הכנות לחג הפסח – הסכנות, הפגיעות, הטיפול ואיך להימנע

הכנות לחג הפסח – הסכנות, הפגיעות, הטיפול ואיך להימנע

16/04/2024

חג הפסח כבר ממש בפתח, הניקיונות בעיצומם והבית נראה כאילו עברה עליו סופה וטרם שוקם…

רהיטים זזים, קופסאות צבע נפתחות, קירות נצבעים, חומרי הניקוי חוגגים וכל פריטי הארכיון שיש בבית, כולל תרופות, חומרי הדברה, חלקי לגו, סוללות וכו׳, יוצאים ממחבואם ולא פעם נשארים גלויים, פתוחים ונגישים.

כאנשי רפואת חירום, אנו מוכנים לתת מענה מקצועי לכל אירוע, בכל רגע נתון. ובכדי שנוכל לעשות זאת עבורנו ועבור מטופלים, חשוב שנזכיר לעצמנו את הסכנות והכללים גם אם נראה לנו שהם ידועים וברורים.

 

קהל הנפגעים העיקרי בימים אלו, הם ילדינו הרכים, השוהים בחופשה מלימודים וגני הילדים. אנחנו מאוד עסוקים והם מאוד פנויים, להסתקרן, להתרגש, להתנסות במה שנקרה בדרכם ונמצא בהישג ידם. תזוזות של דברים בבית, הריחות, החומרים המסקרנים, מושכים את תשומת ליבם ומפתים אותם, לפתוח, להריח, לשפוך, לגעת ואף לטעום.

 

חשוב לציין, כי טעויות מתרחשות לא רק קרב הילדים וגם אנו המבוגרים, לא פעם חושפים עצמינו לסיכונים הטמונים בחומרים שאנחנו לא לגמרי מכירים או רק חושבים שאנחנו כן מכירים.

 

באיגרת זו, נחדד ונזכיר את הסכנות, "התאונות" והפגיעות העלולות להתרחש במהלך ימי ההיערכות לחג וכפועל יוצא מהלכותיו ומנהגיו, את הדרכים להימנע מפגיעות אלו ואת דרכי הטיפול במצב בו הן בכל זאת מתרחשות.

 

הרעלת בליעה

הרעלה הנגרמת כאשר חומר רעיל/כימי כגון חומרי ניקוי, ריסוס, צבעים, חומצות, תרופות וחומרים אחרים, נכנסים אל גופנו בדרך של בליעה/שתיה.

כניסה של חומרים כימיים, חומצות ובסיסים, מסבים נזק בצורת כוויה לאורך מסלול הכניסה שלהם לגוף. קרי, החל מהשפתיים, חלל הפה, הלוע, ויורד מטה לכיוון הוושט והמשכה של מערכת העיכול.

הסכנות יכולות לנוע החל מכוויות מזדהמות בנתיב המעבר של החומר ועד לגרימה של כוויות היוצרות בצקות קשות בחלל הפה ובחלקה העליון של מערכת הנשימה ו/או חורים בדפנות הוושט ומערכת העיכול.

 

עשה במצבי הרעלת בליעה

שטיפת הפה במים על מנת למנוע את המשך הפגיעה בריריות הפה וספיגת החומר דרכן.

A – הערכת נתיב אוויר בדגש על התרשמות מהיווצרות של נזק הנוגע לדרכי הנשימה אשר יכול לבוא ליידי ביטוי בצרידות, שיעול ותחושת קוצר נשימה.

B – הערכה של קצב, אופי, איכות הנשימה, כיחלון (פריפרי/מרכזי) וסטורציה. במידת הצורך יש להתערב במתן חמצן או סיוע ותמיכה נשימתית.

C – הערכת דופק ול"ד, התרשמות מצבע, טמפ' ולחות העור – במצבים של חוסר יציבות המודינאמית (ל"ד נמוך מ – 90 סיסטולי), יש להתערב במתן נוזלים, השכבה והגבהת רגליים.

יש להתרשם ולעקוב אחר מהירות וסדירות קצב הלב מכיוון שחלק מהחומרים עלולים לגרום לאי סדירות, האטה או האצה של קצב הלב.

D – יש לבצע הערכות חוזרות של מצב ההכרה ותפקוד נויירולוגי ולהיות מודעים לכך שחומרים מסוימים עלולים לגרום לירידה במצב ההכרה ואף לפרכוסים.

יש להעריך את סוג החומר והיקף החשיפה – יש לנסות להעריך את כמות החומר שנבלעה, מועד הבליעה והזמן שחלף.

הגישה הטיפולית בביה"ח תשתנה בהתאם למשך הזמן אשר חלף מרגע הבליעה. ככל שהמטופל מגיע לביה"ח בסמוך לבליעה, הגישה הטיפולית תהיה לנסות ו"להוציא" את החומר מתוך הקיבה באמצעות "זונדה". בפרקי זמן ארוכים יותר, ייעשה שימוש בבליעת חומר הנקרא פחם פעיל אשר סופג את החומר במערכת העיכול ובכך מנטרל את פעילותו וככל שנתרחק ממועד הבליעה ונראה השפעה מערכתית של החומר על הגוף כגון שינויים בקצב הלב, פגיעה ביציבות המודינאמית וכו', הטיפול יהיה באמצעות תמיכה תרופתית בסימפטומים, במקביל למתן נוזלים ומשתנים לצורך סיוע לגוף בפינוי החומר דרך מערכת הכליות והשתן.

ככל והדבר ניתן, יש לקחת את בקבוק החומר הרעיל עם תווית הרכיבים לבית החולים – אין להתעכב באיתור הבקבוק או מקור החומר במידה ואינו זמין מיידית.

 

לאחר הזעקת גורם החירום המתאים (BLS/ALS), יש ליצור קשר עם המרכז הארצי להרעלות בבי"ח רמב"ם בטלפון 04-7771900 אשר נותן מענה למצבי חירום הנוגעים להרעלות 24 שעות ביממה בכל ימות השבוע.

 

אל תעשה במצבי הרעלת בליעה

אין לגרום להקאה – חומר שגרם לצריבה/כוויות בדרכו אל תוך הגוף, יחזור ויגרום לצריבה וכוויות נוספות בדרכו החוצה. בנוסף, גרימת הקאה מייצרת סיכון לגרימת אספירציה ולנזק כוויתי לדרכי הנשימה העליונות והתחתונות.

אין לתת מים בכמויות מתוך כוונה "לדלל" את החומר שנבלע – אין לנו מידע מספיק על החומרים בכדי שנוכל להבין מה תהיה הריאקציה שלהם עם מפגש של מים בתוך הקיבה. מה גם שהעמסה של מים עלולה אף היא להביא להקאה שסכנותיה כנ"ל.

 

חנק / בליעה של גוף זר

כאמור, חג הפסח הוא חג של שינוי, ריענון ועיצוב הבית מחדש. רהיטים הזזים ממקומם וחושפים פינות מאובקות עם "אוצרות" כגון תרופות, חלקי משחקים, מטבעות, סוללות ושאר פריטים שמציאתם על ידי פעוטות זוחלים עלולה להסתיים בהכנסתם לפה ומשם הדרך לחנק או בליעה שלהם, קצרה מאוד. חנק הוא מצב בו גוף זר נשאף או נתקע בדרכי הנשימה העליונות וחוסם אותן בצורה לאה או חלקית. בילדים, גם היתקעות של הגוף הזר באזור הלוע התחתון, בקרבת הכניסה לדרכי הנשימה, יכולה לחסום את מעבר האוויר באופן חלקי או מלא.

חנק חלקי מזוהה על ידי כך שהמטופל מדבר, משתעל, משמיע קולות – במצבים אלו, יש לעודד את המטופל להשתעל (מילולית בלבד) ולספק חמצן במידת הצורך.

חנק מלא מזוהה על ידי כך שהמטופל לא משמיע כל קול, בד"כ יאחז בצווארו, פניו יאדימו ובהמשך יכחילו עד שיגיע למצב של אובדן הכרה ובהיעדר טיפול מתאים לאבדן הדופק ומוות – במצבים אלו, ככל שהמטופל עדיין בהכרה – נבצע לחיצות ברום הבטן למבוגרים וילדים מעל גיל שנה ושילוב של טפיחות בין השכמות ולחיצות המרכז החזה לתינוקות מתחת לגיל שנה.

במטופל שאינו בהכרה – יש לבצע פעולות החייאה וסריקות חוזרות של חלל הפה לאיתור הגוף הזר.

בליעת גוף זר – עלולה לגרום לסיבוכים קשים כגון כוויות כימיות במערכת העיכול כתוצאה מבליעת סוללות והתפרקותן בתוך הגוף, ניקוב של דרכי העיכול התחתונות בבליעה של חפצים חדים כגון סיכות למיניהן וחסימת מעיים בבליעת חפצים אשר במהלך דרכם במעי, נתקעים ויוצרים חסימה.

הטיפול ברמת השטח יהיה טיפול סימפטומטי תומך באמצעות תמיכה ב . ABC

הטיפול הדפניטיבי בגוף הזר והשלכותיו יהיה בביה"ח.

 

פגיעה בעיניים

חשיפה לחומרי ניקוי שונים עלולה לגרום לגירו העיניים ולפגיעה בהן, אם בעקבות מגע פיזי או בעקבות כניסה של אדי החומר לעיניים.

סכנות כתוצאה מחשיפת העיניים לחומרים אלו  כוללות פגיעה בראיה, נזק לרקמת העין

ובמקרים קיצוניים גם עיוורון ונזק בלתי הפיך.

טיפול מוקדם ונכון ככל האפשר, יכול למנוע חלק מהפגיעות ויכלול הרחקה מהגורם ע"י הוצאת המטופל למקום פתוח ומאוורר, שטיפה של העניים במים זורמים למשך מס' דקות ופינוי לביה"ח כשפרטי החומר הפוגע מצויים ברשותנו, ככל הניתן.

 

כוויות חום

מצוות החג כוללות בתוכן פעולות הנסמכות על שימוש במים רותחים בהגעלת כלים למשל ואש גלויה בשריפת חמץ ואפיית מצות.

 

עשה במצבי כוויות חום

הפשטת מקום הכוויה תוך הימנעות מתלישת בגד שנדבק אל הגוף, הסרת תכשיטים, שטיפת המקום במים זורמים בטמפרטורת חדר למשך כ 10 דקות לפחות, על מנת לקרר את המקום ולהפסיק את תהליך הכוויה וחריכת העור והרקמות שמתחתיו. בכוויות קלות, אשר אינן כוללות שלפוחיות וקילוף של העור (דרגה א'), המטופל יכול למרוח משחה ייעודית, המאושרת ע"י משרד הבריאות לטיפול בכוויות קלות כגון אלוורה, ביאפין וכו'. בכוויות קשות יותר, יש לכסות את  המקום בחבישה סטרילית אשר תמנע כניסה של זיהום. עלינו לוודא כי החבישה תישאר רטובה כל הזמן במים סטריליים (סליין) בכדי למנוע הידבקות שלה לעור המטופל.

 

אל תעשה בכוויות חום

אין לתלוש בדים ותכשיטים שכבר נדבקו אל מקום הכוויה.

בקירור מקום הכוויה – אין לקרר במים קרים מאוד, מי קרח וכדו' בשל חשש מגרימת נזק קשה יותר לרקמות.

שימוש בתרופות סבתא – אין לשים על כוויה כל חומר הנכלל במסגרת "תרופות סבתא" מחשש עיקרי לזיהום.

 

כוויות כימיות

במהלך הניקיונות לפסח משתמשים לעיתים בחומרי ניקוי כימיים חזקים במיוחד, אשר בהגעתם למגע עם העור, עלולים לגרום לכוויות קלות עד קשות.

במקרה של חשיפה לחומר כימי והיווצרות של כוויה, יש לשטוף את המקום בעזרת מים זורמים בלבד!!!! אין לשים על מקום הכוויה כל חומר אחר או משחות לטיפול בכוויות מכל סוג, בשל החשש לתגובה חמורה העלולה להיווצר כתוצאה ממפגש בין שני החומרים. לאחר השטיפה, בהתאם לחומרת הפגיעה, יש להעביר את הנפגע לקבלת טיפול רפואי.

 

כוויות שאיפה ושאיפת חומרים

חומרי ניקיון כימיים לבדם או בשילוב עם חומר כימי אחר, עלולים ליצור תגובה אשר תגרום לעננה של אדי החומר. שאיפה של אדים אלו עלולה לגרום לכוויות בחלל הפה, האף ודרכי הנשימה ולפגיעה מערכתית כתוצאה משאיפת החומר והתפזרותו בגוף דרך מערכת הנשימה.

הטיפול יכלול הרחקה מהגורם ע"י הוצאת המטופל למקום פתוח ומאוורר.

יש לבצע הערכות חוזרות של ABC בדגש על הערכה נשימתית מלאה הכוללת את קצב, מהירות ואיכות הנשימה, קולות נלווים לנשימה (צפצופים, צרידות, שיעול) היכולים להעיד על היווצרות תהליך של חסימה בדרכי הנשימה, סימני מצוקה נשימתית, כיחלון (פריפרי או מרכזי) וסטורציה.

במידת הצורך, יש לתמוך במטופל באמצעות מתן חמצן, סיוע נשימתי או הנשמה, ולהזעיק צוות ALS לצורך פינוי לביה"ח תוך שמירה על ABC ומתן טיפול תרופתי.

זכרו כי מטופלים הסובלים מאסטמה/COPD עלולים לפתח תגובה נשימתית חריפה מחשיפה לכמות קטנה של אדי חומר.

 

אחרי שרעננו את מה שצריך ואסור לעשות בכל אחת מהפגיעות, חייבים לציין את הטיפול הנכון והטוב ביותר:   מ נ י ע ה !!!

  • שומרים תרופות, חומרי ניקוי וחומרי הדברה במקום גבוה ונעול ומחזירים למקום מיד אחרי השימוש!
  • שומרים חומרים באריזה מקורית – אחרסון של חומרי ניקוי והדברה באריזות אוכל ומשקה עלול להטעות!
  • לא מציגים תרופות וויטמינים כממתקים!
  • נמנעים מלערבב חומרים כימיים!
  • מרחיקים ילדים ממקום הגעלת כלים ושריפת חמץ!
  • מרחיקים ילדים מאזור הבישול ולא מחזיקים תינוק על הידיים בזמן בישול!
  • יש להרחיק תבשילים חמים מקצה השיש ואין להניח סירים חמים על הריצפה!
  • העדפת הלהבות האחוריות בכיריים וכיוון ידיות כלפי הקיר!
  • מנקים ואוספים כל פריט קטן הנמצא בהישג ידם של הילדים!

בתפילה לשובם המהיר של כל החטופים

שיהיה לכולנו חג פסח שמח, כשר ובטוח

אגף רפואה – איחוד הצלה

 

 

 

בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה