האפליקציה שתציל ממוות

מחוסר הכרה

אירוע טראומתי בעברו של בני צבירן ומפגש אקראי עם אלי ביר, נשיא ומייסד 'איחוד הצלה', הוביל ליצירת האפליקציה EZ CPR, שיכולה להציל חיים בזמן אמת. " עשינו הרבה על מנת להנגיש את נושא ההחייאה. הזמן הוא קריטי ויקר וככל שיותר אנשים יוכלו לדעת מה לעשות – יותר אנשים ינצלו"

 

זה היה יום מלא קסם ואיש מהמשתתפים בו לא העלה בדעתו שיום כזה עלול להסתיים באירוע טראגי שכל אחד מהמשתתפים בו ממשיך לסחוב גם כיום, 4 שנים אחרי אותו יום. הם היו קבוצה של זוגות, חברים ותיקים שיצאו לטייל ב"חוצה ישראל" באזור ירושלים. "זה היה יום מדהים, טיילנו, שוחחנו, צחקנו. כבר היינו לקראת סוף המסלול, כמה מאות מטרים מהמכוניות שלנו, פתאום אחד החברים נפל ונשכב על גבו. היינו בטוחים שהוא מתלוצץ איתנו", מספר בני צבירן (60), שהשתתף באותו טיול.

אבל החבר היקר לא התבדח, ושערותיו של צבירן סומרות כשהוא נזכר ומתאר את המשך האירוע. "התברר שהוא היה בעיצומו של אירוע לב, אחד החברים שהוא רופא, ביחד עם המדריך ששכרנו, ניסו לבצע בו החייאה. שאר החברים התקשרו להזמין אמבולנס. ניסינו להסביר להם היכן אנחנו נמצאים, אבל משום שהיינו בשטח זה היה מורכב יותר ממה ששיערנו".

האמבולנס הגיע רק כעבור כחצי שעה ולרופא בשטח לא נותר אלא לקבוע את מותו של החבר. "אני אסחוב את האירוע הזה כל חיי", מספר צבירן, מנכ"ל ובעלים של חברת ESC BAZ, מתכננת ויצרנית מערכות אופטיקה אלקטרוניות לשימושים ביטחוניים. לפני שהספיק להתאושש מההלם שאחז בו בעקבות האירוע, שמע על חבר נוסף שנזקק להחייאה במהלך אימון רכיבת אופניים. "למרבה המזל, הסיפור הזה נגמר בטוב. הפעם הגיעו אל החבר שלי אנשי רפואת החירום המתנדבים ב'איחוד הצלה'. הם ביצעו בו החייאה בשטח והצילו את חייו. אחר כך הוא אושפז בבית חולים, שם עבר צנתור וחייו נצלו".

להדריך משתמשים ולחבר למוקד הרפואי

במסיבה שערכו החבר שהבריא ואשתו, התקיים אירוע לגיוס תרומות לרכישת מכשירי החייאה חשמליים (דפיברילטורים) למתנדבי "איחוד הצלה". מבחינתו של צבירן, זה היה מסר שאינו משתמע לשתי פנים: "בהזדמנות זו יצא לי להכיר את אלי ביר, נשיא ומייסד 'איחוד הצלה', וביחד נרקם הרעיון. סיפרתי לו על האירוע הטראומתי והצעתי לו להשתמש ביכולותיי המקצועיים ולפתח בהתנדבות אפליקציה, לטובת הקהילה. מטרת האפליקציה היא להדריך את המשתמשים כיצד לבצע החייאה ובמקביל לחבר אותם למוקד הרפואי של 'איחוד הצלה' שיזניק למקום את מתנדביו – רופאים, פרמדיקים וחובשים – ואמבולנס של מד"א", מספר צבירן בהתרגשות.

בני צבירן מקבל תעודת הוקרה מנשיא איחוד הצלה אלי ביר ויו"ר איחוד הצלה זאב קשש על פיתוח האפליקציה| צילום: איחוד הצלה

 לאחרונה השיקו ארגון "איחוד הצלה" וחברת ESC BAZ את האפליקציה החדשה –  EZ CPR, שמה. האפליקציה מציעה למשתמשים הדרכה לביצוע החייאה בזמן אמת וחיבור ישיר למוקד הרפואי של "איחוד הצלה". האפליקציה זמינה למשתמשי אנדרואיד ואייפון והורדתה אינה כרוכה בתשלום. שירותי המוקד הרפואי של 'איחוד הצלה' וקבלת טיפול ממתנדבי הארגון ניתנים בחינם.

השימוש באפליקציה נוח ובהיר. לחיצה אחת מאפשרת קבלת הוראות ברורות לגבי ביצוע החייאה בזמן אמת, כפתור נוסף מקשר עם המוקד הרפואי שמגיב בתוך דקות ספורות. מוקדן מנחה את המשתמש כיצד לפעול וכיצד לבצע החייאה עד להגעת כוחות רפואת חירום למקום. בנוסף, למוקדן ישנה אפשרות באמצעות האפליקציה לזהות את המיקום המדויק בו נמצא האדם שזקוק לעזרה ואת מספר הטלפון של המשתמש. במידת הצורך, המוקדן יזניק למקום את מתנדבי 'איחוד הצלה' ואמבולנס שיפנה את החולה לבית החולים. במקרים בהם אין קליטה סלולרית במקום, משתמשי האפליקציה יכולים להיעזר ואף להמשיך ולקבל הנחיות מהאפליקציה כיצד לבצע את ההחייאה, היכן וכיצד צריך להניח את הידיים. האפליקציה אפילו סופרת את קצב ביצוע העיסוי.  כמו כן, האפליקציה מנחה כיצד להשתמש במכשיר דפיברילטור במידה והוא מצוי במקום. ניתן גם לתרגל החייאה באמצעות האפליקציה בזמן פנוי.

 הוראות ברורות לגבי ביצוע החייאה בזמן אמת | צילום: איחוד הצלה

החייאה בתוך ארבע דקות מרגע האירוע – מצילה חיים

נשיא 'איחוד הצלה' אלי ביר מסביר: "אפליקציית EZ CPR עוזרת לקצר את זמן התגובה ומתן העזרה הראשונה בזמן חירום. משתמשי האפליקציה יכולים להעניק לאדם שאיבד את הכרתו עזרה מהרגע הראשון. כמו כן, האפליקציה מקצרת את זמן הפניה לשירותי רפואה ומציינת עבורם בדיוק להיכן צריך להגיע. מחקרים מעידים כי ניתן להציל חלק לא מבוטל מהחולים שנפטרו מדום לב אם הייתה מתבצעת בהם החייאה בתוך ארבע דקות מרגע האירוע. כל דקה שעוברת ללא שמתבצעת החייאה, מורידה את סיכויי ההישרדות של החולה בכ-10%. אנו מאמינים שאפליקציית EZ CPR תביא לכך שחולים רבים יקבלו טיפול שניות לאחר שהתמוטטו ותציל חיים רבים".

אפליקציית EZ CPR עוזרת לקצר את זמן התגובה | צילום: איחוד הצלה

"זה היה מהלך מורכב, השקעה גדולה בניסויים איך להביא את הידע בצורה הכי פשוטה, כך שהמטפלים בשטח לא יתבלבלו מתוך לחץ ומצוקה. עשינו הרבה על מנת להנגיש את נושא ההחייאה. הזמן הוא קריטי ויקר וככל שיותר אנשים יוכלו לדעת מה לעשות – יותר אנשים ינצלו", מדגיש צבירן.

במידת הצורך, מוקדן "איחוד הצלה, ישגר למקום גם אמבולנס או כוח משטרתי. "ישנן הרבה אפליקציות שסייעות בהחייאה בזמן אמת, אבל זה הערך המוסף של EZ CPR – היכולת לקשר ולחבר את המשתמשים בה למוקד הפעיל בכל שעה", מסכם צבירן.

בשנה האחרונה מעל 6,000 מתנדבי איחוד הצלה מכל הארץ, טיפלו ב-625,000 מקרים רפואיים בזמן הגעה של 160 – 90 שניות!
אנחנו משוכנעים שבעזרתכם אפשר להגיע יותר מהר

אולי גם יעניין אותך