תסמונת מעיכה (Crush Syndrome או Traumatic rhabdomyolysis)
סיפור מקרה
כוננת שהגיעה לת.ד. בה הפצוע לכוד עם רגליו במכונית הפגועה, עקב פגיעת מעיכה משמעותית ונזקק לחילוץ של כוחות החירום, החילוץ לקח מעל חצי שעה. בזמן הזה רגליו של הפצוע היו בלחץ מתמשך עקב הפגיעה. ברגע השחרור הפצוע איבד את הכרתו ופונה לבית החולים כשהוא מוגדר כפצוע לא יציב .
מהי פגיעת מעיכה ומה הטיפול אשר בסמכותנו?
תסמונת מעיכה הינו מצב רפואי קשה המאופיין בהלם ובאי-ספיקת כליות לאחר פגיעת מעיכה לשרירי השלד. פגיעות מתסמונת מעיכה מתרחשות בדרך כלל באזורי אסון, כגון רעידות אדמה, או מלחמה "ותאונות" .
הלוקים בתסמונת הם קורבנות אסון, הנלכדים בדרך כלל תחת הריסות מבנים ומחולצים בחיים, לאחר ששהו לאורך שעות או אף ימים תחת משקל של חפצים או חלקי מבנים שנפלו על אברי גופם.
פתופיזיולוגיה של הפגיעה
התסמונת נוצרת בזמן חידוש זרימת הדם אל האיברים הפגועים, לאחר הפסקת הלחץ המופעל עליהם. הסברה היא שבמהלך חידוש זרימת הדם משתחררים אל זרם הדם חומרים אשר בריכוזים גבוהים הם רעילים – במיוחד מיוגלובין, אשלגן וזרחן – שהם תוצר של הרס רקמת השריר בעת ניתוק ממחזור הדם (איסכמיה).
תסמונת מעיכה משפיעה על איברים רבים בגוף. בנוסף לאי-ספיקה כלייתית, התסמונת עשויה לגרום לאלח דם, לתסמונת מצוקה נשימתית חריפה, קרישי דם מפושטים בעורקים, דימומים, הלם תת-נפחי, אי-ספיקה לבבית, הפרעות קצב בלב, חוסר איזון אלקטרוליטי בדם, וטראומה נפשית.
טיפול
ברמת הבית חולים
כדי להגביר את סיכויי ההחלמה של הלוקים בתסמונת, חשוב להתחיל בעירוי נוזלים מוקדם ככל הניתן מעת הפגיעה ורצוי במהלך שש השעות הראשונות לאחריה. משום כך, רצוי להתחיל בעירוי הנוזלים אפילו בטרם חולץ הנפגע מן ההריסות. מיד לאחר שחולץ הנפגע ואושפז יש צורך בניטור קפדני של כמות השתן של הנפגע, אשר באופן אידיאלי צריכה לעלות על 300 מיליליטר בשעה. כדי להשיג מטרה זו יש לעיתים לערות לגופו של הנפגע עד 12 ליטר של נוזלים ביום. כמות הנוזלים בעירוי תעלה על כמות השתן המופקת, זאת עקב אגירת נוזלים ברקמות הפגועות. בטיפול זה יש להמשיך כשלושה ימים עד להפסקת הפרשת מיוגלובין מן הגוף.
במתאר טרום בית חולים BLS
ברמת השטח כמעט ולא רואים מקרים מהסוג הנ"ל אך במידה וישנו מקרה המחשיד לתסמונת הנ"ל נשאל את עצמנו מספר שאלות:
- האם ישנו מטפל בכיר בשטח שיכול לקחת את הניהול עליו ולקבל את ההחלטות בעניין?
- כמה זמן הפצוע תקוע / כלוא?
- האם ישנם סימנים מחשידים לתסמונת המדור (נפיחות, כאב, כחלון, נימול, שתן כהה) (לגבי תסמונת המדור נרחיב בפעם אחרת)?
- האם הלחץ על הפלג גוף עליון או תחתון הוא מעל ל – 40 דקות?
- במידה והמטופל לא יציב המודינמית ( לח"ד פחות מ-90 סיסטולי) אנחנו מטפלים ללא קשר לתסמונת וניתן נוזלים בהתאם לפרוטוקול טראומה בחולה לא יציב.
- בכל מקרה בו ישנו מטפל בכיר בשטח הוא הגורם הסמכותי ויש להיוועץ בו לפני כל פעולה .
- במידה והכונן לבד או אין גורם סמכותי אפשר לחייג למוקד הרפואי להתייעצות .
בכל מקרה מחשיד מהסוג הנ"ל יש להעביר דיווח למוקד ולחכות לצוות ALS שיגיע בהקדם ויעניק טיפול רפואי.
אגף רפואה – חטיבת רפואה
איחוד הצלה