עדכון להנחיות החייאה לשנת 2017 מאת איגוד הלב האמריקאי AHA.
איגוד הלב האמריקאי פרסם בימים האחרונים עדכון נוסף לזה שפרסם בשנת 2015 בנוגע להחייאה בסיסית לא מדובר בעדכון משמעותי, אלא בנתונים קטנים ופחות משמעותיים מבחינת הפרוטוקול אך זו הזדמנות להעלות את הדברים ולחח את העדכונים גם משנת 2015.
השינוי המשמעותי ביותר בהנחיות ה AHA לשנת 2017 זה שאם בעבר היינו מבצעים הפסקה ברצף העיסויים על מנת לבצע הנשמות (סילוק הפרשות ופתיחת נתיב אוויר נעשה ע"י מטפל שני במקביל), על פי מחקרים ועבודות אחרונות שבוצעו שמו לב שניתן להנשים ע"י אמבו AW ומסכה גם ללא עצירת העיסויים, כלומר למרות שבעבר יכולת זו הייתה שמורה רק לפרמדיקים שניתנה להם היכולת להנשמה בעזרת אינטובציה במקביל לעיסויים עכשיו שמו לב שגם בעזרת אמבו AW ומסכה ניתן להנשים תוך כדי העיסויים, שימו לב שלא מדובר בשינוי ההנחיה אלא במחקר שהראה שאין הבדל בין עיסויים והנשמות בנפרד לבין עיסויים והנשמות במקביל.
השינוי נעשה בעקבות מחקר שפורסם ב NEJM שהוא אחד מכתבי העת המפורסמים ביותר בעלם הרפואה, המחקר בדק האם בזמן ביצוע החייאת BLS מלאה הכוללת עיסויים והנשמות באמצעות אמבו יש להפסיק א העיסויים בזמן ההנשמות או שניתן להנשים תוך כדי העיסויים כמו שמנשימים באמצעות נתיב אוויר מתקדם – טובוס?
המחקר בוצע בין השנים 2011 ל 2015, ונכללו בו 114 שירותי רפואת חירום שונים. במהלך המחקר בוצעה חלוקה אקראית מחודשת של שירותי הEMS כל חצי שנה, כאשר חלקם ביצעו עיסויים והנשמות ביחס של 30:2 כמקובל (עם הפסקה בעיסויים לטובת ההנשמות) וחלקם ביצעו עיסויים רצופים ללא הפסקה, והנשמות באמבו בקצב של 10 לדקה. סך הכל טופלו 26,148 חולים: 11,058 החייאות בוצעו ביחס של 30:2, ו-12,653 בוצעו עם עיסויים רציפים + הנשמות בקצב של 10 לדקה (כלומר כל 6 שניות כמקובל).
השערת המחקר הייתה שביצוע החייאה רצופה ללא הפסקה בעיסויים לטובת הנשמות – תוביל לשיפור במדדי ההישרדות. אולם המחקר מצא שדווקא ביצוע העיסויים ברצף – הוביל לירידה בהישרדות עד לבית החולים ובמדדי הישרדות נוספים. עם זאת, במדדים הסופיים (והחשובים יותר) של השפעה על הישרדות עד לשחרור מבית החולים וההשפעה על ההישרדות במצב נוירולוגי טוב לא היה הבדל מובהק בין שתי הקבוצות. כותבי המחקר הסיקו מכך שאין יתרון בעיסויים רציפים ללא הפסקה להנשמות, בהשוואה לעיסויים עם הפסקות להנשמות.
לאור המחקר הנ"ל, ה AHAמסיק שכל האופציות טובות, ושמעתה ניתן לבצע עיסויים רצופים ולהנשים בלי לעצור את העיסויים, גם בלי נתיב אוויר מתקדם. ה AHA קובע:
- שיכול להיות שימושי ויעיל להמשיך לבצע עיסויים והנשמות ביחס של 30:2 עם הפסקות בעיסויים כדי להנשים (המלצה ברמה של IIa),
- ניתן לבצע עיסויים והנשמות ביחס של 30:2 ללא הפסקות בעיסויים כדי להנשים (גם המלצה ברמה של IIa),
- ניתן גם לבצע עיסויים רצופים ללא הפסקות, עם הנשמות בקצב של 10 לדקה (המלצה ברמת אמינות נמוכה יותר של IIb).
המלצות נוספות שהועלו וחודדו בעדכון האחרון היו ש:
המלצות להחייאה ע"י עוברי אורח:
- הדרכת החייאה טלפונית תכלול עיסויים בלבד ללא הנשמות
- גם עובר אורח שלמד החייאה בקורס עזרה ראשונה אנחנו ממליצים שיבצע עיסויי חזה בלבד
- לצוותים רפואיים שמיומנים בהחייאה שנתקלו בהחייאה הגיוני (אך לא מומלץ באופן גורף) לבצע הנשמה גם בהחייאת יחיד – הכוונה להנשמות פה לפה בסדר של 30/2, אולם עדיין במגבלות הבטיחות והיכולת הנפשית של המטפל.
המלצות להחייאה ע"י צוותי רופאת חירום:
- ניתן לשלב עיסויים והנשמות במקביל (כפי שנכתב לעיל) גם לפני החדרת נתיב אוויר מתקדם אינטובציה או LMA.
- יחס העיסויים וההנשמות או קצב ההנשמות יכול להיות 2 הנשמות לכל 30 עיסויים ויכול להיות 10 בדקה במקביל לעיסויים רציפים כמו בנתיב אוויר מתקדם.
- בכל אופן הבסיס המרכזי להחייאה נשאר העיסויים ועל כן חשוב להדגיש שוב את עניין התחלת ההחייאה בעיסויים רציפים עד כמה שאפשר וללא הפסקות.
המלצות להחייאת ילדים ותינוקות ע"י צוותי BLS:
- הצורך בעיסויים והנשמות בילדים ותינוקות גבוה יותר לעומת עיסויים בלבד ולכן מומלץ לבצע עיסויים והנשמות.
- עובר אורח שלא מיומן / יכול / מסוגל לבצע הנשמה בילד או תינוק יבצע החייאה כמו במבוגר ע"י עיסויים בלבד.
לסיכום: בשורה התחתונה אין שינויים בהמלצות הבסיסיות בהחייאת ה ALS ואילו בהחייאת ה BLS נכנס העניין של הנשמות ועיסויים במקביל לא כהמלצה.
מקורות:
Highlights of the 2017 American Heart Association Focused Updates on Adult and Pediatric Basic Life Support and Cardiopulmonary Resuscitation Quality
עדכון להנחיות ההחייאה 2017 מאת ד"ר עקיבא אסתרסון אתר המלר"ד.