת מה היה תפקידו של איחוד הצלה באותו יום קשה. (הוספת הכתבות עם הקישורים).
בנוסף לטיפול הרפואי איחוד הצלה מילא תפקיד מרכזי במתן סיוע הומניטארי קריטי וטיפול לנפגעי הטבח, ולאחר מכן גייס ביר עשרות אלפי תורמים ברחבי העולם עבור אספקה קריטית זו. אספקה שהתרוקנה בעקבות המענה ההומניטרי המסיבי שהעניק איחוד הצלה לפצועים בישראל.
בין השאר נפגש ביר עם נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן בביקורו בישראל. ביידן הביע תמיכה בלתי מסוייגת בארגון – כדבריו – "קהילת המגיבים הראשונים בישראל בשעת סכנה".
וביום העצמאות ה-76 למדינת ישראל, שחל ביום שלישי 15/5/24, נבחרה להשיא משואה נציגת איחוד הצלה, ד"ר תמר שלזינגר, עו"ס ומתנדבת חוסן באיחוד הצלה.
תמר שהתה בטלפון משך 12 שעות עם עמליה ומיכאל – הילדים שהוריהם נרצחו בטבח, והם התחבאו בארון, כשהמרצחים מכתרים את הבית ומנסים להיכנס.
מ9 בבוקר ועד 9 בערב – כאשר הגיעו סוף סוף מחלצים – הייתה עם הילדים הקטנים והמפוחדים על הקו, מנחה, מעודדת, מסבירה ומרגיעה דרך הטלפון ללא הפוגה.
המשואה שהשיאה תמר, שיקפה את מסירותם ואת תרומתם הנחושה והלא נרתעת של מתנדבי איחוד הצלה במלחמת חרבות ברזל.
"אני גאה להיות בראש ארגון של מתנדבים נטולי אנוכיות, חדורי מטרה ונפלאים שכאלו. ואני מצדיע לכם. גם אל מול כל החושך והאופל – אתם תשובת המשקל המאירה באור כתום". – דבריו של אלי ביר בנאומו בגאלה במיאמי.