דבר רפואה שבועי – יום כיפור
יום הכיפורים מתקרב ובא ועלינו להיות מוכנים ככל האפשר
איך נוכל להתכונן, אנחנו ובני המשפחה שלנו, ואילו מצבים אנו עלולים להתקל בהם?
צילום: שירה הרשקופ
חוץ מירידת סוכר מה עוד קורה בצום?
התייבשות
המים מהווים כ- 60% ממשקל גופנו ולכן שינויים במאזן הנוזלים בגוף גורמים לאיתות מהיר שלא ניתן להתעלם ממנו. הפרה של מאזן הנוזלים מקשה על פעילות כל מערכות הגוף ומתבטאת אף היא בכאבי ראש, סחרחורות ותשישות.
חשוב לשתות במהלך כל היום שלפני הצום לפחות 8-10 כוסות מים על מנת להגיע לצום במאזן נוזלים תקין ולא בהתייבשות חלקית. חשוב מה שותים כיוון ששתייה מלוחה (מרק עם הרבה מלח) או שתייה ממותקת עלולים לגרום לצמא מוגבר. לכן רצוי להקפיד באותו היום של הצום לשתות בעיקר מים.
צום כיפור
הימנעו מקפאין ותאופילין, חומרים המצויים בתה הרגיל, בקפה, בשוקו ובקולה. המדובר בחומרים משתנים הגורמים ליציאה מוגברת של נוזלים מהגוף. לכן מומלץ להמעיט בצריכתם ביום שלפני הצום וביום הצום עצמו.
מומלץ לאכול דגים על פני בשר. הבשר מתעכל לאט ומרקיב מהר במעיים. עובדה היוצרת גירוי במערכת העיכול המתורגם לתחושת רעב. הדגים לעומת זאת מתעכלים מהר ולכן התחושה המתקבלת קלה יותר ותחושת הרעב תקטן.
תנאי עומס חום גורמים לאיבוד של נוזלים ולכן לא רצוי להיחשף לשמש, אלא לשהות במקומות קרירים ככל שמתאפשר. גם פעילות גופנית מגבירה את איבוד הנוזלים במטרה לקרר את הגוף, לכן גם במקרה זה מומלץ להמעיט בפעילות גופנית ביום הצום.
מה לגבי מחלות וצום?
הצום עשוי לסכן גם אלה הסובלים מיתר לחץ דם ונוטלים תרופות משתנות דוגמת פוסיד, שכן בלא נוזלים עלולה להתרחש התייבשות מסוכנת. מבוגרים הסובלים מיתר לחץ דם ומתעקשים לצום, צריכים שלא לוותר על שתייה. כאבי ראש חזקים, סחרחורות, תחושת עילפון, חולשה קיצונית או בחילות הן אות אזהרה, במקרה זה יש לשתות שתייה מתוקה (פרט לסכרתיים) ובאם ההרגשה משתפרת, אפשר להמשיך לצום. במידה ולא, יש לפנות לרופא.
צום עלול להזיק לחולי סרטן הן בטווח הארוך והן בטווח הקצר. הוא עלול לגרום לתופעות ותחושות לא נעימות ולפגוע במערכות רבות החשובות כל כך לחולי סרטן והחיוניות לתפקוד הגוף. כדאי שחולי סרטן, גם אם נהגו לצום ביום כיפור עד היום, יפנו לרופא המטפל, ולא יחליטו לצום ללא קבלת יעוץ רפואי.
שתייה מרובה מומלצת וחיונית במיוחד לחולי סרטן. השתייה מקלה על תופעות הלוואי הנגרמות מהטיפולים הכימותרפיים כגון, הקאה או שלשול ולחילופין עצירות, ולכל אלה השתייה הכרחית.
משהו לסיום הצום?
גם שבירת הצום צריכה להיעשות בתבונה.
רצוי להתחיל עם כוס אחת או שתיים של שתייה ממותקת או מים. ניתן לשבור את הצום בכוס תה ממותקת עם כפית סוכר או דבש או עם כוס קפה ממותק בכפית סוכר. כדאי שלא לשבור את הצום עם מזונות עתירים בשומן כמו מנת פלאפל, פיצה או שוארמה בפיתה. השומן מקשה על תהליך החזרה לאכילה לאחר צום. רק לאחר שעה שעתיים ניתן לאכול ארוחה מלאה יותר עם כל רכיבי המזון אבל גם כאן רצוי להמעיט בשומנים ולהתחיל בכמויות קטנות.