איחוד הצלה – מתנדבים מכל רחבי הארץ שמגיעים ב-90 שניות לטפל בחולים ופצועים

איחוד הצלה

המודל הייחודי של ארגון איחוד הצלה הספיק לעשות מהפכה בתחום רפואת החירום בישראל ואף זוכה לעניין מכל רחבי העולם. שוחחנו עם נשיא ומייסד הארגון אלי ביר ועם המנכ"ל אלי פולק ובדקנו איך מנהלים רשת של מעל 6,000 מתנדבים וכיצד מצליחים להרים אופרציה שבה מתנדבים מגיעים בתוך 90 שניות לחולה או פצוע – מדן ועד אילת

כשנשיא ומייסד "איחוד הצלה", אלי ביר, היה בן 16 וחצי, הוא כנראה לא דמיין שהרעיון שלו יהפוך לארגון גדול וחשוב כל כך – ובטוח שלא העז לחלום על פניות מכל רחבי העולם בבקשה לסיוע בהעתקת המודל שבנה.

"התחלתי להתנדב במד"א בגיל 15 וזו הייתה חוויה מדהימה, אבל שמתי לב שאנחנו מגיעים הרבה אחרי שהאירוע התחיל ואז כבר היה קשה להציל את המטופל", מספר ביר בראיון מיוחד.

"לעיתים קרובות, הזמן היקר שעבר בין רגע קבלת הקריאה על אדם שזקוק לטיפול ועד והרגע שבו הגיע אמבולנס, היה זה שגזר את דינו של המטופל", הוא נזכר. "ואז הבנתי: אם נצליח להגיע לכל אירוע רפואי תוך 90 שניות, הכל יראה אחרת".

מתנדבים, אופנוענים ופריסה ארצית רחבה

הרעיון של ביר היה לפרוס מתנדבים בעלי הכשרה רפואית: חובשים, פרמדיקים, אחים ורופאים שמוכשרים לבצע פעולות מצילות חיים בכל רחבי הארץ, כדי שלא יתרחש מצב בו האמבולנס יתעכב ויוביל לאובדן חיי אדם, או לפגיעה משמעותית במצבו הרפואי של המטופל.

מחזקים את רשת המתנדבים של איחוד הצלה. תורמים ומצילים חיים>>

בשנים הראשונות הרעיון צבר תאוצה, בעיקר בשכונות חרדיות. לאחר מכן עלה רעיון לשלב ב"איחוד הצלה" גם יחידת אופנוענים. אלו למעשה תפקדו כאמבולנס על שני גלגלים, עם כל הציוד הנדרש בפנים, ומגמת הצמיחה לא עצרה: "התחלנו עם 15 מתנדבים אבל היוזמה עברה מעיר לעיר וכל הזמן המשיכו להצטרף אלינו עוד אנשים", מספר ביר.

"ראינו שהמדינה לא עומדת בעומס"

בשנת 2006 ובעיקר בגלל אירועי מלחמת לבנון השנייה, ארגון איחוד הצלה הוקם רשמית ואז גם התרחשה הפריצה הגדולה שלו: "כשראינו שהמדינה לא עומדת בעומס בגלל מה שקורה בצפון, עלינו לעזור כמתנדבים", מספר ביר. "באמצע המלחמה ישבנו במקלט והחלטנו להרחיב את הארגון אל כל חלקי הארץ".

החידוש של "איחוד הצלה" הוא במודל גיוס והכשרת המתנדבים. ראשית, הארגון מכשיר מתנדבים מכל רחבי הארץ לתפקיד חובש, שמוסמך להגיש עזרה ראשונה מצילת חיים. בנוסף, אנשי הארגון מציידים כל מתנדב בכל הציוד הנדרש לטובת כך. באופן כזה, בכל נקודה ברחבי הארץ ישנם מתנדבים אשר יכולים לזנק, פשוטו כמשמעו, ולהגיע למטופל תוך 90 שניות בלבד.

 

כיום, מכל העולם פונים לארגון בבקשה להעתיק את המודל הייחודי: "המודל הזה הוא מדהים והוביל לשינוי אדיר במערך ההצלה המקומי. כיום, המודל הועתק לערים בדרום אמריקה, פנמה, אוקראינה, ג'רסי סיטי וגם הודו בתהליך", מגלה ביר. "לדעתי, חובה שיפעל כזה מערך בכל עיר ועיר בעולם. אם חושבים על זה, מדובר בסוג של 'אובר' להצלת חיים".

אלי פולק, מנכ"ל "איחוד הצלה", מוסיף שהארגון עושה שימוש בטכנולוגיות חדשניות להצלת חיים: "המתנדבים שלנו מנוטרים על ידי אפליקציות מבוססות GPS שמזהות גם את רמת ההכשרה והציוד שברשותם. כמו כן, יש לארגון קשר חזק ורציף עם פיקוד העורף והמשטרה ואנחנו מספקים אבטחה רפואית באירועים המוניים מכל סוג".

אבל רגע, איך נבחר דווקא השם "איחוד הצלה"? ובכן, כפי שביר מסביר, לארגון מטרה נוספת: "רצינו לאחד בין המגזרים בארץ. ערים מעורבות, דתיות, ערביות וחילוניות, זה פתוח לכולם. היופי הוא באחדות.

חרדי ממאה שערים, חילוני מרמת השרון, ערבי ממזרח ירושלים ואום אל פחם, מתנחלים מגוש עציון וחברון. כולם מתנדבים יחד באהבה ועל בסיס עזרה הדדית. הם עוברים יחד קורסים והכשרות ונוצרים קשרים מאד יפים ומרגשים", אומר ביר.

 

"כל מה שצריך זה פשוט לרצות להציל חיים"

"איחוד הצלה גרם לזה שכל אזרח, בין אם מדובר על מלצר במסעדה, אינסטלטור, נהג מונית, חשמלאי או עורך דין – יכול להציל חיים", מסביר המנכ"ל בגאווה.

"הפכנו את הנושא של הצלת חיים לזמין. זה כל כך חשוב שיש במדינה מתנדבים, בכל סיטואציה: בעת מלחמה, בעת שלום, בזמן שריפה. אנחנו זמינים לכ-2,000 קריאות ביום וככל שנספק יותר 'עבודה' למתנדבים שלנו כך הם יהיו מרוצים יותר".

אז איך מצטרפים? מועמד להתנדבות שהוא בעל הכשרה רפואית: חובש, פרמדיק, אח או רופא, יכול להגיש בקשה ואם הוא מתאים הוא ישתלב בארגון המתנדבים הלאומי. למי שאין הכשרה רפואית ונמצא מתאים להתנדבות יש אפשרות להצטרף לקורס חובשים ייעודי של איחוד הצלה שכולל הכשרה של חצי שנה ואחריה עוד יותר מ-100 שעות טיפול בשטח.

 

"כל מה שצריך זה פשוט לרצות להציל חיים. כפי שראינו, זה דבר שמשנה לחלוטין את האחריות החברתית", אומר ביר.

איחוד הצלה לא גובה תשלום מחולים ופצועים, הצלת החיים מתאפשרת רק בזכות תרומות של אזרחים יקרים שהצלת חיים יקרה להם. בתרומה שלהם הם למעשה מצילים את הסביבה שלהם, "בעזרת התרומות אנו באיחוד הצלה יכולים להקים עוד מערך מתנדבים באיזורים שחסר בהם, בזכות התרומות אנו יכולים לרכוש עוד ציוד יקר", מוסיף פולק.

"כיום באיחוד הצלה אנו זקוקים בדחיפות לתיק החייאה מתקדמים כדי לאפשר לעוד מתנדבים להציל חיים באיזור מגוריהם. תיק ההחייאה כולל בתוכו ציוד יקר לטיפול בהחייאה, חוסר הכרה, קוצר נשימה, בפצועי טראומה, תאונות דרכים ופציעות קשות, בגלל שמדובר בציוד מתכלה, והמתנדבים פעילים 24/7, אנו חייבים לחדש מלאי תיקים מידי יום. בתרומה תיק החייאה אנו מצליחים לחדש מלאי למתנדב במשך שלוש שנים!".

וזה לא הכל, פולק מספר שבימים אלו קבוצת מתורמי איחוד הצלה בחו"ל וקרנות פילנטרופיים לקחו על עצמם להכפיל כל סכום שיתרם למטרת רכישת תיקי החייאה: "בתרומת תיק החייאה אחד, למעשה תרמת 2 תיקי החייאה מתקדמים ובזכותך יצליחו להציל מאות חיי אדם!".

מחזקים את רשת המתנדבים של איחוד הצלה. תורמים ומצילים חיים>>

 

בשנה האחרונה מעל 6,000 מתנדבי איחוד הצלה מכל הארץ, טיפלו ב-625,000 מקרים רפואיים בזמן הגעה של 160 – 90 שניות!
אנחנו משוכנעים שבעזרתכם אפשר להגיע יותר מהר

אולי גם יעניין אותך

בעלי הכשרה רפואית, מעוניינים להצטרף להתנדבות באיחוד הצלה

אולי גם יעניין אותך