דבר רפואה שבועי – סקביאס
מה הקשר בין קיפודים ושמיכות צבאיות? ואיך באמת נדבקים בסקביאס?
אקרית הסקביאס
מחלת הסקביאס מתרחשת כאשר אדם נדבק באקרית הטפילית Sarcoptes scabiei, יצור פרוק-רגליים דמוי חרק. גודלה של האקרית הוא כשליש המילימטר, והיא קטנה מדי לראייה עבור העין האנושית. אקרית הסקביאס מתחפרת בשכבה החיצונית של העור וחופרת בו מחילות למגורים ולהטלת ביצים, ומחילות אלו דווקא ניתנות לראייה.
האקרית הגורמת למחלה חיה אך ורק על בני אדם או מספר מצומצם של מיני יונקים אחרים. היא יכולה לשרוד גם על בדים ומשטחים, אך לזמן מוגבל בלבד (בד"כ יממה בודדת).
איך נדבקים בסקביאס?
דרך ההדבקה המפורסמת ביותר הינה מגע עם בדים או מצעי מיטה בהם נגע אדם מזוהם. דרך זו הינה המקור לשמה של השמיכה הצבאית המפורסמת – שמיכת הסקביאס. בשונה מהאמונה המקובלת, דרך הדבקה זו אינה נפוצה ואינה דרך ההדבקה העיקרית.
רוב הנדבקים בסקביאס נדבקים לאחר מגע פיזי קרוב עם עור של אדם מודבק, או במקרים נדירים עם חיה מודבקת. בהקשר זה, חיה מרכזית היכולה להעביר את טפיל הסקביאס האנושי בישראל הינה הקיפוד.
סימני ותסמיני המחלה
טפיל הסקביאס עצמו אינו גורם לתסמיני מחלה. לאחר זיהום ראשוני בסקביאס ישנה תקופת אינקובציה של מספר שבועות בהן האדם אינו יודע שהוא חולה, אך הטפיל מתרבה על עורו ומדביק את האנשים איתם הוא בא במגע. רק לאחר מספר שבועות מופיעים סימני המחלה, והם נובעים אך ורק מתגובת מערכת החיסון לטפיל ולהפרשותיו, ולא מנזק ישיר שגורם הטפיל.
תגובה חיסונית זו יוצרת אזורי עור אדומים ומגרדים מאוד. אזורי הגרד העיקריים יהיו בכפלי עור (בית השחי, כפל המרפק או הברך, בין אצבעות הידיים והרגליים, וכו'), אך בנוסף להם תיתכן תחושת גרד כללית בכל הגוף. ניתן לעתים להבחין באזורי שיא האדמומיות והגרד במחילות בעור אותן חפרה האקרית או בהן הטילה ביצים או הפרשות מיקרוסקופיות, אך בד"כ מבחינים בעיקר בנזק לעור עקב גרד אינטנסיבי של החולה. תחושת הגרד נוטה להתגבר בלילה ולאחר מקלחות חמות.
איך מטפלים ומונעים סקביאס?
הטיפול העיקרי הינו בכדורי איברמקטין או במשחות אנטי-טפיליות ספציפיות, שיש למרוח על כלל הגוף (מלבד הפנים) למשך מספר שעות בכל יום. בנוסף לכך תרופות ממשפחת האנטי-היסטמינים או הסטרואידים יכולות להקל על תחושת הגרד. בנוסף, מומלץ לשמור על היגיינת העור, מכיוון שאזורי הגרד נוטים להזדהם עם חיידקים ולהוביל למחלות עור נוספות.
לשם מניעת הדבקה יש להימנע ממגע ישיר עם עור, בד או משטח שבו נגע אדם החולה בסקביאס. מומלץ לכבס בטמפ' גבוהה את כל הבגדים ומצעי המיטה בהם הוא השתמש בשבועות שלפני הופעת התסמינים, ולהשתמש בחומרים מחטאים בשביל לנקות את המשטחים בהם הוא נגע.
בנוסף, ולמרות הפיתוי העז מומלץ לא ללטף קיפודי בר, בין אם בגלל הסקביאס, ובין אם בגלל הקוצים!
יש לכם שאלות? רוצים לקבל מידע על נושאים מסוימים? יש לכם רעיון לנושא לדבר רפואה הבא?
כתבו לנו [email protected]
אגף רפואה – מטה מבצעים