מה זה אלרגיה?

מה זה אלרגיה?

02/01/2018

אז מה זה אלרגיה?

עונת האביב בפתח ואתה גל האלרגיות הראשון חשוב שנכיר מעט מהמנגנונים המעניינים של התגובות האלרגיות בגופינו, תגובת אלרגיה מכונה גם "רגישות יתר" היא תגובה לא רצונית של מערכת החיסון לחומרים שונים שבדרך כלל לא מזיק, שני מושגים חשובים על מנת שנבין קצת ממה שקורה באלרגיה ובעיקר ממה שקורה בתגובה אנפילקטית.

למידע על אלרגיה ואי סבילות לחלב ומוצריו לחץ כאן 

 

אנטיגנים

חומר חלבוני שלא נמצא דרך קבע בגוף אבל ברגע של חשיפת הגוף אליו וזיהויו כגורם שעלול לסכן הגוף מפתח נגדו "נוגדנים" המותאמים לצורה ולמבנה שלו.

נוגדנים

קולטנים לאנטיגנים, בעצם כאשר הגוף נחשף לחלבון הזה שנקרא "אנטיגן" הנוגדנים מתחילים לעבוד ולהפעיל את מערכת החיסון נגד אותו חלבון שניכנס (לדוגמא: אכלתי עגבנייה הבוקר, למרות שהיו עליה המון אנטיגנים לא הייתה שום השפעה על הגוף, לעומת זאת חברי אכל בוטנים ואצלו ידוע שמערכת החיסון פיתחה נוגדנים לבוטנים, מערכת החיסון שלו התעוררה בעקבות חיבור האנטיגן עם הנוגדן ובכך הופעלה תגובת רגישות ייתר).

במצב נורמלי מערכת החיסון שכוללת נוגדנים, תאי דם לבנים, תאי מאסט, חלבונים ועוד, מגינה על הגוף מכל מיני חומרים זרים שלא יכנסו לגוף ולא ישפיעו עליו, ישנם חלק מהאנשים שהמערכת מגינה ייתר על המידה והמערכת החיסונית שלהם מגיבה בקלות יותר, ובמהירות יותר לאנטיגנים מסוימים – עבורם האנטיגנים מכונים "אלרגנים" חשיפה לאלרגנים מעוררת תגובה אלרגית והמערכת מתחילה לעבוד.

ישנם מס' דרכי חשיפה לאלרגנים:

  • בספיגה דרך העור – כמו מגע עם תכשירים מסוימים, בעלי חיים, פרוות ועוד
  • בשאיפה – כמו אבק, אבקנים, עשן, בשמם וריחות חזקים.
  • באכילה – כמו אלרגיה לפולים, לבוטנים, שומשום, חלב ועוד…
  • בהזרקה – כמו רגישות ליוד, לתרופות המכילות לקטוז ועוד

חשיפה ראשונה:

ברוב התגובות האלרגיות ברגע שאדם נחשף לראשונה ל"אלרגן" (חלבון המעורר תגובה אלרגית) מערכת החיסון "לומדת אותו" ומזהה אותו כחומר לא רצוי, הזיהוי עצמו מתבטא ביצירת "אימונו גלובולין E" (ige) שהם נוגדנים מיוחדים שנוצרים ונצמדים לתאים הלבנים ולתאי המאסט בדם, ולכן לרוב חשפה ראשונה לא גורמת לסימנים וסימפטומים, אולם לעיתים ניתן לראות סימני אלרגיה קלים כמו אודם ופריחה מקומית וכ"ו

חשיפה שניה:

לאחר שנוצרו "אימונוגלובלינים" על תאי הדם וישנה חשיפה נוספת, כלומר נכנסו שוב אותם האלרגנים, הם נצמדים לנוגדנים שעל התאים וגורמים להפרשה של חומרים שונים כמו היסטמין, פרוסטאגלנדינים, ולויקוטריאנים, שהם בעצם גורמים לכל תגובות האלרגיה הידועות כמו פריחה, נפיחות, בחילות הקאות ועוד

רוב התגובות האלרגיות הן קלות יחסית ומתבטאות לרוב בעיניים דומעות ומגורות, נזלת (לרוב שקופה – אנמנזה), עיטוש, פריחה בעור, נפיחות בעור, בנוסף אצל חולי אסטמה תגובה אלרגית יכולה לעורר התקף. יש קשר גנטי / תורשתי באלרגיה ולכן חשוב לברר האם יש אלרגיה ידועה במשפחה.

אחד הגורמים המרכזיים לתופעות האלרגיה זה ההיסטמין, חשיפת תאי המאסט לאלרגנים גורמת להם לשחרר היסטמין למחזור הדם הגורמות לתגובה דלקתית בגוף ולכיווץ רקמת השריר החלק. ההיסטמין שולט גם על ייצור חומצת המעי ויכול לשמש כמוליך עצבי במערכת העצבים המרכזית. כמו כן, להיסטמין תפקיד מרכזי בשינה- עם ירידתו בדם, תשישות הגוף והעייפות גוברים ולכן תרופות מסוג אנטי-היסטמין עשויות לגרום לישנוניות.

 

בגוף ישנם 3 סוגי קולטנים להיסטמין במקומות שונים בגוף:

  • H1– קולטנים הנמצאים על דפנות השרירים החלקים, ברגע שיש גירוי ע"י היסטמין נוצר מצב של הרפיית השרירים החלקים, הרפיה זו גורמת להרחבת כלי הדם, גם כלי הדם שסביב לסמפונות בריאות מתרחבים וזה גורם לכיווץ דרכי הנשימה ע"י הקטנת קוטר הסמפונות.
  • H2 – קשור בעיקר לבקרה על ייצור חומצת המעי. גירוי ע"י היסמין עלול לגרום לעוררות במערכת העיכול ולהקאות.
  • H3 – גורם להפרשה מופחתת של המוליכים העצביים: היסטמין, אצטילכולין, נוראפינפרין וסרוטונין, ולכן עלול לגרום לעוררות ייתר במקרה של אלרגיה.

ישנם מס' סוגי אלרגיה במנגנונים שונים:

אלרגיה עונתית

נובעות מהיחשפות לחומרים הנישאים באוויר כמו אבקני פרחים שמופיעים רק בעונות מסוימות בשנה, אלרגיות עונתיות הן תופעות נפוצות שמתרחשות רק בחלק מסוים בשנה במיוחד בחודשי האביב אך גם בחורף ובסתיו. ההשפעה באלרגיה זו תהיה בעיקר ברקמה המרפדת את פנים האף ולכן נראה את הנזלת המרובה והדמעות.

אלרגיה רב שנתית

נובעות מהיחשפות לחומרים הנישאים באוויר כמו אבק הבית. נבגי פטריות ועובש, סיבי אריג, קשקשי חיות, קרדית אבק הבית, חלקי חרקים (כן …יש כאלו באוויר שאנחנו נושמים). גם אלרגיות רב שנתיות משפיעות בעיקר על רירית האף וגורמת לנזלת מרובה דמעות ועוד.

אלרגיה למזון ותרופות

הרבה מזונות שונים מעוררים תגובות אלרגיות, בעיקר בהקשר של אגוזים מסוימים, בוטנים, דגים, חלב, ביצים, חיטה, סויה ועוד לעיתים אלרגיה למזון יכולה להגיע עד כדי "תגובה אנפילקטית". אלרגיות למזון יכולות להתחיל עוד בתקופת הינקות והן נפוצות בעיקר אצל ילדים שגם הוריהם סובלים מאלרגיות.

אלרגיה פיזית

אלרגיה זו נבדלת מתגובות אחרות בכך שהגורם לעוררות של ההתקף הוא גורם פיזי כמו קור, שמש, חום, פציעה קלה, ועוד. אצל אנשים מסוימים התסמינים מופיעים רק בתגובה לגירוי פיזי ואילו אצל אחרים הסובלים מאלרגיות אחרות גירוי פיזי עלול להחמיר את ההתקף. (ההסבר הפיזיולוגי קצת לא ברור, לפי אחד ההסברים הגירוי הפיזי גורם לשינוי של אחד החלבונים בעור, ואילו מערכת החיסון מזהה אותו כחלבון זר)

סימנים וסימפטומים

באלרגיה לרוב מדובר בסימנים קלים יחסית כמו עיטוש, דמע, בחילות, הקאות, פריחה על העור עוררות ייתר ועוד חשוב לזכור כי ככל שהסימנים מגיעים מהר יותר ובעוצמה גבוהה יותר כך יש חשש להתקף מסכן חיים, חשוב לזכור כי בהתקף אלרגיה יש מעורבות של מערכת אחת מתוך כלל מערכות הגוף שנפגעו, אולם במידה ויופיעו סימנים וסימפטומים ביותר מ 2 מערכות סביר להניח שמדובר בהתקף מסכן חיים – תגובה אנפילקטית.

 

טיפול באלרגיההטיפול באלרגיה כולל בעיקר טיפול תומך כמו נוזלים וחמצן במידת הצורך, ברמת בית החולים ניתן להשתמש באנטי היסטמין, סטרואידים ועוד

לנו כחובשים חשוב לברר באנמנזה את חומרת ההתקף ע"פ:

  • כמה זמן עבר מהחשיפה?
  • האם זו הפעם הראשונה?
  • האם יש אלרגיה ידועה במשפחה?
  • מה היו הטיפולים בעבר?
  • במה בדיוק מתבטא ההתקף?
  • בכדי לברר האם אנחנו עדין בהתקף אלרגיה או שזה עובר לתגובה אנפילקטית.

 


בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה

צרו קשר >

 

 

בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה