ראש השנה 9 נקודות חשובות שכדאי לדעת

מתנדב איחוד הצלה רגע לפני כניסת יום הכיפורים יוצא לקריאת חירום צילום: בועז בן ארי

ראש השנה 9  נקודות חשובות שכדאי לדעת,

ראש השנה קרב ובא ולהלן 9  נקודות חשובות שכדאי לדעת, מלבד הדברים הבסיסיים של חיי השגרה שלנו, דברים שאולי עלולים לצוץ במהלך החג הארוך הזה שכולל גם יומיים חג וגם שבת.

 

טבילה

אז בין מנהגי החג זה לטבול לפי החג בחג ואולי גם לאחריו כחלק מהחוויה זה לטבול במעיינות קרים ובמקוואות ממקור טבעי (לא ניכנס למקור העניין) אך הבעיה היא שלעיתים הכניסה למים הקרים ללא הכנה מתאימה עלולה לגרום לכל מיני דברים שעלולים להגיע גם לסכנת חיים. בראש ובראשונה זה התכווצות שרירים במים קרים שעלולים להוביל לטביעה, אופייני בכל חתכי האוכלוסייה ועלול להגיע למצב מסכן חיים, בעיקר בקרב ילדים, חשוב לזכור להירגע ולעסות את המקום התפוס במקצת עד לשחרור ולאפשרות לצאת מהמים.  הבעיה השנייה זה היפוטרמיה שנפוצה בעיקר בילדים קטנים ובקשישים אך יכולה להופיע גם בשאר האוכלוסייה בעיקר אם נשארים בבגדים רטובים או שוהים במים לזמן ממושך, תזכורת קטנה: הוצאה מהמים בצורה בטוחה, ייבוש ניגוב וחימום בהדרגה. לקחת בחשבון שבהיפוטרמיה קשה ניתן להגיע גם לברדיקרדיה וברדיפנאה – לזכור להעריך נכון את הדברים.

חו"ל

יוצאים לחו"ל? לאומן? במדינת ישראל כמעטי ולא ניתן לראות חולים בחצבת אולם באירופה החלה לאחרונה התפרצות קשה של חצבת שעלולה לדבק ולהביא את המחלה לארץ. הנגיף מתפשט דרך מגע עם רסיסי רוק או נוזלי האף, הפה או הגרון שהגיעו מאדם נגוע. כך למשל, התעטשות, שיעול, נשיקה ונזלת – כולם עלולים להדביק את הסובבים שאינם מחוסנים. רסיסים של הנגיף חודרים דרך מערכת הנשימה או דרך מגע עם העיניים אל תוך הגוף. צבת היא מחלה זיהומית חמורה המאופיינת על ידי חום גבוה, פריחה אופיינית, נגעים בחלל הפה, שיעול, נזלת ודלקת לחמית העין. לאחר תקופת דגירה, שבה מתפשט הנגיף בגוף במהלך 8 עד 12 יום מרגע ההדבקה, מתחיל שלב ראשוני (פרודרום) הגורם לעליית חום, דלקת עיניים, פחד מאור (פוטו פוביה), נזלת ושיעול. אצל 50 עד 70 אחוזים מהחולים יופיעו נגעים אדומים כחולים על החלק הפנימי של הלחיים בחלל הפה. אלה נגעים ייחודיים למחלת החצבת, הקרויים "נקודות קופליק". נגעים אלה עלולים להתפשט אל השפתיים, החניכיים, החייך, העפעפיים והנרתיק. הסכנה הקטלנית מכולם היא סיבוך של החצבת הקרוי SSPE – דלקת כלל מוחית כרונית שכמעט תמיד מסתיימת במוות. הדלקת הזו פורצת 7 עד 13 שנים מרגע ההדבקה לאחר שהנגיף הופך בדרך לא ברורה לאלים במיוחד, גורם להרס תאי המוח ולמוות אצל כל החולים. כאמור, אין כל תרופה המרפאת מהמחלה. אנטיביוטיקה פועלת רק כנגד חיידקים, ולכן אינה משפיעה על נגיף החצבת כלל. ולכן חשוב להתעדכן בנוגע לחיסוני חצבת במרפאת מטיילים. בנוסף ישנה התפרצות של מחלת הפוליו שם, אלו שלא חוסנו פוליו מעל גיל 18, מומלץ להגיע להתחסן.

דבש

מה שמסמל את החג הזה אם לא תפוח בדבש? אך יש בעיה קטנה גם עם התפוח וגם עם הדבש, מוצרי דבש עלולים להכיל רעלן שמופרש על ידי החיידק קלוסטרידיום בוטוליניום", הרעלן הזה עלול לגרום לתינוקות לחלות בבוטוליזם – מחלה שגורמת למצב של חולשה, שיתוק שרירים, ופגיעה במערכת העצבים האוטונומית, המרכז לבקרת מחלות קבע שאין לתת לתינוקות עד גיל 12 חודשים דבש או מזונות המכילים דבש. החיידק קלוסטריום בוטוליונם גדל בסביבה ללא חמצן, ומלבד הימצאותו בדבש הוא עלול להופיע גם בקופסאות שימורים מקולקלות, בשימורים ביתיים או בנקניקים ביתיים, הדבש לא חייב להיות דווקא מקולקל, אלה כזה שהיו בו נבגים של החיידק מלכתחילה". משרד הבריאות אוסר באיסור גורף לתת דבש לפעוט מתחת לגיל שנה, אך למרות זאת הורים רבים אינם מודעים לסכנה שבדבש, מכיוון שהוא נתפס כמוצר טבעי. תינוקות שמגלים חולשה, אפטיות וחוסר תאבון (מתסמיני המחלה האפשריים) חייבים להתפנות בדחיפות לבית החולים לצורך טיפול ביחידה לטיפול נמרץ ילדים. הטיפול התומך ב ABC הוא עיקר הטיפול הראשוני עד להגעה לבית חולים.

תפוח

אבל מה הבעיה עם התפוח? פירות קשים עלולים להוות גורם סיכון לחנק בילדים תינוקות ואף בקשישים שמתקשים בבליעה ולעיסה. חשוב לזכור שקודם כל הטיפול הכי טוב לחנק בילדים זה קודם כל המניעה, ולכן חשוב להקפיד ולהדריך את בני המשפחה לחתוך את התפוח לחתיכות קטנות יותר כאלו שהילד יודע ויכול ללעוס בצורה טובה ויעילה, הכוונה גם לשאר סימני החג ולא רק לתפוח, בכל אופן במידה והתרחש אירוע חנק אנחנו זוכרים שכל זמן שהמטופל עדיין משתעל בצורה יעילה אין צורך להתערב אלא לעקוב בלבד. אולם כאשר הנשימות והשיעולים הופכים לא יעילים יש לטפל במהירות ודחיפות בתינוקות ע"י טפיחות על הגב ולחיצות חזה (5/5) לסירוגין כשהראש מוטה מטה, בעוד שבמבוגרים נתמקד בלחיצות בטן (תמרוני היימליך) בלבד, הטיפול בילדים (1-8) בהערכה על פי גודל פיזי ומשקל.

חנק

חשוב לזכור שבמקרים קיצוניים גם בקשישים וגם בילדים ותינוקות מקרה חנק עלול להיגמר בהחייאה, כאשר הפעולות לסילוק הגוף זר לא מצליחות מגיע מצב של חוסר בחמצן לאברי המטרה – הלב והמוח ודברים מתחילים להיהרס ולקרוס. ברגע שמטופל איבד הכרה על רקע חנק יש להתחיל בהחייאה מלאה כולל דפיברילציה והנשמות. דגש אחד שחשוב לזכור זה שבשלב ה A שתרם ההנשמה יש לחפש את הגוף זר כי יתכן שהלחיצות על בית חזה שביצענו בעיסויים יגרמו לגוף הזר לצאת החוצה. במידה ולא נראה יש לבצע הנשמה כרגיל המטרה בהנשמה היא להכניס חמצן ועל הדרך הגו"ז יגלוש לאחד הסמפונות (בדרך כלל ימין) ואילו הסמפון השני יפתח והחולה יוכל לנשום או שנוכל להנשים אותו כראוי.

חיידקים

בחג הזה ספציפית רצף וכמות הסעודות גדול מהרגיל ולעיתים "למי יש כח לבשל" חושב לזכור  חושב לזכור לשמור על בטיחות המזון בעיקר בנשים בהריון מחשש להידבקות במחלות זיהומיות מהמזון אך לא רק בנשים הרות אלא גם בילדים ותינוקות. חשוב לזכור נתון נוסף שמזון החשוד כמקולקל אין לבדוק זאת בעזרת טעימה מספיקה כמות קטנה מחיידקים שהצטברו על מנת לגרום לנזק

  • מזון מבושל יש להכניס לקירור לא יותר משעתיים לאחר הבישול, אם המזון שהה בטמפרטורת החדר למעלה משעתיים (במזג אוויר חם שעה אחת בלבד), עלולים לשגשג בו חיידקים לרמה מזיקה ויש להשליכו לפח.
  • אין לחמם שאריות מזון מבושל יותר מפעם אחת, אף אם השאריות שהו בקירור.
  • מזון לתינוקות לא ניתן לשמור בקירור כלל
  • בהנחה שהמזון שבושל אוחסן כהלכה במקרר עדיף לאכול אותו בתוך יומיים, אם כי פריטים מסוימים ישרדו גם 3-5 ימים. מרקי בשר או עוף ישרדו היטב 3-4 ימים, עוף טרי יכול להישמר במקרר יומיים ובשר בקר 3-5 ימים.
  • בשר, עוף ודגים הם מזונות שבאופן טבעי עלולים להכיל  חיידקים גורמי מחלה. מניעת מחלות שמקורן במזונות אלה תלויה בשמירה והקפדה על כל הכללים המפורטים להלן, החל משלב הקניה, דרך האחסון והטיפול בבית.
  • לנשים הרות מותר לצרוך דבש אך לא להפריז בכמות מחשש לעליה ברמות האינסולין בדם.

הריון

מה אסור לאכול בחג בתקופת ההיריון? נשים הרות רגישות יותר לזיהומים שמקורם במזון וכמובן שגם העובר פגיע במיוחד משום שמערכת החיסון שלו עדיין לא מפותחת. מחשש לזיהומים מסוכנים להריון (ליסטריה, טוקסופלזמה, סלמונלה, אי-קולי) יש להימנע מהמזונות שונים כמו בשר נא או בשר שלא בושל מספיק, אין מניעה לאכול בשר שבושל היטב בארוחת-החג. דגים נאים, ממרחי-בשר, (ובכללם גם סלט הכבד המוגש בחג)בנוסף, הכבד מהווה אמנם מקור טוב לברזל אך גם לוויטמין A בכמות עצומה, שעלולה לגרום למומים מולדים בעובר. לכן מומלץ לצמצם את אכילת הכבד בזמן ההיריון. עם זאת, כמות קטנה של סלט-כבד בארוחת החג מותרת בהחלט. מוצרי-חלב לא מפוסטרים – לא מומלץ לצרוך במהלך ההיריון חלב וגבינות ממחלבות קטנות, וכן גבינות "בשלות" וריחניות. מזונות המכילים ביצים לא מבושלות או מבושלות למחצה, כגון: ביצים רכות, עין, חביתה נוזלית, עוגות-מוס וכל קרם או קינוח המכיל קצף-ביצים (בזמן הכנת עוגה אין לטעום מהבלילה), רטבים לסלט המכילים ביצים, מיונז ביתי (התעשייתי בטוח לאכילה) וסלטים עם מיונז המוגשים באירועים ולא ידוע כיצד אוחסנו, נבטים לא מבושלים, מיצי פירות וירקות שלא עברו פסטור (בהקשר לראש השנה – מיץ הרימונים, הנמכר ברשתות המזון הגדולות, בטוח לשתייה).

סוכר

אז עוד סעודה ועוד סעודה ועוד סעודה ואימא מקפידה שבכל סעודה יהיה משהו שונה וקצת נשנושים פה ושם ואנחנו מרגישים זוועה, אז יש לזה הסבר ויש גם דרך להתמודד. אנחנו זוכרים שמערכת העיכול עובדת תחת מערכת "הרוגע" הפרא-סימפתטית וכשהיא עובדת מושרית על הגוף תחושה של חולשה עייפות וכבדות, בנוסף לאחר אכילת מזון עתיר בשומן חלק ניכר מהדם מוזרם לקיבה ולמערכת העיכול במקום למוח וזה גורם לתחושת כובד ועייפות, בנוסף ישנם דברים שאנחנו בעצמנו עושים והם גורמים לחולשה ועייפות כגון אכילת מזון קר או לא מבושל, עיכול של מזון לא מבושל וקר דורש יותר אנרגיה מאשר מזון מבושל וחם. כו"כ אכילה של ארוחות גדולות – בארוחות גדולות צורכים הרבה מזון מעוכל בבת אחת, ולכן התהליך דורש יותר אנרגיה ויותר דם זורם למעיים. בנוסף חוסר איזון של הסוכר בגוף – אכילת ארוחה שמבוססת על פחמימות פשוטות (תפוחי אדמה, אורז לבן, לחם לבן, וכדומה) עלולה לגרום עייפות מאחר שהעיכול שלהם פשוט יחסית, כך שנוצר שחרור מהיר של סוכר שנספג במהירות מהדם לתאים. בגלל הירידה המהירה ברמת הסוכר בדם, מרגישים מעין עייפות וחולשה כמו בהיפוגליקמיה. ואחרון חביב עלייה ברמת יצור המלטונין (הורמון השינה) – פחמימות פשוטות גורמות עלייה ברמת הסרוטונין (הורמון שמשפיע על מצב הרוח), שגורם בתורו לייצור של מלטונין ולכן לעייפות

תפריט

אז מה העושים ??? קודם כל לא אוכלים הרבה! ומה שכן אוכלים עדיפות למזון חם, מקפידים על שתייה מרובה, מקפידים על שילוב של ירק במהלך הארוחה, לאכול בנינוחות – מתח גורם לגוף להפעיל את מנגנון החירום "הילחם או ברח", ולכן מזרים יותר דם לאיברים חיוניים כמו השרירים, על חשבון המעיים.

וזהו …שתהיה שנה טובה ומלאה בעשייה ברוכה

צילום: בועז בן ארי

בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה