מה זה אירוע מוחי ו FAST?

מה זה אירוע מוחי ו FAST?

16/10/2018

אירוע מוחי ו FAST

כולנו לומדים ומלמדים הן בקורסים והן ברשתות התקשורת וברשתות החברתיות על חשיבות הזיהוי המוקדם של אירוע מוחי, סדרת הכלים המפורסמת ביותר בסרטונים, פרסומות, ועלוני פרסום כוללים שלוש "בדיקות פשוטות" שאיתן כל אחד יכול להעלות חשד לאירוע מוחי ובכך להציל את אותו נפגע, הסימנים כוללים את ה "FAST" המפורסם שכולל צניחת פנים, חולשת צד, והפרעה בדיבור. לגבי ה T – Time – זמן בחלק מהספרות נמצא כסימן נוסף שיכול להעיד על אירוע מחי וזה בעצם חוסר התמצאות בזמן ובמקום ואילו בחלק מהספרות ה T מסמל לנו לבדוק את תחילת הופעת הסימנים על מנת לדעת האם החולה עדיין בחלון הזמן בו ניתן עדיין לטפל תרופתית בחסימת כלי הדם, כך או כך יש לנו שלושה סימנים מרכזיים שהם הבדיקה המרכזית ברמת השטח (ALS/BLS) להערכת חשד ל CVA.

נשאלת השאלה מערכת העצבים המרכזית שולטת על כל המערכות בגוף האדם, איך יתכן שצמצמנו את הפגיעה המשמעותית הזו לסה"כ 3 סימנים המתארים תפקודים מאוד בסיסיים כמו תנועת גפיים, דיבור, וסימטריה של הפנים, האם זה כל מה שהמוח עושה? האם לא יכולים להיות הפרעות באזורים שונים בגוף? התשובה היא כמובן שיתכנו סימנים שונים בגלל אזורי פגיעה שונים. אם כן מדוע נבחרו דווקא שלושת הסימנים הללו לייצג את ה CVA בכל פרסומת למניעת נזקי ה CVA?

 

על מנת להבין ולענות על השאלה הזו נחזור מעט לפתו פיזיולוגיה של אירוע מוחי איסכמי. אירוע מוחי איסכמי בהגדרתו הוא אובדן תפקוד פתאומי של חלק/ים ואזורים שונים מהמוח כתוצאה מהפרעה בזרימת הדם לאותו האזור, העורק שמוביל דם לאזור נחסם ע"י קריש דם לעיתים משולבת לחסימה גם היצרות של העורק עצמו – אטרו-סקלרוזיס. אחד מהגורמים המרכזיים לקריש דם שיעלה לכיוון המוח זה פרפור עליות כרוני שגורם לעימדון (סטאזיס) של דם בעליה מה שגורם לדם להיקרש באזורים מסוימים בעליה ובמצבים שונים גם להשתחרר ולעלות בזרם הדם, הקריש יכול להמשיך לכל אזור בגוף לדוגמא לרגלים ולגרום לחסימה (PAD) והוא יכול גם לעלות לפלג הגוף העליון דרך קשת אבי העורקים.
קשת אבי העורקים זהו בעצם האזור בו אבי העורקים מספק דם לפלג הגוף העליון, מקשת אבי העורקים יוצאים שלושה עורקים שמספקים דם לארבעה אזורים (המספור ע"פ התמונה משמאל לימין)

העורק התת בריחי השמאלי – עורק שמספק דם לכל יד שמאל, ממנו יוצא בהמשך עורק נוסף שמספק גם הוא דם למוח.

העורק הקרוטידי השמאלי – עורק שיוצא ישירות מקשת אבי העורקים אל המוח והוא אחראי למתן דם לחלק החיצוני של הראש מצד שמאל ולחלק הפנימי – למוח בצד שמאל

העורק השלישי והרביעי לא יוצאים ישירות מאבי העורקים אלא יש איזשהו גזע שמאחד אותם ורק לאחר מכן הם נפרדים (עיינו בתמונה)

העורק הקרוטידי הימני – עורק שאחראי למתן דם לחלק החיצוני של הראש מצד ימין ולחלק הפנימי – למוח בצד ימין
העורק התת בריחי הימני – עורק שמספק דם לכל יד ימין, ממנו יוצא בהמשך עורק נוסף שמספק גם הוא דם למוח.

כאשר נוצר קריש דם בלב והוא כבר התנתק הוא עושה את דרכו לכיוון המוח, על מנת לגרום לאירוע מוחי הוא יכול לעבור רק דרך העורקים הקרוטידים (2 או 3), מבחינת מבנה אנטומי יהיה לו הרבה יותר קל להיכנס לעורק הקרוטידי השמאלי ופחות לעורק הקרוטידי הימני ולכן סביר להניח שבמידה ויהיה אירוע מוחי על רקע של קריש דם מהלב – כנראה שהוא יהיה בצד השמאלי של המוח, כל מה שנותר לנו לבדוק זה על מה אחראי החלק השמאלי של המוח לעומת אזורים אחרים.
כשמדברים על תפקודי המוח הגדול מתייחסים לאונות המוח (ישנם 4 אונות) ולצדדי המוח ימין ושמאל המוח הגדול מורכב משתי חצאים – המיספרות הממוקמות משני צדדיו של המוח, הימני והשמאלי. כל המיספרה מחולקת לארבע אונות: קדמית (פרונטלית), קודקודית (פריאטלית), עורפית (אוקסיפיטלית) ורקתית (טמפורלית).

האונה הקדמית – הפרונטלית כמו כל האונות במוח מחולקת לימין ולשמאל, כאשר התנועות ופעולות השרירים המוטוריים בגוף מופעלים מהאונה הנגדית – כלומר צד ימין במוח מפעיל את צד שמאל בגוף, ואילו צד שמאל במוח מפעיל את צד ימין בגוף. מכאן שאדם ימני הוא בעל המיספרה שמאלית דומיננטית ואדם שמאלי הוא בעל המיספרה ימנית דומיננטית,
גם אזור הדיבור ממוקם באונה הפרונטלית והמרכז שלו משויך גם הוא לאונה הדומיננטית, כלומר אדם שהוא ימני מדבר מהצד השמאלי של המוח ואילו אדם שמאלי מדבר מצד ימין של המוח, אך לכאורה מה הקשר בין התנועות והפעלת השרירים? אז אזור זה במוח שאחראי על התנועות – אחראי גם על כל התנועות של מערכת הדיבור כלומר ביטוי השפה והשימוש בשפתיים, בלשון, ובכל שרירי הדיבור.

 

כאשר אנחנו מדברים על החלוקה בין ימניים לשמאליים (איטרי יד) באוכלוסייה אז הרוב המכריע הוא לטובת הימניים בכ 87-90% מה שאומר שברוב האוכלוסייה האונה הדומיננטית היא האונה השמאלית, אותה אונה שאחראית על התנועה הן של השרירים הרצוניים בגוף, והן של שרירי הדיבור.
לסיכום: קריש דם שעולה מהלב (תסחיף) יכנס בדרך כלל לעורק הקרוטידי השמאלי ולכן בסבירות גבוה יותר יגיע לחלק השמאלי של המוח במידה והחולה הוא ימני (כ 87-90% מהאוכלוסייה) והאונה השמאלית שלו היא הדומיננטית נראה אצלו פגיעה בסימטריות של הפנים (צד ימין יהיה החלש) נראה אצלו חולשה ואפילו שיתוק בחלק הימני של הגוף, ויתכן שגם נראה אצלו הפרעה בדיבור – ההפרעה תתבטא בעיקר כקושי בביטוי השפה כלומר הוא ידע מה הוא רוצה להגיד אך יהיה לו קשה לבטא את עצמו ולייצר מילים שנשמעות טוב. (לעיתים הפגיעה באונה הפרונטלית – הקדמית נרחבת מספיק שהיא פוגעת גם באונת הרקה – האונה הטמפורלית שאחראית על השמיעה מה שיגרום לחולה גם לקושי בהבנת השפה ולא רק בביטוי השפה) ואם נשים לב יש לנו FAST.

 


בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה

צרו קשר >

בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה