איך לפתוח ווריד בניסיון הראשון?

נוזלים

איך לפתוח ווריד בניסיון הראשון?

במאמר הקודם הדגשנו את עניין הצורך בפתיחת ווריד והצורך במתן נוזלים לחולה / פצוע בהתאם לקריטריונים הרפואיים ושיקולי הזמן והמרחק. אך לעיתים בעיקר לצוותי ALS ולכוננים הפעילים בניידת טיפול נמרץ עולה הצורך בפתיחת ווריד מהירה גם לשם מתן נוזלים וגם לשם מתן טיפול תרופתי. בעוד הפרמדיק עסוק בפעולות אחרות מצילות חיים אנו יכולים לעסוק בפתיחת ווריד בהוראתו ולסייע לו

 

 

נוחות

אחד הדברים הבסיסיים ביותר שאפשר לסדר ולייצר על מנת להצליח בפתיחת ווריד זה הסביבה שלנו ושל המטופל, כאשר אנחנו ממקמים את המטופל בצורה שנוח לו ובצורה שנוח גם לנו עד כמה שאפשר הסיכויים להצליח בפעם הראשונה עולה משמעותית, בנוסף היסטריה ולחץ של המטופל יגרמו לכיווץ כלי דם ולקושי בפתיחת ווריד ולכן חשוב שגם אנחנו וגם החולה נהיה רגועים ובסביבה נוחה עד כמה שאפשר.

 

הערכות מראש לקראת עלפון

ישנם מטופלים גם צעירים ובריאים אשר טרם דקירה ממחט בין אם זה בנסיון לפתיחת ווריד ובין בהזרקת תרופה חווים פחד מאוד משמעותי עד לרמה של טכיקרדיה, ייתר לחץ דם, הזעה, רעידות ועוד וברגע הדקירה קורה מצב הפוך של הרחבת כלי דם וירידה בדופק. השינוי המשמעותי ממצב של ל"ד גבוה וטכיקרדיה ופתאום ירידה חדה בלחץ דם עלולה לגרום להם להתעלף למספר רגעים. על כן חשוב מראש להיערך ולבצע את הפעולה בשכיבה מלכתחילה, להשאיר את המחטים מחוץ לטווח הראייה של המטופל עד לרגע השימוש, להשרות רוגע וביטחון עצמי עד כמה שאפשר.

 

כפפות

קודם כל החובה להשתמש בכפפות מצד הבטיחות של המטופל ולא רק של המטפל, זה המקום להזכיר שהכפפות נועדו להגן על המטופלים בעיקר שלא נעביר אליהם זיהומים בעת הפעולה אולם אין הכפפות מגינות עלינו ב 100% ולכן לאחר טיפול בחולה יש לרחוץ ידיים במים וסבון לאחר הסרת הכפפות. בנוסף כפפות במידה המדוייקת עד כמה שניתן יכולים לסייע לנו לדייק בפעולות ולהרגיש את מקום החדירה בצורה טובה יותר.

 

להרגיש ולא רק לראות

לפעמים אנחנו רואים את הווריד אבל לא מרגישים אותו, וורידים אלו מאוד קשה להצליח להחדיר אליהם וונפלון, מאיד וורידים גם שכלא רואים אותם אבל מרגישים אותם הם וורידים שקל יותר לעבוד איתם. ולכן חשוב לא רק לראות את הווריד אלא בעיקר להרגיש אותו וגם אם לא ראינו ורק הרגשנו זה עדיין מעולה.

 

איפה בדרך כלל מצליחים?

מי יכול לענות יותר טוב על שאלה זו חוץ מהמטופל עצמו?! ולכן בעיקר בחולים מבוגרים אפשר להתייעץ איתם ולקבל את התשובה על מגש של כסף שבו החולה יגלה לכם בדיוק איפה מצליחים ואיפה לא … שווה!

 

התאמה של גודל הוונפלון לגודל הווריד

לעיתים מצאנו ווריד והרגשנו אותו והכל טוב אבל בחרנו בוונפלון עבה מידי ביחס לווריד והוא התפוצץ, לכן חשוב להתאים בין הוונפלון לווריד (אין כללים! עין ונסיון) בנוסף כדאי להתאים את גודל הוונפלון לצורך במקרה הספציפי כלומר האם מדובר בוונפלון להחדרת נוזלים? להחדרת תרפות? או אולי ללקיחת דם בכלל?

 

בחירה נכונה

בחר תחילה בוורידים ביד הלא דומיננטית של המטופל על מנת לאפשר לו תנועה קלה יוצר ולא תיווצר לו הגבלה בתנועה

 

 


בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה

צרו קשר >

בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה