מחלות חום ומחלות חורף

חום

מחלות חום ומחלות חורף

הפעם אנחנו נדבר על חום ומחלות חום בעיקר אופייניות לחורף, שימו לב כי לא בסמכות חובש לטפל בחום בשטח, אך אנו עלולים להתקל בבית בין בני המשפחה שלנו בחום או במחלות חורף כאלו ואחרות, ולעיתים שכנים או מטופלים רוצים להתייעץ בנושא ועם בוא החורף, ואיתו מחלות החום, רצינו לתת מידע בנושא.

הגדרת חום:
כל חום מעל 38 מעלות אף שנהוג לומר שטמפרטורת הגוף הנורמלית היא 37 מעלות צלזיוס, מדובר בערך חישובי ממוצע ולא בערך קבוע, מפני שאצל אדם בריא טמפרטורת הגוף עולה ויורדת במהלך היממה: בשעת הקימה בבוקר טמפרטורת הגוף היא הנמוכה ביותר, ובשעות אחרי הצהריים והערב היא הגבוהה ביותר.
יש להבין בראש ובראשונה שחום איננו מחלה. חום זה סימן ולא מחלה, הוא ביטוי של דלקת כלשהי בגוף, היכולה לנבוע ממספר גורמים. הסיבה השכיחה ביותר היא זיהומים ויראליים, אשר כנגד מרביתם ניתן לטפל באמצעות טיפול תומך, כי המערכת החיסונית שלנו יודעת בעצמה לטפל ברוב המוחלט של הוירוסים. כלומר, החום בפני עצמו אינו מחלה, אלא תגובת הגנה של הגוף כלפי תוקפים שונים, כמו נגיפים וחיידקים. חום הגוף מחזק את מערכות ההגנה של הגוף ומסייע להן להתגונן ולהשתלט על הפולש הזר.

הורדת חום:

הורדת חום במקרה של מחלות זיהומיות שונות איננה מסייעת באופן ישיר להחלמה או להשמדת הפולשים הזרים (הנגיפים, החיידקים), אבל מסייעת לשיפור ההרגשה הכללית בזמן מחלת החום.
האמצעים להורדת חום כוללים תרופות כמו אקמול ונורופן) או אמבטיית מים פושרים).

מתי חייבים ללכת לרופא?

אם החום הגבוה (מעל 38 מעלות) נמשך שלושה ימים ברציפות וכאשר מרגישים לא טוב.

האם חשוב לנוח בבית כשחולים?

כן, העבודה לא תברח, והמשאית של המדליות לא בדרך! כשחולים – מאוד חשוב לתת לגוף לנוח.
כי אם ממשיכים בשגרת החיים הרגילה, אפשר לסבך את המצב ובמקום להחלים כמו שצריך – להפוך לחולים יותר! למשל, הצטננות שלא זוכה להתייחסות הולמת (מנוחה ושתייה מרובה) עלולה להסתבך לדלקת ריאות. עם זאת גם לא צריך להיכנס להיסטריה מכל דליפת אף קטנה. הכי חשוב: ללכת עם התחושה שלך. אם את או אתה מרגישים חולשה, יש לכם חום גבוה וההרגשה הכללית רעה, עדיף להישאר בבית.

מחלות חורף:

מדוע הווירוסים והחיידקים הללו תוקפים דווקא בעונת החורף?, עונת החורף מאופיינת במקרים רבים של עליית חום, אך הטעות הרווחת היא לחשוב שהדבר קשור לקור השורר בחוץ, אין זה נכון! חום אינו נגרם כתוצאה מקור ושתיית מים קרים גם היא אינה גורמת לחום לעלות. הסיבה לעלייה בשכיחות מחלות החום בחורף היא התנהגותינו בחורף, מכיוון שבתגובה לקור השורר בחוץ אנו מרבים להימצא בחדרים סגורים ואף נועלים דלתות וחלונות. אנו נמצאים במשך זמן ממושך יותר בצפיפות עם אנשים אחרים ובעקבות זאת אנו יותר חשופים לוירוסים וחיידקים בעונה זו, ובאופן טבעי נגרמת הידבקות ברמה גבוהה יותר.

דלקת ריאות:

דלקת ריאות , נגרמת בדרך כלל מחיידקים ולעיתים גם מנגיפים. דלקת ריאות נגרמת כאשר נאדיות הריאה מתמלאים במוגלה. התסמינים תלויים בחלק הריאה שנפגע ובמידת האלימות של החיידקים או של הנגיפים – ובעמידותה של המערכת החיסונית. התסמינים האלה כוללים: שיעול עם כיח מוגלתי רב, כאבים בחזה, חום ולעיתים גם קוצר נשימה. דלקת ריאות מתחילה לרוב בברונכיט (דלקת הסימפונות).

האם יש דלקת ריאות ללא חום?
דלקת ריאות עשויה להתרחש גם ללא עלייה משמעותית בחום הגוף. ילדים רכים, קשישים, חולים במחלה כרונית ובעיקר חולי דיאליזה וחולים הנוטלים תרופות המטשטשות את העלייה בחום הגוף, כמו סטרואידים, אקמול, אספירין וכדומה, עלולים להיות חולים במחלה דלקתית או זיהומית ללא עלייה בחום הגוף.

מתי לחשוד?
אם מפתחים חום ממושך המלוּוה בכיח מוגלתי ובשיעול ממושך, בכאבים בחזה ובקוצר נשימה.

 

שפעת

מהי שפעת?

שפעת היא מחלת חום חריפה ולא נעימה, שהגורם לה הוא נגיף השפעת (Influenza Virus). המחלה מאופיינת בחום גבוה, בכאבי שרירים, בכאבי ראש, בשיעול, בנזלת, בחולשה ובהרגשה כללית רעה. ביטוייה חריפים יותר מהצטננות רגילה והיא עלולה להיות מלווה גם בכאבי גרון, בדלקת בלחמיות העיניים ובהגדלת קשרי הלימפה בצוואר.

מתי חולים בשפעת?
שפעת היא מחלה עונתית שכיחה מאוד, מידבקת מאוד, המתפרצת בעיקר בחודשי הסתיו המאוחרים והחורף.

 

הצטננות

מה זה?
הצטננות או נזלת – Common Cold) היא דלקת זיהומית נגיפית של דרכי הנשימה העליונות המתבטאת באף דולף, לפעמים בחום, לפעמים בכאב גרון, לפעמים בכאבי ראש, לפעמים בהתעטשויות ולפעמים בשילוב של כמה מהתסמינים האלה. חוץ מזה, ההרגשה הכללית רעה. להצטננות גורמים הרבה מאוד סוגים של נגיפים. המחלה נמשכת בדרך כלל בין ימים ספורים לשבוע.

מתי חולים בהצטננות?
בעיקר בעונות המעבר, אולם אפשר לחלות בה בכל עונות השנה.

האם זה מסוכן?
לרוב לא. ההצטננות חולפת לאחר כמה ימים, בדרך כלל ללא כל סיבוכים.

ממה נגרמת הצטננות?
ממאות סוגים וזנים של נגיפים שונים. דרך אגב, בעוד שהשפעת הרגה במהלך ההיסטוריה האנושית מאות מיליוני בני אדם (בעיקר תינוקות וקשישים), מהצטננות לרוב לא מתים, ושכיחות הסיבוכים בה נמוכה יותר.

דלקת גרון

מהי דלקת גרון?
דלקת גרון (Laringitis) היא מצב דלקתי של הלוע שנגרם מנגיפים או מחיידקים. ישנם שני סוגים של דלקת גרון: דלקת גרון חיידקית ודלקת גרון נגיפית. לדלקת גרון חיידקית גורם ברוב המקרים חיידק שנקרא סטרפטוקוק, והיא מתבטאת בכאבי גרון, בקשיי בליעה, בחום, בכאבי ראש ובכאבי שרירים.

לדלקת גרון נגיפית גורם מגוון רחב של נגיפים והיא מתבטאת בתחושת צריבה בגרון, בצרידות, בנזלת ובשיעול.

מתי חולים בדלקת גרון?
בעיקר בעונות המעבר ובחורף.

האם זה מסוכן?
דלקת גרון נגיפית אינה מסוכנת ולרוב חולפת מעצמה. דלקת גרון חיידקית, שאינה מטופלת, עלולה להתפתח לדלקת גרון חריפה ולגרום במקרים נדירים לסיבוך הנקרא קדחת שיגרון, המתבטאת בפגיעה במפרקים, בלב ואף במוח. לכן יש חשיבות לטיפול. טיפול אנטיביוטי מונע את הסיבוך.

כיצד נעשית האבחנה?
האבחנה נעשית לרוב באמצעות בדיקה גופנית של הרופא. הוא יסתכל בלוע ("תפתח פה גדול…") ויחפש נוכחות של מוגלה או של אודם קל על פני השקדים. הממצאים האלה, בצירוף התסמינים שהתפתחו אצלך, מכוונים את הרופא לאבחנה. נוכחות של מוגלה על פני השקדים בצירוף חום גבוה אך ללא נזלת, ללא שיעול וללא צרידות מצביעה על זיהום חיידקי. במקרים של ספק ניתן לקחת משטח מהלוע ולשלוח אותו לתרבית במעבדה או לבצע משטח גרון מהיר ולקבל תשובה מיידית.
שתו חם, תנוחו, תאווררו את הבית כשמתאפשר לכם.

חטאו את הציוד שלכם בין מטופלים, והחליפו בגדים בסיום משמרת אמבולנס ותדאגו שיהיה לכם טישו בכיס למקרה שתתקררו.

 

 


בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה

צרו קשר >

בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה