מילון מקוצר לחורף
בחורף אנחנו חולים יותר ורוב המחלות הן בדרכי הנשימה העליונות וממקור נגיפי.
מה זה אומר? אף דולף, כאבי גרון, בלוטות לימפה מוגדלות, תכשירים ותרופות. הנה הא'-ב' של המידע הנחוץ למחלות החורף.
החורף מביא איתו הרבה ברכה (לחקלאים) והרבה תקווה (לכנרת ולמשק המים), אך גם הרבה מחלות חורף שחלק ניכר מהן מתיישבות לנו בדרכי הנשימה, בשורות הבאות קיבצנו מושגים שונים שמתקשרים כולם למחלות חורף.
אדנואידים (שקדון, שקד שלישי, פוליפים)
רקמה לימפתית בצורת גוש שגודלה עד שלושה ס"מ. ממוקמת מעל לחך הרך מאחורי הפתחים האחוריים של האף. רקמות אלו גדולות במיוחד בגיל הילדות, ולפעמים עלולות לחסום את מעבר האוויר באף. בכל זיהום בדרכי הנשימה, האדנואידים גדלים, כיוון שהם מהווים חלק ממערכת החיסון. אם הם גדולים מדי, הם עלולים לגרום להפרעה במעבר האוויר ולכן לפעמים צריך להסיר אותם בניתוח.
אינהלציה
שאיפה של חומר (תרופה) לדרכי הנשימה דרך מכשיר מאייד, המייצר תרסיס של החומר. בדרך כלל ממליצים על אינהלציה, כאשר יש קושי נשימתי או קוצר נשימה. בדרך כלל נותנים בדרך זו מרחיבי סימפונות או סטרואידים.
אינהלצית אדרנלין
הטיפול התרופתי הניתן ע"י צוותי ALS לסטרידור במצב קשה שגורם למצוקה נשימתית משמעותית הוא אינהלציה של אדרנלין, האדרנלין בשאיפה גורם להתכווצות הרקמה הנפוחה זו שגורמת לסטרידור ומאפשרת לחולה לנשום בצורה טובה יותר
אירובנט
תרופה הניתנת גם היא באינהלציה במקרה של התקף אסטמה אך גם בחולי COPD בזמן התקף, התרופה גורמת לחסימה של מערכת הרוגע המערכת הפרא סימפטטית ובכך מונעת מהשרירים החלקים בסימפונות להתכווץ, בנוסף התרופה גורמת להפחתה בייצור ההפרשות הנוזליות בדרכי הנשימה, מתן התרופה באינהלציה משפיע בעיקר על מערכת הנשימה ולא מאפשר לתרופה השפעה על כל הגוף, היעילות במקרה של התקף אסטמה זה שהיא גם מונעת את התכווצות הספפונות וגם מונעת ייצירת הפרשות בדרכי הנשימה, תרופה זו בדרך כלל ניתנת יחד עם וונטולין.
אכיניצאה
צמח מרפא ששימש את האינדיאנים לטיפול בהכשות נחש. מקובל לשימוש ברפואה תומכת לזיהומים בדרכי הנשימה העליונות. אין מחקרים רפואיים מבוקרים המאשרים את יעילותו הרפואית של הצמח.
אסתמה (גנחת/קצרת)
הפרעה נשימתית דלקתית המאופיינת בהיצרות דרכי הנשימה, מלווה לעתים קרובות בצפצופים בזמן נשיפת האוויר ובשיעול. ההתקפים מופיעים לרוב בעקבות גירוי כגון: מחלה נגיפית, מאמץ ואלרגנים (עשן סיגריה, אבק). אנשים הסובלים מאסתמה סובלים לעתים קרובות גם מביטויים אחרים של רגישות יתר כגון נזלת אלרגית. הטיפולים כוללים מרחיבי סימפונות, נוגדי דלקת וסטרואידים. המחלה נפוצה מאוד בגיל הילדות.
ברונכיוליטיס
מחלה נגיפית של דרכי הנשימה. פגיעתה הקשה מורגשת בעיקר בקרב ילדים קטנים (עד גיל שנתיים), כאשר היא גורמת קוצר נשימה. לפעמים יש צורך באשפוז ותמיכה נשימתית. אצל מבוגרים, פגיעת הנגיף הרבה יותר קלה והוא גורם בדרך כלל רק להופעת נזלת.
דלקת באוזן התיכונה (אוטיטיס מדיה)
דלקת של חל האוזן התיכונה (פנימי לעור התוף), שכיחה בילדים בגיל טרום־חובה, לעתים קרובות היא סיבוך של מחלה נגיפית פשוטה. נפוצה יותר בקרב ילדים עם הגדלת אדנואידים או שקדים. סימנים מאפיינים: חום וכאבי אוזניים. אם החום לא גבוה והמצב הכללי טוב, אפשר לחכות עם טיפול אנטיביוטי.
דלקת סמפונות חריפה (ברונכיטיס אקוטית, ברונכיט)
דלקת בדרכי הנשימה העליונות המתבטאת בשיעול מוגלתי (שיעול עם ליחה), הרגשה כללית רעה, לפעמים יש גם חום ולפעמים יש גם צרידות ונזלת. לרוב נגרם על ידי נגיפים שונים. עובר לרוב מעצמו, ללא טיפול אנטיביוטי.
דלקת ריאות (פנוימוניה)
חיידק או נגיף חודרים לריאה דרך מחזור הדם וגורמים להופעת זיהום מקומי. המחלה לרוב קשה ומתבטאת בשיעול קשה, חום גבוה עם צמרמורת, ריבוי ליחה, לעתים כאבים בחזה, וקוצר נשימה. אצל ילדים המחלה מאופיינת גם בהקאות, כאבי בטן וחוסר תיאבון. לרוב צריך טיפול אנטיביוטי. במקרים קשים יש צורך באישפוז לצורך קבלת טיפול אנטיביוטי תוך-ורידי, תמיכה נשימתית ומתן נוזלים.
הדבקה
צורת המעבר של מחלה מאדם לאדם. למשל ההדבקה של השפעת והמחלות הוויראליות האחרות דמויות השפעת נעשית דרך טיפות באוויר, ונקראת "הדבקה טיפתית". כאשר אחד מבני המשפחה חולה, הקפידו שהחלון יהיה פתוח, תשתדלו לא להשתעל ולהתעטש אחד על השני והימנעו משימוש באותם כלי אוכל.
התקררות
לא מדובר בירידה של טמפרטורת הגוף, אלא בהידבקות בנגיפים שונים (וישנם יותר מ־200 כאלה) הגורמים נזלת, כאב ראש, שיעול, חום והרגשה כללית רעה. התקררות היא אחת ממחלות החורף הנפוצות ביותר, וכמעט אין מי שלוקה במחלה לפחות פעם אחת.
הרעלות בשאיפת עשן
אחד מהמקרים שעדיין קורים ובעיקר בחורף זה שאיפת עשן אם זה במקרה היותר טוב כשהדליקו חימום באמצעות תנור בייתי והצטבר פחמן חד חמצני בבית ואם זה במקרה הגרוע יותר של שריפה במקום סגור עם לכודים, מלבד הרעלת ציאניד ופחמן דו חמצני בשאיפת עשן יתכנו גם כוויות בדרכי הנשימה, כיום קיים טיפול תרופתי ברמת ה ALS להרעלת ציאנידים.
ויטמין C
ויטמין מסיס במים הפועל כנגד חמצון. בין היתר, הוויטמין דרוש לתגובה חיסונית תקינה של הגוף לזיהומים. ויטמין C מצוי ברוב הפירות והירקות: פרי הדר, עגבניות, תפוחי-אדמה וירקות עם עלים ירוקים. אין כל הוכחה שוויטמין C בכמויות גדולות מונע הצטננות.
וונטולין
תרופה המשפעלת את הרצפטורים מסוג ביתא 2 הניתנת בשאיפה במקרה של אסטמה, COPD, או אנאפילקסיס. התרופה גורמת להרפיית השריר החלק בדופן הסימפונות מקטין הפרשת ריר ובצקת ע"י עיכוב הפרשת היסטמין.
חיסון נגד שפעת
חיסון המורכב מנגיפי שפעת מומתים. תופעות הלוואי שלו נדירות ומזעריות וכוללות הרגשה כללית רעה דמוית שפעת וחום. כל שנה התרכיב משתנה מכיוון שהנגיפים עצמם משתנים.
חום
חום כשלעצמו אינו מחלה, אלא תסמין (סימפטום) והוא עדות לתהליך דלקתי כלשהו המתרחש בגוף. החום יכול להיות ביטוי ראשוני של עשרות מחלות בדרגות שונות שמרביתן ברוב המקרים, קלות וחולפות מעצמן .חום הגוף התקין נע בדרך כלל בין 38-36 מעלות צלזיוס. יש הבדל בגילים שונים ובמיקום מדידת החום. במבוגרים, חום הגוף בדרך כלל נמוך יותר בכחצי מעלה לעומת ילדים ואנשים צעירים, כמו כן חום הנמדד בפה, נמוך בכחצי מעלה לעומת חום הנמדד בחלחולת (רקטום). לכן, יש להתייחס לכל ערך מעל 37.5 מעלות צלזיוס בקבוצות אלה כעליית חום, אך חשוב להדגיש שבעיקר בילדים המספרים הלא כל כך גבוהים פחות רלוונטיים אלא יותר חשוב לראות כיצד הילד מגיב לחום.
טונסיליטיס (דלקת בגרון, דלקת בשקדים)
דלקת בשקדים, יכולה להיגרם בעקבות זיהום מחיידק או נגיף. החיידק השכיח שגורם לטונסיליטיס הוא סטרפטוקוק, ואז מחלת החורף הזאת מתאפיינת בחום גבוה, הגדלת בלוטות לימפה וכאבים בגרון. לעתים גם נגיפים שונים יכולים ליצור מאפיינים דומים דומה, ואז כאב הגרון בדרך כלל מלווה גם בנזלת, שיעול וצרידות. במקרה שהגורם הוא חיידקי, יש צורך בטיפול אנטיביוטי.
טיפות מי מלח לאף
מצוינות לטיפול בנזלת, גם לילדים. אין הגבלה בכמות ואין תופעות לוואי, היתרון הנוסף הוא שניתן להכין גם בבית ביחס של כפית מלח לכל כוס מים.
טיפות מקלות גודש באף
טיפות אף שמכילות חומרים המכווצים את כלי הדם ברירית האף ועל ידי כך מפחיתים את הגודש באף ואת הנזלת. לא כדאי לקחת את הטיפות הללו באופן רצוף יותר משלושה ימים, כיוון שהם עלולים לגרום לעיבוי כרוני של רירית האף ולנזלת כרונית.
מכייחים
חומרים המצויים בסירופים שונים ובכדורים המעודדים הוצאת ליחה ושיעול.
מכשיר אדים קרים
מכשיר המפזר אדים קרים ומקל על הנשימה. האדים הקרים גורמים לגירוי מינימלי של הסימפונות לעומת האוויר הרגיל. מומלץ לילדים עם דלקת בדרכי הנשימה העליונות אשר מחרחרים בנשימתם או מרבים להשתעל.
משטח גרון
לעיתים כאשר לא בטוחים מה גרם לדלקת הגרון, חיידק או נגיף, לוקחים דגימה מאזור השקדים בגרון ושולחים לבדיקה במעבדה. אם יש צמיחה של חיידק הסטרפטוקוק, החיידק שגורם לדלקת גרון ברוב המכריע של המקרים בהם מדובר בדלקת גרון חיידקית, צריך לקחת אנטיביוטיקה. אם לא הייתה צמיחה, כנראה שמדובר במחולל נגיפי, ואין צורך בטיפול אנטיביוטי.
נגיף (וירוס)
חומר גנטי המוקף במעטפת חלבונית, המתיישב בתוך תא ומשתמש בו למטרותיו ולהתרבותו. אנטיביוטיקה לא פועלת נגד הנגיפים. ישנם תכשירים ספציפיים המונעים את התרבות הנגיף, אם הם ניתנים בזמן.
נזלת
הנזלת היא חלק בלתי נפרד ממחלות החורף. מדובר במצב דלקתי של רירית האף, הגורם לגודש ברירית ולכן לנזלת. יכול להיגרם על ידי יותר מ- 200 נגיפים, מה שמסביר את ההידבקות הנשנית וחוזרת בנזלת (כל פעם הנזלת נגרמת בעקבות הידבקות בנגיף אחר).
נפחת (אמפיזמה)
מחלה בה שקי האוויר הזעירים בריאות מוגדלים וניזוקים, נוצרים חללים גדולים, וכתוצאה מכך קטן שטח הפנים לחילוף בין חמצן ופחמן דו-חמצני. נפחת קשה גורמת קוצר נשימה ואף למצב בו החולה תלוי בחמצן. המחלה קשורה לעישון ולנטייה גנטית. זיהומים כגון הצטננות פשוטה עלולים לגרום להתלקחות של המחלה.
סטרידור
קול הנשמע בזמן שאיפת אויר, נובע לרב מהיצרות דרכי הנשימה העליונים, לרוב בגלל דלקת נגיפית הנקראת CROUP סטרידור זו תופעה ולא מחלה או אבחנה. שכיח בילדים. הטיפול הזמין ביותר ולפעמים גם היעיל ביותר הוא לקרב את הילדים לחלון ולנשום אוויר קר, או לחילופין לפתוח את הדלת של המקפיא. אם הסטרידור מלווה גם בקוצר נשימה, ייתכן ויהיה צורך גם בטיפול תרופתי.
סטרפטוקוק
המחולל השכיח ביותר לדלקת גרון חיידקית. מדובר במשפחה של חיידקים, המתחלקים למספר קבוצות והמחולל של דלקת הגרון משתייך לקבוצה A. אנטיביוטיקה מסוג פניצילין יעילה מאד לחיסולו.
סינוסיטיס
דלקת של הקרומים הריריים במערות האף (הסינוסים). מתבטאת בכאב ראש, חום, החמרה בנזלת מוגלתית לעתים רק בנחיר אחד, או הימשכות נזלת מוגלתית או צמיגה למשך זמן רב. הכאבים האופייניים לסינוסיטיס מופיעים באזור המצח ועצמות הלחיים ומוחמרים במיוחד בעקבות התכופפות קדימה, לרוב סינוסיטיס הוא סיבוך המתפתח לאחר דלקת בדרכי הנשימה העליונות. פרופוליס – מוצר טבעי מן הכוורת. מקורו בשרף אשר אוספות הדבורים. מקובל לשימוש ברפואה תומכת לחיזוק המערכת החיסונית, ולמניעת מחלות חורף. אין מחקרים מבוקרים המאשרים את יעילותו.
פרכוסי חום
פרכוסי חום נגרמים כתוצאה מגירוי חשמלי במוח, והם מופיעים בזמן עליית חום. המאפיינים הבולטים של הפרכוסים הם תנועות קצביות של הגפיים או הקשחת שרירי הגוף. לעתים הילד עשוי לגלגל את עיניו, לאבד שליטה על הסוגרים ולהזיל ריר מהפה
צפצופים
קולות נשימה דמויי צפצוף הנשמעים על פני הריאות בסוף נשיפת האוויר, ונוצרים בגלל היצרות של דרכי האוויר כמו באסתמה, COPD, ובמקרים של אנאפילקסיס, לרוב מדובר בצפצופים אקספירטורים – כלומר בנשיפה, אך לעיתים במקרים חמורים ניתן לשמוע גם צפצופים בשאיפה.
שיעול
רפלקס של דרכי הנשימה, הנגרם בעקבות המצאות חלקיקים שונים המגרים את דרכי הנשימה. לעניינינו החורפי, השיעול נגרם מהיווצרות תגובה דלקתית באזור דרכי הנשימה או בעקבות גירוי של נזלת וליחה המגיעים לאזור.
שפעת
מחלה נגיפית חריפה (אך לא בהכרח מחלת חורף) הנגרמת על יד נגיפי המופילוס אינפלואנזה. לא כל הצטננות היא שפעת. אם יש לך רק נזלת, לקית בהצטננות פשוטה. השפעת מתאפיינת בחום גבוה, כאבי שרירים, שיעול יבש, הרגשה כללית רעה וכאבי ראש.
תרופה נגד שפעת
אם מדובר בשפעת (לא בהצטננות שנגרמת על ידי נגיף אחר שאינו נגיף האינפלואנזה, אפשר לקחת תרופה אנטי־נגיפית, המונעת את התרבות הנגיף ומקצרת את זמן המחלה. התרופה פועלת רק אם נלקחה ב־48 שעות הראשונות מפרוץ המחלה.
מקורות: אתר קופת חולים כללית מאת ד"ר דנה פלורנטין היא מומחית לרפואת משפחה בקבוצת כללית ומנהלת פורום בריאות המשפחה.
נוספו מספר ערכים הרלוונטיים לחובשים ע"י צוות אגף רפואה