יחידת חוס"ן איחוד הצלה

יחידת חוס"ן מטפלים בפיגוע בירושלים

יחידת חוס"ן איחוד הצלה  – סיפור מעורר השראה + טיפים פרקטיים.

בשעות המוקדמות של הבוקר לפני כשבוע, יחידת חוס"ן של איחוד הצלה הוקפצה על ידי אחד מהכוננים למקרה של החייאה במרכז הארץ.

 

הכונן ועוד אנשי רפואה היו באמצע החייאה על אישה, כאשר בעלה וילדיה עומדים מן הצד ורואים את הנעשה, תוך 10 דקות צוות של 3 כוננים מיחידת חוס"ן הגיעו למקום במטרה לברר ולאמוד את הצרכים הפסיכולוגיים והסוציאליים של בני השפחה שנחשפו זה הרגע למחזה האימה באם המשפחה, בכדי להבין איך ובמה הם יכולים לעזור להם. הם הבחינו מיד כי בעלה של החולה נמצא במצב של מצוקה נפשית חמורה, הוא צעק ללא שליטה, והיה מבולבל לחלוטין. הוא לא היה מסוגל להכיל את האסון הנורא שהתפתח מול עיניו בצורה כל כך מהירה ולא צפויה, והוא לא היה מסוגל להיות הדמות המרגיעה והתומכת בשביל ילדיו באותו רגע, למרות ששאר בני המשפחה הסתכלו אליו בניסיון לקבל ממנו כוח על מנת להתמודד עם המצב. אחד מכונני יחידת חוס"ן ניגש אליו ובמיומנות ומקצועיות הראויים להערכה החל לדבר איתו ולהעניק לו טיפול במטרה לייצב אותו ולהחזיר אותו לקרקע, כאשר למעשה הוא חזר "תוך הרגע" בכדי שהוא יוכל  להצטרף אל המשפחה שלו בזמן הקריטי הזה בו הם כל כך היו צריכים אותו. באותו הזמן שני הכוננים האחרים ניגשו אל הילדים הבוגרים והיוו בשבילם נוכחות מרגיעה ומסייעת. הם סייעו להם והדריכו אותם בשעה הכול כך טראגית.
החובשים ואנשי הרפואה שהיו במקום נאלצו לבסוף להפסיק את פעולות ההחייאה, ולקבוע את מותה של האישה. בנקודת הזמן הזאת, המשפחה הגיבה בהתפרצות רגשית נוראית, כונני החוס"ן היו שם בכדי לעזור להם לספוג את המכה הנוראה ולעבוד יחד כמשפחה בכדי לתמוך אחד בשני. הם גם סייעו לבעל לזהות ולטפל במה שמצריך טיפול מיידי,  לעשות חלוקת תפקידים, לתכנן את ההלוויה, להודיע לבני משפחה נוספים וכו', לאחר כשעתיים הזירה נרגעה פחות או יותר. הכוננים שלנו סייעו למשפחה לבנות רשת מסייעת איתנה מתוך בני המשפחה והקהילה, וכעת הם הרגישו כי הגיע הזמן להתקפל ולומר שלום. כאשר הם עמדו לצאת הבעל ניגש לאחד הכוננים ונתן לו חיבוק מאוד ארוך, הוא הודה לו מכל הלב על הזמן והסיוע שהם העניקו להם לכל אורך החוויה הקשה אותה הם הרגע חוו.

***הסיפור הזה הוא רק אחד מני רבות שיחידת חוס"ן נקראת אליהם כל שבוע לכל אורך ורוחב הארץ, ובכל מקרה אליו הם נקראים הם מגיעים, ועושים.

במאמר קצר זה נציג שלשה דברים פשוטים שכל אחד יכול לעשות, בשביל לעזור למישהו שעובר אירוע טראומתי:

  • הסתכל – תסתכל על המצב של האדם הזקוק לעזרתך, תנסה לחשוב מה הם הצרכים הכי חיוניים ומידיים שלו, אלו משאבים חסרים לו בכדי שהוא יוכל להתמודד עם הטראומה בצורה יותר טובה?
  • הקשב –  בצורה אמפאתית ומתחשבת, הסתכל על הדברים מנקודת המבט שלו ולא שלך, בקש ממנו לבנות רשימה של הצרכים  הכי מידיים וחיוניים שלו, ואיך הוא חושב שאחרים יוכלו לעזור לו להקל עליו קצת את המצב.
  • קישור – אחרי שכבר עברת על שלבי ההסתכלות וההקשבה, אמורה להיות לך הבנה כל שהיא מה הם הצרכים / דאגות / חוסרים של הבן אדם. הצעד האחרון שאתם צריכים לעשות הוא לחשוב איך אתם יכול לקשר בין הבן אדם לבין הצרכים הנ"ל, או איך לקשר אותם עם מישהו שיש לו את ההכשרה והמשאבים בכדי לעזור לו עם הנ"ל.

 

כלי עזר: סווגו את הצרכים של אנשים לקטגוריות הבאות:

מה הם הצרכים הפרקטיים של הבן אדם? דוגמא: בן אדם אמר לכם שהוא צריך מישהו שישמור על הילדים שלו כדי שהוא יוכל לטפל בדברים הקשורים לטראומה. דוגמא לצורך פרקטי, המצריך פתרון פרקטי, – לבדוק איתו על מי מהשכנים או בני המשפחה הוא סומך על מנת שיסייעו לו, וליצור קשר עם אותו גורם על מנת שאכן הוא יקבל את העזרה המיידית.

מה הם הצרכים הפיזיים של הבן אדם? דוגמא: אתם שמים לב שאדם שחווה טראומה לא ישן כבר יומיים, אתם יכולים לנסות לעזור לו לארגן סידור עם בן משפחה אחר או שכן שייקחו על עצמם חלק מהאחריויות, וככה לאפשר לו לנוח קצת.

מה הם הצרכים הסוציאליים של הבן אדם? דוגמא: שאדם שחווה טראומה נמצא לבד לגמרי, ואתם מרגישים שייתכן וזה יסייע לו אם הוא ישתף חבר טוב במה שהוא עובר. שאלו אותו אם הוא גם מרגיש כך, והאם הוא חושב שזה יהווה לו תמיכה.

מה הם הצרכים הפסיכולוגיים של הבן אדם? דוגמא: הבן אדם עצוב בצורה קיצונית עד שזה מפריע לו בתפקוד היומי ואפילו למלא את התפקידים הבסיסיים שלו לוקח לו זמן. אולי אתם יכולים לקשר אותו עם מישהו שמסוגל לעזור לו בעניין, או אולי אתם יכולים לדבר עם הבן אדם ולבקש ממנו לחשוב על דברים שהוא יכול לעשות בשביל עצמו שיכולו לסייע לו להתמודד ולתפקד בצורה יותר יעילה.

 

 


בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה

צרו קשר >

בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה