קנאביס חלק ב'

Photo by Esteban Lopez on Unsplash

מה זה קנאביס?

במאמר הקודם דיברנו על סוגי הקנאביס, ריכוזים משך זמן ההשפעה ובעיקר על השפעות החומר הפעיל THC על מערכות השונות בגוף. במאמר זה נסקור את השפעתו של ה THC על מערכות הגוף בנוגע לכמויות. תלות, סיבולת, תסמונת גמילה, תופעות לוואי ואינטראקציה של קנאביס עם תרופות אחרות.

Photo by Esteban Lopez on Unsplash

סיבולת ותלות

שימוש ממושך בקנאביס תגרום לסיבולת או סבילות, כלומר לירידה בתגובה של הגוף לאותה כמות החומר משמע שעל מנת לחוות את אותה החוויה שנוצרה בתחילת השימוש יש צורך במינון גבוה יותר (זה לא התמכרות / תלות). בנוסף שימוש ממושך עלול לגרום גם לתלות, תלות זו קשורה גם לתלות פיזיולוגית כלומר הגוף יראה את סימני הגמילה והחוסר של החומר במידה ולא יקבל את החומר בזמן ובכמות שהוא רגיל אליה והתלות הנפשית היא כמובן ההתמכרות ועניין ההרגל של הרוגע הנפשי שמגיע עם צריכת הסם.

 

תסמונת גמילה

בגדול ניתן לייחס באופן מאוד כללי שתסמונת גמילה כוללת את הצד ההפוך של החומר אליו מכור הנגמל. כלומר אם לאדם המכור לסם מסוג אופייטים (סם מרגיע) תהיה תסמונת גמילה ניתן לצפות לסימנים הפוכים מרגיעה. אם אנחנו יודעים שאופייטים גורמים לדיכוי נשימתי, דיכוי של קצב הלב והורדת לחץ דם הרי שבתסמונת גמילה מאופייטים נראה סימנים הפוכים כלומר טכיקרדיה, טכיפניאה וייתר לחץ דם. מאידך תסמונת גמילה מסמים ממריצים כמו קוקאין שגורם ללחץ דם גבוהה, עוררות ייתר, טכיקרדיה, טכיפניאה – אזי שבתסמונת גמילה שלהם נראה תגובה הפוכה של דיכאון, ירידה במצב הרוח ובעצם כל פעילויות הגוף יעבדו באיטיות יותר.

 

סימני תסמונת גמילה מקנאביס כוללים תופעות הפוכות מהשפעת הקנאביס לדוגמא:

אי שקט, חוסר מנוחה, עצבנות ייתר, חוסר תאבון, ירידה במשקל הגוף, רעד, לרוב תסמינים אלו נגמרים תוך 4-5 ימים וקיימת תרופה המסייעת לתופעות הלוואי של תסמונת הגמילה.

 

תופעות לוואי של קנאביס:

לקנאביס עם כל התכונות הטובות שבו יש גם תופעות לוואי ולנו כחובשים / כוננים חשוב להכיר אות וזאת על מנת להבין את המטופל שלפנינו וממה הוא סובל כרגע (האם זו אכן מחלה או רק תופעות הלוואי של השימוש בקנאביס?) שימוש בקנאביס עלול לגרום לתחושת יובש בפה, לישנוניות, לירידת לחצי הדם בשינוי תנוחה (מה שעלול לתת הסבר למה הבחור הצעיר התעלף איך שהוא קם מהמיטה), חוסר שליטה בשרירים המתבטא בעיקר בהפרעת הליכה, הליכה רפויה וחלשה, סחרחורות, חרדה, התקפי בהלה, דופק מהיר, ואפילו דכדוך ומועקה (כן …לעיתים תרופה מסוימת אמורה למנוע משהו וגורמת בדיוק לאותו הדבר). קנאביס עלול לגרום גם לפגיעה בזיכרון לטווח קצר, לפגיעה ביכולת המילולית, פגיעה בכושר הלמידה, פגיעה בכושר הנהיגה, וגם לדיכאון. אולם חשוב לזכור שקנאביס גם עלול לתת כח לאותו חולה מדוכא ולאפשר לו להתאבד (בדיכאון קשה יש רצון לאובדנות אבל אין יכולת וכוח – וכאשר החולה מתחיל קצת לצאת מהדיכאון הוא מקבל כוחות שמביאים לידי ביטוי את הרצון להתאבד).

 

השפעה על מערכת הלב וכלי הדם:

אצל מטופלים מבוגרים הסובלים ממחלות לב וכלי דם (מחלות קרדיווסקולריות) השימוש בקנאביס מעלה את הסיכון לשינויים בלחץ דם, טכיקרדיה, התקף לב, אירועים חוזרים של תעוקת חזה, מחלות שריר הלב, מוות לבבי פתאומי והפרעות קצב מסכנות חיים. בנוסף, שימוש בקנאביס לחולים עם מחלות לב וכלי דם עלול להעלות את הסיכויים לאירוע מוחי, גם לאירוע מוחי המורגי וגם לאירוע מוחי איסכמי.

 

השפעה על בריאות הנפש ומערכת העצבים המרכזית:

מטופלים מבוגרים שסובלים גם ככה מירידה בתפקוד חשופים יותר לירידה בזיכרון, ירידה בריכוז, תרדמת מוגברת ונפילות חוזרות בגלל שימוש בקנביס. יש להימנע משימוש בתכשיר בחולי סכיזופרניה וחולים הסובלים מהפרעה דו-קוטבית, קנאביס, חשיש ודומיהם גורמים להתפרצות של הפרעות נפשיות, אין ספק כי צריכתם של חומרים אלה מהווה סיבה שכיחה להחמרה בהפרעות נפשיות קיימות בקרב אנשים הלוקים מלכתחילה בתסמינים נפשיים, כגון חרדה, דיכאון, פסיכוזה ואחרים.

 

השפעה על מערכת הנשימה:

עישון קנביס כמו כל עישון אחר עלול לפגוע בריריות הסמפונות בריאה בגלל הזפת הנוצרת בזמן שריפת העשב, עלולה להיגרם הקטנה והפרעה בהולכה של אוויר. בנוסף העשן והזפת עלולים לפגוע בפעילות תאי מערכת החיסון בתוך נאדיות הריאה. כתוצאה מכך, שימוש ארוך טווח בקנביס בשאיפה מגביר סיכון לדלקת לוע, אסתמה, ברונכיטיס, דלקות ריאה, אמפיזמה ואפילו סרטן ריאות.

 

הרעלת קנאביס:

קנביס רפואי הוא תכשיר צמחי שתהליך גידולו אינו מבוקר כמקובל לגבי תכשירים רפואיים. הוא עלול להכיל מזהמים (חיידקים, פטריות ועובשים, כמו גם מזהמים אורגאניים ואנאורגאניים, מתכות כבדות וזרחניים אורגאניים מחומרי הריסוס). ריכוז החומרים הפעילים בצמחים אינו קבוע. השונות קיימת בין חלקי הצמח השונים, הזנים השונים, המגדלים ועונות. כתוצאה מכך, המטופלים עלולים לסבול מזיהומים שונים ומתקופות של מינוני יתר או תת מינון העלולים לגרום לתסמיני הרעלה או תופעות גמילה בהתאם. יש לנקוט אמצעי זהירות על מנת למנוע גישה של ילדים לתכשיר.

 

תופעות הלוואי ותסמיני ההרעלה מופיעים גם במינונים נמוכים אצל ילדים ועלולים להיות חריפים יותר מאשר במבוגרים. תסמינים אלו כוללים: הליכת ברווז, הליכה לא יציבה, נמנום, תרדמה, שינויים במצב הנפשי ושינויים במצב ההכרה. לעיתים רחוקות יותר עלולים להופיע גם הפסקת נשימה, כחלון, ברדיקרדיה, וחולשת שרירים כללית.

 

השפעת הקנאביס עם תרופות אחרות:

מטופלים שצורכים תרופות שונות אך במקביל לוקחים גם קנאביס עלולים לסבול משינויים בהשפעת התרופה לעיתים בפעילות ייתר של אותה התרופה ולעיתים בפעילות חסר (תלוי בסוג התרופה)

  •  תכשירים אופוייטים הניטלים בשילוב עם קנאביס עלולים לגרום בסיכון מוגבר יותר לדיכוי נשימתי בעוצמה גבוהה יותר מאשר קנאביס לבד או מורפיום / אופייטים לבד
  • תרופות הנוגדות דיכאון (ציפרלקס לדוגמא) הניטלות בשילוב עם קנאביס עלולות להעלות את המטופל מדיכאון עמוק ולגרום למצב הפוך מדיכאון – למצב של "מאניה" במצב זה החולה מתחיל לחשוב מהר, ולפעול מהר, לתכנן תוכניות גרנדיוזיות, לא ישנים בלילה, לא אוכלים.
  • שילוב של קנאביס עם קוקאין או סמים ממריצים אחרים עלולים לעבוד יחד ולגרום לטכיקרדיה בעוצמה גדולה יותר, כו"כ עולה הסיכון באופן משמעותי לייתר לחץ דם, אירוע מוחי ומחלות כלי דם אחרות.
  • שילוב של קנאביס יחד עם אלכוהול עלול להגביר את ספיגת החומרים מהקנאביס ולהגברת הדיכוי במערכת העצבים המרכזית
  • שילוב של וויאגרה עם קנאביס מעלה את הסיכום באופן משמעותי להתקף לב
  •  מטופלים בקומדין שצורכים גם קאנביס עלולים להגיע למצב של הארכת זמן הקרישה שלהם כלומר חולים כאלו במידה וידממו מערכת הקרישה תתקשה מאוד לעצור את הדימום
  • שימוש בקנביס במקביל לעישון מעלה קצב לב ורמות של פחמן חד חמצני ועלול לגרום לסיבוכים בחולים המטופלים בתכשירים נוספים

אלו רק מספר דוגמאות להשפעת הקנאביס יחד עם תרופות אחרות, אך כמובן שישנם אינטראקציות נוספות עם תרופות אחרות שלא הוזכרו. מתוך הנאמר במאמר זה ובמאמר הקודם עולה כי מטופל הזקוק לעזרה רפואית דחופה בעקבות השימוש בקנאביס עלול להיות מאתגר בהבנת המצב בעיקר כאשר אולי מתחת להשפעה הנפשית מסתתרת פגיעה פיזית שתקשה עלינו לגלות אותה – היו ערניים.

 


בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה

צרו קשר >

בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה