פגיעות אקלים חם

מד חום

פגיעות אקלים חם

מספר דגשים על פגיעות רלוונטיות לעונת הקיץ ובעיקר לשרב שיגיע בימים הקרובים:

התייבשות

התייבשות מוגדרת כירידה בריכוז הנוזלים והיא אחת מפגיעות האקלים היותר נפוצות בתקופה זו.

למרות שאנו שותים אנו מאבדים נוזלים רבים בזיעה, בדיבור, בפעילות מערכת העיכול ועוד, מנגד אנו לא מכניסים את כמות הנוזלים שאבדה, וכך אנו מגיעים (בקלות) למצב של התייבשות.

הסימנים הראשוניים עוד טרם הקריאה לעזרה יהיו: חולשה, סחרחורות, בחילות, חוסר מוטיבציה ואנרגיה, ולרוב הגורם המרכזי יהיה חוסר בשתייה או חוסר במנוחה.

בהמשך, במידה והמטופל לא יקבל טיפול הוא עלול להידרדר עד למצב של התייבשות בינונית ואפילו קשה.

צריך לזכור שהדרך הטובה והמומלצת ביותר לטפל בהתייבשות קלה היא שתיה. מערכת העיכול תספוג את הנוזלים בצורה טובה יותר מאשר בצורה הוורידית, אולם במקרים קיצוניים שבהם החולה מקיא או אינו מסוגל לבלוע אין לנסות לתת לו שתיה בכח מחשש להקאה או לאספירציה, במקרים אלה, לאחר מדידת לחץ דם, ניתן לתת נוזלים דרך הווריד (במידת הצורך).

שימו לב, מטופל שהגיע למצב של התייבשות ,איבד ברוב המקרים גם מלחים מלבד הנוזלים ולכן קיימת חשיבות להמליץ לו להתפנות לחדר המיון לצורך ברור, במידה והמטופל מסרב יש להמליץ לו על צריכה מתונה של מאכלים המכילים מלח.

מכת חום

התייבשות ומכת חום הן שתי פגיעות נפרדות. התייבשות נובעת מחוסר של נוזלים ואילו מכת חום נובעת כתוצאה מצריכה ויצירה של חום ללא אפשרות קירור של הגוף.

הפגיעות לא תמיד יופיעו יחדיו, אך לעיתים ניתן לראות נפגע מיובש עם מכת חום. במצב שכזה יש לטפל קודם במכת החום ורק לאחר מכן להתמודד עם ההתיבשות (חוסר בנוזלים מקשה על הקירור של הגוף, ומכת חום גורמת להזעה שגורמת להתייבשות = מעגל שלא נגמר אלא אם נטפל), מתפקידנו לזהות את המצב בעיקר על פי אנמנזה, התרשמות קלינית ומדדים, ולסייע לחולה להוריד את טמפרטורת גופו.

 

חשוב להדגיש שלמרות ההבנה מה הבעיה ומה הטיפול – אין לזנוח את כללי הטיפול ABCDE ולוודא שהחולה אכן שומר על נתיב אוויר, ונושם כראוי וכו' ורק לאחר מכן לעבור לקירור של הגוף.

חום לא מסוכן רק לגופם של המטופלים אלא גם עבור התרופות והציוד הטיפולי שלנו.

 

הרס של תרופות בחום:

תרופות רבות עלולות להנזק בחום (בעיקר תרופות שבהנחיות שלהן רשום שהן צריכות קירור), אך גם תרופות שאינן צריכות קירור עלולות להינזק ולא לעבוד במקרה ושהו בחום רב.

עליכם (ככוננים) לשים לב ל:

זהירות יתרה מהכנסת נוזלים חמים מדי לגופו של המטופל!!

טיפול על המדרכה/כביש הרותחים יכול לגרום לכוויות חמורות. הגעתם לחולה או פצוע ששוכב על המדרכה הרותחת –  תדאגו לכך שתהיה הפרדה בין המטופל לכביש.

ניתן לבודד את המטופל מקרקע רותחת באמצעות: שמיכה, שטיחון של אוטו, קרטון, מעיל או כל דבר העולה על דעתכם. היו מקרים בעבר של חולים ופצועים שהגיעו לבית חולים עם כוויות. כנ"ל לגבי הברכיים שלכם הכוננים.

 

כונני ALS:

זהירות ייתרה בהשארת תיק התרופות ברכב או באופנוע, הן עלולות להגיע לטמפרטורות גבוהות עד כדי הרס מוחלט (בעיקר איזוקט – שעלולה שלא לעבוד במקרה של אירוע לבבי). על הכונן להעלות את התרופות מהרכב/אופנוע לבית / משרד ולא להשאירם בחום הכבד של הקיץ.

ואחרונים חביבים אתם הכוננים – אתם יוצאים בחום למקרים ומזיעים, בעיקר אופנוענים עם מעילים וקסדות, לעיתים בתוך הסטרס של ההחייאה על הילד או על הלידה או על כל מקרה אחר שוכחים שגם אנחנו חייבים מנוחה, להתקרר, להוריד את חום הגוף ולהחזיר נוזלים – מדובר בשמירה על הביטחון האישי.

מבחינה חברתית – שימו לב לחברים שסובבים אתכם ותסייעו לאלה שאינם מרגישים טוב ולאלה שחלשים אחרי יום עבודה עמוס + קריאות, וודאו שהם מגיעים הביתה בריאים ושלמים.

 

בברכת קיץ בריא ובטוח,

 

 

 


בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה

צרו קשר >

בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה